Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δέκα τεχνολογίες οι οποίες θα παίξουν καταλυτικό ρόλο σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις το 2018

Με τα λόγια του πληθωρικού  Jon Medved της OurCroud σαν οδηγό, τον οποίο συναντήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψή μας στην Ιερουσαλήμ για το DLD Innovation Festival, τα οποία ανέφεραν ότι ακόμα και ο ίδιος δεν γνωρίζει τι μας ξημερώνει και ότι τα δεδομένα σε πολλές βιομηχανίες και η καθημερινότητα όπως τη ξέρουμε σήμερα θα αλλάξουν και μάλιστα δραματικά λόγω  της απόλυτης καταιγίδας καινοτομίας που είναι σε εξέλιξη, φτιάξαμε μια λίστα με δέκα τεχνολογίες toy 2018 που θα πρέπει να έχουμε όλοι στα “ραντάρ” μας.

Έξυπνη Υγεία

Τον περασμένο μήνα οι Amazon, Berkshire Hathaway και JPMorgan Chase ανακοίνωσαν μια κοινοπραξία με έμφαση στη χρήση τεχνολογίας για να προσφέρουν στους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους “απλοποιημένη, υψηλής ποιότητας και διαφανή υγειονομική περίθαλψη με λογικό κόστος”.  Το 2018 η εταιρεία έρευνας αγοράς ABI προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα υιοθετήσουν ευρέως την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών, με 18 εκατομμύρια φορητές συσκευές να συνδέονται με εταιρικά προγράμματα υγείας και ευεξίας. Η εταιρεία προβλέπει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σε 44 εκατομμύρια μέχρι το 2021.

Βίντεο – Τηλεδιάσκεψη – VR

Σε μια έρευνα του MIT με τη συμμετοχή 300 εταιρειών σχετικά με την βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων, οι ερευνητές βρήκαν με έκπληξη το βίντεο στην κορυφή της λίστας. Οι επενδύσεις στην τεχνολογία βίντεο οδηγούν στην καινοτομία καθώς και στη βελτίωση της συνεργασίας και της παραγωγικότητας, διαπίστωσαν ερευνητές. Διαδραστικά βίντεο και προσεχώς VR και AR είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη και παραγωγική μέθοδος συνεργασιών και ολοκλήρωσης έργων.

Chatbots

Η εξυπηρέτηση πελατών είναι ένας καυτός τομέας σήμερα αλλά και στο κοντινό μέλλον, με την Gartner να προβλέπει ότι ο μέσος άνθρωπος θα μιλάει περισσότερο με bots παρά με την/τον σύζυγό του μέχρι το 2020! Το 2018 τα chatbots θα γίνουν πιο εξελιγμένα, μειώνοντας δραματικά το κόστος των συνήθων δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης πελατών, βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη ενώ το επόμενο έτος τα chatbots θα μπορούν να κατανοήσουν τον τόνο, το περιεχόμενο και τις προβλέψεις των αναγκών μας  με χρήση AI. Το πρόβλημα έγκειται αν η AI θα μπορεί ή θα της επιτραπεί να μας χειραγωγήσει…

IoT

Μια πρόσφατη έκθεση της CompTIA διαπιστώνει ότι οι συσκευές IoT συμβάλλουν στη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της απόδοσης στις βιομηχανικές υλοποιήσεις. “Από τη συγκέντρωση νέων δεδομένων στην αυτοματοποίηση των υποδομών”, αναφέρουν οι μελέτες της CompTIA, “οι εταιρείες βρίσκουν πολλά οφέλη από την προσθήκη διασύνδεσης και διαχείρισης πληροφοριών. Από την άλλη, οι εταιρείες θα πρέπει να υλοποιήσουν μέτρα προστασίας κατά των κυβερνοεπιθέσεων στα δίκτυα IoT”.

Φωνητικός Έλεγχος – Εικονικοί Βοηθοί

Οι αναλυτές και άλλοι εμπειρογνώμονες λένε ότι το 2018 είναι το έτος όπου η φυσική επεξεργασία των γλωσσών βελτιώνεται σημαντικά και εισέρχεται στις επιχειρήσεις αλλά βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Η Alexa for Business είναι ίσως το μεγαλύτερο παράδειγμα η οποία θα μπορεί να εκπαιδευτεί και να ενσωματωθεί στο εκάστοτε περιβάλλον, με τους εικονικούς βοηθούς να είναι πιο έξυπνοι, προβλέψιμοι και να έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Virtual Reality – Augmented Reality

Η Gartner αναμένει από την επόμενη χρονιά η AR και VR  να χρησιμοποιήται από το 20% των μεγάλων επιχειρήσεων. Στο λιανικό εμπόριο θα είναι δυνατή η “αύξηση στα ράφια των καταστημάτων” αλλά και στα προϊόντα σε πραγματικό χρόνο, ενώ η συντήρηση, η  επισκευή και η πληροφόρηση σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές θα επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες. Στα αεροδρόμια θα υπάρχουν εικονικές οθόνες, εξατομικευμένες στον ταξιδιώτη, ενώ στις τράπεζες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εμπλουτισμένη πραγματικότητα (AR)  για να κατευθυνθούν οι πελάτες σε βασικούς τομείς υπηρεσιών και στο αντίστοιχο προσωπικό ενώ η Gartner προβλέπει ότι το AR θα ξεπεράσει το VR στην επαγγελματική χρήση.

Έξυπνες Κατασκευές

Η βιομηχανική τρισδιάστατη εκτύπωση – για πρωτότυπα και εξαρτήματα που δημιουργούνται άμεσα – αυξάνεται, με την ABI αναμένει τζίρους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα προϊόντα και εξαρτήματα στις ΗΠΑ έως το 2026.

Υπολογιστική Όραση

Πέρα από τα αυτόνομα οχήματα, η υπολογιστική όραση και η ανάλυση των δεδομένων των φωτογραφιών και των video μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση και νέα εργαλεία στην λιανική, στο marketing, στην εμπορική ναυτιλία και αλλού, με τον τομέα να προσελκύει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και τα καλύτερα ταλέντα.

Blockchain

Οι μαζικές υλοποιήσεις και η επίδραση του Blockchain και των σχετικών τεχνολογιών Distributed Ledger (DLT) γίνονται αυτή τη στιγμή εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου, σε τομείς όπως η αλυσίδα εφοδιασμού και η ασφάλεια. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί πάνω από 2.500 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα, ενώ η αγορά αναμένεται να αγγίξει τα 176 δισ. δολάρια μέχρι το 2025 σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, το λιανικό εμπόριο, ο δημόσιος τομέας και αλλού.

Ψηφιακή δεοντολογία

Μόλις ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός μιας εταιρίας θα έρθει αντιμέτωπη με  ένα συντριπτικό όγκο δεδομένων και συλλογής πληροφοριών κάτι που θα κάνει επιτακτική την ανάγκη για ανθρώπινους πόρους για την εστίαση των εταιρειών στην ηθική, την εταιρική κουλτούρα και τη κανονιστική συμμόρφωση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις