Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ελληνοκύπριοι founders που πέτυχαν στο Crowdfunding

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι επιλογές χρηματοδότησης που έχουν οι Startup σήμερα είναι πολλές και σημαντικές και μια εξ αυτών είναι “παιδί” του FinTech. Αναφερόμαστε στο Crowdfunding ή τη συμμετοχική ή ακόμα πιο ορθά πληθοποριστική χρηματοδότηση.

Αυτή την εβδομάδα είχαμε δυο πετυχημένα παραδείγματα αγγλικών Startups με ελληνοκύπριους founders με πολύ καλή πορεία μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στη πληθοποριστική χρηματοδότηση και συνολικά βλέπουμε μια μεγάλη αυξητική τάση στα κεφάλαια “εκδημοκρατισμού των επενδύσεων Startups”, από τα 150 εκατ. ευρώ το 2015 για χρηματοδότηση εταιρικών μεριδίων στα 400 εκατ. ευρώ για όλες τις περιπτώσεις το 2017 στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του Statista.

Συνοπτικά οι πληθοποριστικές χρηματοδοτήσεις περιλαμβάνουν πάντα τη συμμετοχή του κοινού, είτε ιδιωτών επενδυτών είτε θεσμικών και γίνονται μέσω κάποιας ειδικής πλατφόρμας. Η πρωτεύουσα του Ευρωπαϊκού Crowdfunding είναι το Λονδίνο με τις μεγαλύτερες πλατφόρμες να έχουν την έδρα τους εκεί.

Λίγο ως πολλοί έχουμε έρθει σε επαφή με τις πλατφόρμες Kickstarter και Indiegogo που στην ουσία ο κόσμος χρηματοδοτεί ενδιαφέρουσες ιδέες και προϊόντα έτσι ώστε να βγουν στην αγορά. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και οι χρηματοδοτήσεις εταιρικών μεριδίων αλλά και δανειοδοτήσεις.
Μερικές από τις πιο γνωστές ευρωπαϊκές πλατφόρμες χρηματοδότησης είναι η Seedrs, η Invesdor και η CrowdCube.

Το μεγάλο έργο που επιτελούν οι παραπάνω πλατφόρμες είναι η δίοδος που ανοίγουν σε διεθνή κεφάλαια, κάτι που θα ήταν πρακτικώς αδύνατο για Startups σε επίπεδο Seed, σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και η Δανία ή Εσθονία. Ειδικά η Invesdor η οποία ειδικεύεται στις Σκανδιναβικές Startups έχει πολλά και πετυχημένα παραδείγματα ειδικά στην Δανία.

Stagedoor – Μιχάλης Χατζηιωσήφ

Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2015 και έχει στόχο να γίνει το Stagedoor ο απόλυτος προορισμός για ότι αφορά το θέατρο αρχικά στο Λονδίνο και ακολούθως στη Ν. Υόρκη και από εκεί σε όλο τον κόσμο. Το Λονδίνο είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του θεάτρου με μια αγορά που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και χιλιάδες παραγωγές κάθε χρόνο. Η εφαρμογή προσφέρει πληθώρα πληροφοριών για την θεατρική σκηνή του Λονδίνου και φυσικά κρατήσεις θέσεων και έχει κερδίσει την εκτίμηση και την αποδοχή του κοινού.
Η πρώτη χρηματοδότηση έγινε στις αρχές του 2016 από Angel Investors κυρίως και ήταν ύψους 250.000 ευρώ.
H δεύτερη είναι σε εξέλιξη στο Seedrs με κάλυψη 160% μια και η εταιρεία ζητούσε 200 χιλ. λίρες Αγγλίας για το 8,5% μετοχικού μεριδίου και έχει πάρει 320 χιλιάδες λίρες για το 12,9% με αξία 2,1 εκατ. λίρες.
Στην ομάδα συμμετέχει και ο Founder και CEO της Covve, Γιάννης Γαβριηλίδης.

Yumbles – Σίμος & Katie Κιτιρής

Το Yumbles είναι το μεγαλύτερο marketplace επιλεγμένων “delicatessen” και χειροποίητων προϊόντων από ανεξάρτητους παραγωγούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1.500 παραγωγοί συμμετέχουν στην πλατφόρμα με 10.000 προϊόντα.
Οι ιδρυτές είναι το αντρόγυνο Σίμου και Katie Κιτιρή οι οποίοι τρέχουν το project από το 2013 το οποίο έχει τζίρο 1 εκατ. λίρες το τελευταίο δωδεκάμηνο και 400 χιλ. λίρες κέρδη σε μια τεράστια αγορά συνολικού τζίρου 10 δισ. λιρών.
Η εταιρεία ζητάει 170.000 λίρες και μέχρι σήμερα που τρέχει η καμπάνια χρηματοδότησης στη πλατφόρμα CrowdCube έχει συγκεντρώσει 143 χιλ. για 4.17% μετοχικό μερίδιο και αξία 3,9 εκατ. λίρες. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για άλλη μια πετυχημένη χρηματοδότηση μια και αναμένεται να υπερκαλυφθεί το αρχικό ποσό, με τη μέχρι στιγμής συμμετοχή 166 επενδυτών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις