Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αφιέρωμα στις 23 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2018, Μέρος 2ο

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Startupper.gr σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum Greece σας παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στις 23 semifinalist ομάδες του MITEF Greece Startup Competition 2018 που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας θα σας παρουσιάσουμε έξι ομάδες στις οποίες τέθηκαν οι ίδιες ερωτήσεις. Την ερχόμενη Παρασκευή και κάθε Παρασκευή μέχρι το τέλος Απριλίου θα σας παρουσιάσουμε τις υπόλοιπες ομάδες.

Μπορείτε να δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας εδώ.

eNvy Softworks

Από αριστερά προς τα δεξιά: B. Καραβασίλης, E. Ιωαννίδου, M. Δημητράς, K. Κουκούδης, Δ. Ασημακόπουλος

H eNVy softworks ξεκίνησε από ένα φοιτητικό study group το 2012, όταν τα μέλη του αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών. Μετά από πολλές αλλαγές στη σύνθεση, τις ιδέες και τα προϊόντα της ομάδας, τον Ιούνιο του 2017 ο Βασίλειος Καραβασίλης, η Ειρήνη Ιωαννίδου, ο Μανώλης Δήμητρας και ο Κωνσταντίνος Κουκούδης αποφάσισαν να της δώσουν νομική μορφή δημιουργώντας την eNVy softworks IKE, μια ελληνική εταιρία με έδρα την Πάτρα, στον κλάδο της δημιουργίας ψυχαγωγικού λογισμικού και διαδραστικών πολυμέσων. Στην ομάδα προστέθηκε αργότερα και ο Διονύσης Ασημακόπουλος.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Οι εταιρίες σε όλες τις βιομηχανίες ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά και χρόνο για την εταιρική εκπαίδευση των υπαλλήλων τους. Παρά το μεγάλο κόστος τους, οι σύγχρονοι μέθοδοι εκπαίδευσης συνήθως αποδεικνύονται μη αποδοτικές καθώς αφοσιώνονται στην θεωρητική κατάρτιση αντί της πρακτικής εμπειρίας.

Η eNVy softworks παρέχει B2B υπηρεσίες δημιουργίας λογισμικού στη μορφή ηλεκτρονικών παιχνιδιών με σκοπό την εκπαίδευση υπαλλήλων, σχεδιασμένα για οποιαδήποτε πλατφόρμα (PC, iOS, Android, Web κλπ), αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως η εικονική & η επαυξημένη πραγματικότητα ή ακόμη και το eyetracking. Επιστρατεύοντας τις δυνατότητες των ηλεκτρονικά παιχνίδια παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις εκπαίδευσης για επιχειρήσεις με έμφαση στην βιωματική μάθηση.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Το game development αποτελεί έναν πολύ απαιτητικό, τεχνολογικά, τομέα που μόλις έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στην χώρα μας. Αυτό το απλό γεγονός σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς ακαδημαϊκής υποδομής οδηγεί στην πλειοψηφία των ανθρώπων που επιχειρούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την δημιουργία παιχνιδιών να αποτυγχάνουν.
Στην δικιά μας περίπτωση χρειάστηκαν χρόνια, πολύ μελέτη και πολύ προσπάθεια μέχρις ότου να νιώσουμε άνετα με το αντικείμενο και να μπορούμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα.
Προσπαθώντας να βοηθήσουμε περισσότερο κόσμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εμείς έχουμε ήδη αντιμετωπίσει αρχίσαμε να διοργανώνουμε σεμινάρια και ομιλίες. Αυτή η πρώτη μας επαφή με την εκπαίδευση σε συνδυασμό με την αλληλεπίδραση μας με επιχειρήσεις μας έκανε να καταλήξουμε στην εταιρική εκπαίδευση.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Έχουμε ήδη συνεργαστεί με αρκετές επιχειρήσεις και έχουμε αναπτύξει προϊόντα για τις ανάγκες τους. Αυτή τη περίοδο επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στην δημιουργία μιας λύσης εκπαίδευσης, με βάση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, υψηλά προσαρμόσιμης στις ανάγκες κάθε επιχείρησης, προσιτή όμως ακόμα και σε μικρότερες επιχειρήσεις που λόγω του κόστους δεν μπορούν να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Σαν εταιρεία κατέχουμε τεχνογνωσία και τεχνική εξειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά δυστυχώς έχουμε ελλείψεις στους τομείς του business και του marketing. Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό του MITEF Greece έχει σκοπό να καλύψει αυτά τα κενά. Επιπλέον προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε και εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία να ακούσουμε ανθρώπους που έχουν περάσει από τη θέση μας προκειμένου να μάθουμε από τις εμπειρίες τους.

HireProfs

Aριστερά προς τα δεξιά: Ξένια Νταβράνογλου, Ιάσωνας Μηλιώνης, Στέφανος Πουλίδης, Βασιλιάνα Ροϊδούλη, Άννα Κώτσα

Η ομάδα αποτελείται από τον ιδρυτή Στέφανο Πουλίδη και τους Ιάσωνα Μηλιώνη, Άννα Κώτσα, Ξένια Νταβράνογλου, Βασιλιάνα Ροϊδούλη.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Στη HireProfs χτίζουμε ολοκληρωμένα πακέτα υποστήριξης του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού (HR). Δημιουργούμε ένα software εργαλείο που βοηθά τους HR Managers να αξιολογήσουν, χαρτογραφήσουν και χωρίσουν σε ομάδες το Ανθρώπινο Δυναμικό της εταιρείας, να επιλέξουν τα βέλτιστα δυνατά trainings και να αξιολογήσουν τους υποψήφιους εργαζομένους όταν κάνουν προσλήψεις. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε Τεχνητή Νοημοσύνη, για να βρίσκουμε τις καλύτερες δυνατές προσλήψεις για κάθε εταιρεία και να φέρνουμε σε επαφή τις εταιρίες με το διαθέσιμο ταλέντο.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Η έμπνευση για την ιδέα ήρθε από την καθημερινότητά μας και τη διαρκή επαφή μας με ομάδες. Στη HireProfs δε χτίζουμε απλά ανθρώπους, χτίζουμε ομάδες.
Σήμερα οι καλοί HR Managers ξέρουν, ότι δεν μπορούμε να έχουμε 2 πολύ ισχυρούς χαρακτήρες στην ίδια ομάδα γιατί θα έχουμε απίστευτη σύγκρουση. Δε βάζεις ποτέ μαζί 2 ταύρους. Και αυτό επεκτείνεται σε πολλά χαρακτηριστικά και προσωπικότητες. Τι είναι αυτό ου μας κάνει να συνεργαζόμαστε καλύτερα με ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπων από έναν άλλο; Αυτό ψάχνουμε και υλοποιούμε στη HireProfs, χτίζουμε και εκπαιδεύουμε Τεχνητή Νοημοσύνη που αποκωδικοποιεί τα μυστικά των ομάδων.
Και αυτό εφαρμόζεται όπου δημιουργούνται ομάδες: στην εκπαίδευση, όπου πρέπει να χωρίζουμε σε ομάδες και τμήματα τα παιδιά στο σχολείο και τους φοιτητές στα μεταπτυχιακά προγράμματα, και τις επιχειρήσεις, οπού πρέπει να κάνουμε μια καλή πρόσληψη που δεν θα διαταράξει την ισορροπία της ομάδας και την κουλτούρα της εταιρείας. Πιστεύουμε ότι αν θέλει να πάει κανείς γρήγορα πρέπει να πάει μόνος του. Αλλά αν θέλει να πάει μακριά, πρέπει να πάει με την ομάδα του.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της επικοινωνίας και διαπραγματεύσεων με ένα Funding group για να κλείσουμε τη seed stage χρηματοδότησή μας. Ήδη χρησιμοποιούμε τον αλγόριθμο μας για να βρίσκουμε τους ιδανικούς εργαζομένους για κάθε θέση και επιχείρηση και μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα ολοκληρωθεί το software μας με ενσωματωμένο Machine Learning.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Υποβάλαμε την αίτηση μας στο διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition γιατί πιστεύουμε πολύ στη δικτύωση των εταιρειών, ειδικά των Startups, στη χώρα μας.
Είναι ανάγκη να χτίσουμε σημαντικές συνεργασίες από τις οποίες όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Ο διαγωνισμός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλους entrepreneurs, σπουδαίους μέντορες και επιχειρηματίες.
Παρουσιάσαμε την ιδέα μας και το επιχειρηματικό μας σχέδιο μπροστά σε εξαιρετικά αξιόλογους ανθρώπους, και το feedback που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής είναι απίστευτο βοηθητικό. Τόσο τα workshops που μας δίνουν κίνητρο να επαναξιολογήσουμε τα όσα κάνουμε και να ελέγξουμε πόσο καλά έχουμε σχεδιάσει την στρατηγική μας, όσο και η επαφή μας με επενδυτές που μας έκανε καλύτερους.

iBusiness

Από αριστερά προς δεξιά: Χάμου Ελένη, Ζέρβας Αντώνης, Καλιακάκης Δομήνικος

Η ομάδα αποτελείται από τους Αντώνη Ζέρβα (Founder-Orchestrator), Ελένη Χάμου (Business Administrator), Χρήστο Λυμπερόπουλο (Sales Coordinator) και Δομήνικο Καλιακάκη, (Software Engineer & UI/UX Designer).

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η ιδέα προέκυψε το 2015 κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης του Αντώνη στην οικογενειακή του επιχείρηση όταν επεσήμανε την ανάγκη η διαδικασία της παραγγελίας από τους χονδρεμπόρους να γίνεται γρηγορότερα και πιο απλουστευμένα.
Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει έναν τρόπο ώστε η παραγγελία να γίνεται πιο εύκολα, εντοπίζοντας συγχρόνως τις καλύτερες τιμές και τους πιο αξιόπιστους προμηθευτές της αγοράς, χωρίς να παρακωλύεται η εξυπηρέτηση των πελατών τη στιγμή της παραγγελίας.
Ως χονδρέμπορος πάντα αναζητούσε έναν τρόπο να τον εντοπίζουν οι πελάτες εύκολα και να πληρώνει μόνον για εκείνες τις προωθητικές ενέργειες οι οποίες εγγυόντουσαν αποτέλεσμα και οι οποίες ήταν πιο φθηνές από τα παραδοσιακά κανάλια (πωλητές, εκθέσεις, διαδίκτυο). Φυσικά, ως χονδρέμπορος δεν ήθελε να φαίνεται στο διαδίκτυο η πολιτική τιμών που εφάρμοζε.
Η προσπάθεια ξεκίνησε στην Αθήνα μέσα από το incubator του «Innovathens» και συνεχίστηκε μέσα από το Egg.
Εκεί συναντήθηκε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Βρήκε τον Χρήστο, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες πωλήσεων.
Από κοινού διεξήγαγαν την έρευνα αγοράς και μελέτησαν ενδελεχώς την “persona” του πελάτη-χρήστη.
Λίγο καιρό αργότερα προστέθηκε στην ομάδα ο Δομήνικος, ο οποίος συνέβαλε στη σχεδίαση του UI/UX. Δημιουργήσαμε το MVP και έχουμε ήδη δύο προμηθευτές και έναν χρήστη. Η εφαρμογή μας βρίσκεται στο GooglePlay, από όπου οι λιανέμποροι μπορούν να την κατεβάσουν.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Η έμπνευση ήρθε από την οικογενειακή επιχείρηση. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από τα coffee shops της Αθήνας. Παρατηρήθηκε ωστόσο ότι πάνω από το 85% του τζίρου τους γίνεται από τον καφέ που αποτελεί μονοπώλιο και έτσι δεν αλλάζουν προμηθευτή εύκολα. Η έρευνα προχώρησε στα περίπτερα όπου υπήρχαν γνωριμίες και επαφές. Ήταν ευαίσθητοι στο θέμα της τιμής με αποτέλεσμα να είναι άνετοι στη δοκιμή του προϊόντος.
Για να μπορέσει η ομάδα να πετύχει το όραμά της προστέθηκε σε αυτήν το 2018 η Έλενα. Οι άμεσοι στόχοι εστιάζουν στην προώθηση της πλατφόρμας που απευθύνεται στους λιανεμπόρους και είναι διαθέσιμη για Αndroid, ενώ οι χονδρέμποροι θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν από τον υπολογιστή τους μέσω browser.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Τα πλάνα μας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι να δοκιμάσουμε την πλατφόρμα και να την βγάλουμε στην αγορά μέσα στο καλοκαίρι του 2018 με κάποιους πρώτους πελάτες που ουσιαστικά θα λειτουργήσουν σαν beta testers/early adopters και θα αξιολογήσουν τη λειτουργικότητα και την ευχρηστία των υπηρεσιών μας. Παράλληλα με τη δοκιμαστική περίοδο θα οργανώσουμε το δίκτυο πωλήσεών μας και προς το τέλος του έτους θα ανοίξουμε τις εγγραφές για όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες / επιχειρηματίες ξεκινώντας δυναμικά τις πωλήσεις αρχικά στην Αθήνα.
Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να επεκταθούμε το συντομότερο δυνατό και σε άλλους κλάδους (π.χ. εστιατόρια, ξενοδοχεία, mini markets) και να βγούμε εκτός ελληνικών συνόρων.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition έγινε στη φάση που ολοκληρώναμε το MVP. Κρίναμε ότι τα workshops που προσφέρει ο διαγωνισμός, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, το mentoring – coaching, αλλά και η δικτύωση που παρέχεται θα μας βοηθήσουν να τελειοποιήσουμε το πλάνο μας και να κάνουμε το επόμενο βήμα που περιλαμβάνει πωλήσεις σε Ελλάδα και αναζήτηση χρηματοδότησης για να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας και να στραφούμε και σε αγορές του εξωτερικού.

IFAAcademy

Από αριστερά προς δεξιά: Κάρολος Μαρκουίζος, Ελένη Παλμαντούρα και Παναγιώτης Λελεδάκης.

H ομάδα αποτελείται από τους Παναγιώτη Λελεδάκη – Founder & Ceo, James Heidema – Global Development, Ελένη Παλμαντούρα – Head of Operations, Κάρολο Μαρκουίζο – Σύμβουλος, Abhinay Shina & team coderspace – Developers team και ένα σημαντικό board of advisors επιστημόνων συμβούλων σε διάφορες ειδικότητες.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η ιδέα προήλθε από την πολυετή εργασιακή εμπειρία του CEO της εταιρείας, Παναγιώτη Λελεδάκη, στο χώρο της συμβουλευτικής και στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Το πείσμα και η αδυναμία συμβιβασμού τον ώθησαν να ψάχνει συνεχώς τρόπους να αναβαθμίζει τη δουλειά του ασφαλιστικού συμβούλου.

Επινοήσαμε μια μεθοδολογία και δύο καινοτόμα λογισμικά που εφαρμόζουν την επιστήμη της διαχείρισης κινδύνων στον ασφαλιστικό τομέα για την επιστημονική διάγνωση με τη μέτρηση των κινδύνων του καταναλωτή και των επιχειρήσεων με συγκεκριμένους παράγοντες βάσει του ISO 31000 (πιθανότητα – επίδραση – δυνατότητα αντίδρασης και KRI’s – ταχύτητα και διάρκεια – προβλεψιμότητα), ώστε η εταιρεία ή το άτομο να είναι επιστημονικά προειδοποιημένη σχετικά με τους ασφαλίσιμους κινδύνους και την προτεραιοποίηση και ποσοτικοποίησή τους.

Επίσης, χρησιμοποιήσαμε μερικές νευροβιολογικές μελέτες για να παρακάμψουμε έναν μηχανισμό άμυνας του εγκεφάλου που ονομάζεται “Η προκατάληψη της αισιοδοξίας” και κάνει τους ανθρώπους ή να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι όταν σκέφτονται μελλοντικούς κινδύνους ή να θέλουν να αποφύγουν να τους σκέφτονται.
Εφαρμόσαμε τη μεθοδολογία gamification και το “The Fun theory” για να ξεπεραστεί αυτός ο μηχανισμός του εγκεφάλου, αλλά και τη «fear tolerance profiling» ώστε ο εγκέφαλος να μην «παγώνει» μπροστά στη συμβουλευτική των μελλοντικών κινδύνων.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε , να αλλάξουμε την εικόνα και να επανασχεδιάσουμε τον ασφαλιστικό θεσμό συμβουλευτικής και να είμαστε ο παράγοντας σημαντικής αναβάθμισης!
Ο τελικός στόχος μας είναι να έχουμε μια πιο συνειδητοποιημένη στον κίνδυνο και ασφαλή κοινωνία σε ένα τόσο περίπλοκο περιβάλλον κινδύνου με αναδυόμενους κινδύνους και ανάγκες.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Με την μεθοδολογία μας αυτή προσπαθούμε να λύσουμε τέσσερις σημαντικές προκλήσεις:

⦁ Να αναβαθμίσουμε την επιστημονική μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο ασφαλιστικός σύμβουλος εφαρμόζοντας την επιστήμη του Risk Management αλλά και άλλες έρευνες σχετικά με την επιστήμη της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου σε σχέση με την συνειδητοποίηση του πιθανού κινδύνου και τις αντίστοιχες άμυνες.
⦁ Να κάνουμε rebranding του ρόλου του συμβούλου και να τον αναβαθμίσουμε στον επιστήμονα «Insurable Risk Manager” για να αντιμπετωπίσουμε και στην ουσία και στην είκονα τις αρνητικές προκαταλήψεις που πιθανόν υπάρχουν για τον ρόλο του ασφαλιστικού συμβούλου.
⦁ Με την μεθοδολογία να μην επιτρέψουμε τις άμυνες του εγκεφάλου (optimistic bias – fear tolerance – ομοιόσταση) να εμποδίσουν τον πολίτη και τον επιχειρηματία να αξιολογήσει ορθά τους μελλοντικόυς κινδύνουν και να έχει ένα επιστημονικό risk profiling ώστε να έχει την ευκαιρία να πάρει ορθές αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα.
⦁ Τέλος, να αναβαθμίσουμε την ειδικότητα του ασφαλιστικού συμβούλου σε ένα νέο career path με εξαιρετικά πολλές προοπτικές και να προσελκύσει ο χώρος της διαχείρισης ασφαλίσιμων κινδύνων ταλαντούχα νέα στελέχη, καθώς η καριέρα του ασφαλιστικού συμβούλου σήμερα δεν είναι θελκτική όσο της αξίζει για την νέα γενιά και αυτό αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα.
Όραμα μας είναι το IFAAcademy να είναι “Game Changer” για την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά και ο ασφαλιστικός θεσμός και ο ρόλος του συμβούλου “ Insurable Risk Manager “ να ανέβει στην θέση που του αξίζει αλλά πάνω και πέρα από όλα μια ασφαλέστερη κοινωνία και επιχειρηματικότητα.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Η ιδέα και η εταιρεία ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2015 και ήδη έχει συνεργαστεί με την μεγαλύτερη Κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία που χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα το λογισμικό και την μεθοδολογία.
Στην Ελλάδα έχει κάνει πολλές ήδη συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρείες και εκατοντάδες ανεξάρτητους συμβούλους που χρησιμοποιούν την μεθοδολογία και το λογισμικό.
Βέβαια έχουμε ήδη σχεδιάσει την εξέλιξη του και έχουμε ακόμα πολλά πεδία στα οποία θα αναβαθμίσουμε τις εφαρμογές μας και θα επεκτείνουμε τις έρευνες μας καθώς έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε ένα board of advisors εξαιρετικών επιστημόνων από διάφορα μέρη του κόσμου.
Οι μεθοδολογίες και τα software μας έχουν ήδη κερδίσει βραβείο καινοτομίας από τον Κυπριακό Οργανισμό Εργοδοτών & Βιομηχάνων ΟΕΒ.
Επίσης, έχουμε ψηφιστεί ως η καλύτερη ελληνική Startup στην κατηγορία EDTECH από το Ινστιτούτο ανάπτυξης επιχειρηματικότητας και θα εκπροσωπήσουμε την χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Σημαντικό είναι, ότι έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με το εργαστήριο «Διαχείρισης κινδύνων και ασφαλίσεων» και θα δημιουργηθεί σε συνεργασία ένα νέο ακαδημαικό Professional Diploma βασισμένο στην μεθοδολογία μας.
Έχουμε ξεκινήσει ήδη επαφές με την αμερικάνικη αγορά και η ιδέα μας έχει αξιολογηθεί ως σημαντική καινοτομία και εκκρεμούν στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους παγκόσμιους οργανισμούς.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Στο διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition 2018 συμμετέχουμε γιατί είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για νέες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Η συμμετοχή σε κάθε διαγωνισμό είναι μια πρόκληση! Δημιουργείς, εκτίθεσαι, συναγωνίζεσαι με άλλες startup και γίνεσαι όλο και καλύτερος.

Έχοντας να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις σε έναν ταχύτατα εξελισσόμενο χώρο, είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση στη γνώση από επαγγελματίες με αντίστοιχες επιχειρηματικές εμπειρίες, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.
Το πιο σημαντικό εφόδιο είναι η εμπειρία που λαμβάνουμε τόσο από τα στελέχη του MITEF Greece, τους εισηγητές των workshops, τους εξαιρετικούς μέντορες που μοιράζονται μαζί μας την τεράστια εμπειρία τους όσο και τις άλλες ελληνικές startups που μετέχουν στο διαγωνισμό.

Ακόμη, το κλίμα συνεργατικότητας και η ανταλλαγή απόψεων με τις υπόλοιπες εταιρείες είναι πολύ σημαντικό για να αποφύγουμε όλοι πιθανά λάθη και να βελτιωθούμε μαζί άλλα και να προκύψουν και όμορφες συνέργειες με τους άλλους διαγωνιζόμενους.
Επίσης, η πιθανότητα χρηματοδότησης της ιδέας είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας και στόχος αλλά και το marketing που δημιουργεί η διάκριση σε έναν τόσο αναγνωρισμένο διαγωνισμό όπως αυτός του MIT Enterprise Forum Greece.
Θα θέλαμε σαν ομάδα να ευχαριστήσουμε όλα τα στελέχη και το Board του MITEF Greece για την τιμή και την υποστήριξη και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην κα Κατερίνα Σαριδάκη που δουλεύει ακούραστα με τεράστια υπομονή και χαμόγελο πάντα και υποστηρίζει με πραγματικό ενδιαφέρον όλες τις ομάδες!

Ingredio

Από αριστερά προς δεξιά: Σοφία Ζώη, Ζωή Κούρνια,
Δήμητρα Γερογιαννοπούλου, Μάνος Λεριός, Μαρίσα Κατή.

Η ομάδα αποτελείται από την Δρ. Ζωή Κούρνια, Συνιδρύτρια, είναι Χημικός – Ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών με εμπειρία στη Χημεία Κοσμητολογίας, τον Νίκο Ορφανό, Συνιδρυτής, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, τον Μάνο Λέριο. Η ομάδα έχει επίσης δύο πρακτικούς φοιτητές τη Δήμητρα Γερογιαννοπούλου και την Σοφία Ζώη.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η ιδέα για την δημιουργία του Ingredio γεννήθηκε πριν από αρκετό καιρό, όταν η Ζωή Κούρνια ξεκίνησε να διδάσκει κοσμητολογία και διαπίστωσε πως ακόμη και η ίδια δυσκολευόταν ορισμένες φορές να αποκωδικοποιήσει τις ονομασίες ορισμένων συστατικών ενός προϊόντος.
Με την ενασχόληση της με τη Χημεία Κοσμητολογίας συνειδητοποίησε ότι τα πρόσθετα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα ενώ έχουν βελτιώσει παρά πολύ την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, έχουν εγείρει και υποψίες ότι μπορεί να συμμετέχουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και σε αλλεργίες.
Δυστυχώς όταν ένας καταναλωτής προσπαθεί να διαβάσει την ετικέτα ενός προϊόντος δε μπορεί να κατανοήσει τα πολύπλοκα χημικά ονόματα, κάτι που είναι δύσκολο ακόμα και για ένα Χημικό.
Επίσης, πολλά χημικά συστατικά είναι κωδικοποιημένα στην ετικέτα, πχ Ε405 ή CI19554. Όταν εψαξε για μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που να αναγνωρίζει τα χημικά συστατικά συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα καθώς κάποιες λίγες υπάρχουσες εφαρμογές λειτουργούν μόνο για προϊόντα που υπάρχουν στις ΗΠΑ.
Έτσι αποφασίστηκε με τον συνιδρυτή Νίκο Ορφανό να δημιουργήσουμε την Ingredio, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή για την επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε καλλυντικά και τρόφιμα.
Η εφαρμογή μας λειτουργεί σε όλο τον κόσμο για χημικά συστατικά στα Αγγλικά και στα Γαλλικά και αυτό την κάνει μοναδική παγκόσμια. Οι πληροφορίες που παρέχουμε είναι δημόσιες και προέρχονται από τη βάση δεδομένων CosIng της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Pubchem των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τα χημικά πρόσθετα όμως, λόγω των μεγάλων, άγνωστων χημικών τους ονομασιών, δε μπορούν να διακρίνουν τι είναι ασφαλές, τι έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο, τοξικό, αλλεργιογόνο και γενικά επιβλαβές για την υγεία και τι όχι.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος με τον οποίο ένας απλός καταναλωτής μπορεί να εξετάσει άμεσα τα συστατικά ενός προϊόντος και να αποφανθεί για την επικινδυνότητα τους, είτε λόγω πολυπλοκότητας της χημικής ονομασίας, είτε λόγω κωδικοποίησης συντηρητικών (π.χ. Ε302), είτε λόγω αδυναμίας πρόσβασης στην πληροφορία που απαιτείται.
Υπάρχει, επομένως, ουσιαστική και επιτακτική ανάγκη για μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν μεν αυτή την πληροφορία, αλλά δεν τους είναι προσβάσιμη.
Η Ingedio είναι μία καινοτόμος εφαρμογή σε κινητό, μέσω της οποίας ο χρήστης φωτογραφίζει με την ενσωματωμένη κάμερα την ετικέτα με τα συστατικά ενός καλλυντικού ή ενός τρόφιμου.
Η φωτογραφία μετατρέπεται στο κείμενο των συστατικών του προϊόντος, και η εφαρμογή τα αναζητά στις βάσεις δεδομένων χημικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (CosIng) και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (Pubchem). Σε μερικά δευτερόλεπτα δίνονται στο χρήστη πληροφορίες για την συνολική επικινδυνότητα του προϊόντος αλλά και κάθε συστατικού ξεχωριστά, με βάση υπάρχουσες μελέτες.
Ο χρήστης έχει επίσης πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες για την εμπλοκή του κάθε συστατικού σε τοξικότητα, αλλεργίες, ερεθισμούς, και καρκίνο. Τέλος, δίδεται στο χρήστη η πηγή αναφοράς με τα επιστημονικά δεδομένα, εάν επιθυμεί να ψάξει περαιτέρω.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play store με 16.000 downloads και 4/5 αστέρια βαθμολογίας από 115 χρήστες. Έχουμε παρουσία σε 93 χώρες και έχουμε λάβει σημαντικά βραβεία όπως Χρυσό Βραβείο Κοινωνικού Προσανατολισμού στα βραβεία Bossible – Skywalker στο Φεστιβαλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Αργυρό Βραβείο Καινοτομίας στα βραβεία Bossible – Skywalker στο Φεστιβαλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Βραβείο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Startup-Scale up – Παπαστράτος, Φιναλίστ στα Seif Awards for Social Entrepreneurship (24 από 171 αιτήσεις), Φιναλίστ στο Mass Challenge Switzerland incubator (76 από 450 αιτήσεις), Μέσα στην πρώτη δεκάδα του 4ου κύκλου του προγράμματος Egg (8η σε σειρά καταταξης από 31 εταιρείες).

Ταυτόχρονα εργαζόμαστε πάνω στη προσθήκη διάφορων features όπως το online user profile ώστε να μπορεί να αποθηκεύει ο χρήστης καθημερινά τα προϊόντα που καταναλώνει, η μετάφραση της εφαρμογής σε όσες περισσότερες γλώσσες, και η προσθήκη ευρετηρίου επιχειρήσεων με οργανικά προϊόντα ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του καταναλωτή. Επιδιώκουμε την επέκταση των χρηστών μας, την ολοκλήρωση της στρατηγικής του digital marketing, τη διάθεση της εφαρμογής για iPhone, αλλά και την επικοινωνία με ευρωπαϊκά ινστιτούτα καταναλωτών και με εταιρείες οργανικών προϊόντων.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Ο διαγωνισμός MITEF Greece Startup Competition είναι μία εξαιρετική πλατφόρμα που μας βοηθά να τελειοποιήσουμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο και να συνδεθούμε με επενδυτές καθώς και με το εκτενές δίκτυο του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece. Mας προσφέρεται επίσης ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής κατάρτισης με πολύ υψηλό επίπεδο ομιλητών, ειδικά προσαρμοσμένο για τις ανάγκες νεοσύστατων επιχειρήσεων. μέσα από το οποίο διευρύνουμε τις γνώσεις μας.

Τέλος, είμαστε πολύ τυχεροί να έχουμε μαζί μας μέντορες διεθνούς κλάσης όπως ο Γιάννης Σταμούλης, CIO Coca Cola και ο Rob Salafia από το ΜΙΤ, οι οποίοι μας βοηθούν να ολοκληρώσουμε την επιχειρηματική μας ιδέα και να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις ώστε να διεισδύσουμε πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά.

AJM Med-i-caps Ltd

Από αριστερά προς δεξιά: Δρ. Αναστάσιος Κουλαουζίδης, Δρ. Μάια Θάνου, Δρ. Ιούλιος Γεωργίου.

Η ομάδα αποτελείται από τούς: Δρ. Αναστάσιο Κουλαουζίδη, Δρ. Ιούλιο Γεωργίου, Δρ. Μάια Θάνου και δέκα συνεργάτες.

Ιδέα / επιχειρηματική πρόταση / λύση
Η AJMMED-I-CAPS, είναι εταιρία καινοτομίας στο χώρο της υγείας με στόχο τον απλό και αποτελεσματικό προληπτικό έλεγχο του εντέρου για καρκίνο. Χρησιμοποιεί πρωτοποριακή, φθορισμομετρική ηλεκτρονική κάψουλα, σε συνδυασμό με καινοτόμες φθορίζουσες χρωστικές ουσίες με νανοσωματίδια, που στοχεύουν καρκινικά κύτταρα.

Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα
Η εύρεση καρκινογόνων κυττάρων του εντέρου σε αρχικό στάδια αυξάνει δραματικά την αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου και την μείωση της πιθανότητας για μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος. Οι υφιστάμενες τεχνικές για προληπτικό έλεγχο του εντέρου ή ταλαιπωρούν τον εξεταζόμενο π.χ. κολονοσκόπηση, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αρκετά συχνά ή εάν είναι απλή δεν έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει τον πρώιμο καρκίνο π.χ. FOB Faecal occult blood test. H AJMMED-I-CAPS, προφέρει μια λύση που είναι εύχρηστη κάψουλα και πού ανακαλύπτει τις νεοπλασίες σε αρχικό στάδιο ανώδυνα.

Οι ιδρυτές της εταιρίας είναι ακαδημαϊκοί επιστήμονες. Ο καθένας έχει 20 χρόνια επιστημονικής ερευνητικής δράσης στο χώρο του.  Η ερευνητική ομάδα του Δρα Ιούλιου Γεωργίου, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Κύπρου, άρχισε να αναπτύσσει από 2008 μία καταπόσιμη ηλεκτρονική κάψουλα για μετρήσεις φθορισμού στο έντερο, με αποκορύφωμα να δημοσιεύσει σε κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό τα αποτελέσματα από το πρώτο πρότυπο της κάψουλας το 2015.
Η δημοσίευση ήταν η αφορμή να γνωρίσει τον Δρα Αναστάσιο Κουλαουζίδη, Ειδικό Γαστρεντερολόγο, με βάση το Εδιμβούργο, ο οποίος ερευνά και χρησιμοποιεί εμπορικές εικονοληπτικές καταπόσιμες κάψουλες επί τακτική βάση την τελευταία δεκαετία. Την ομάδα συμπληρώσε η Δρ. Μάια Θάνου, ακαδημαϊκός με βάση το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημών στο Kings College London, ειδική σε προηγμένες απεικονιστικές τεχνολογίες και μεθόδους απεικονιστικής αποδεύσμευσης φαρμάκων φέροντας μαζί της 20 χρόνια εμπειρίας στη συνθέση και ανάπτυξη νανοσωματίδιων που διαγνώσκουν καρκίνους.
Η λύση της ομάδας, για το πρόβλημα της ελλιπής έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του εντέρου πλέον κινείται προς περαιτέρω ανάπτυξη. Η προσφερόμενη λύση, που συνδυάζει την ηλεκτρονική φθορισμομετρική κάψουλα με νανοσωματίδια, θα αντικαταστήσει επίπονες τεχνικές διάγνωσης με μια εύχρηστη και απλή μέθοδο, που είναι πολύ πιο ευαίσθητη από τις υφιστάμενες.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Έχουμε αποδείξει σε εργαστηριακά πειράματα και  σε πειραματόζωα ότι η ανίχνευση πολύ αρχικών καρκίνων είναι εφικτή με τη τεχνολογία μας. Ένα χρόνο μετά την ίδρυση, η εταιρία προχωρά στη προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας της, μέσω αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.Ο επόμενος στόχος είναι η δημιουργία της πρότυπης κάψουλας και των ειδικών φθοριζόντων νανοσωματιδίων, για κλινικές μελέτες.

Γιατί συμμετέχετε στο διαγωνισμό και τι περιμένετε
Συμμετέχουμε στο διαγωνισμό για να μπορέσουμε να αποκομίσουμε περισσότερη εμπειρία στην επιχειρηματικότητα, με την συστηματική μέθοδο του Bill Aulet που αναπτύχθηκε στο MIT στις ΗΠΑ. Επίσης θεωρείται πολύ σημαντική η δικτύωση και έκθεση σε επενδυτές που προσφέρεται μέσω του διαγωνισμού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις