Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Brexit κρατάει στάσιμη την Βρετανία ενώ η Ευρώπη αναπτύσσεται

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει σημάδια σταθερής ανόδου με όλα τα στοιχεία να δείχνουν πως ακόμα και μικρά σκαμπανεβάσματα, η τροχιά είναι αναπτυξιακή. Τα πρώτα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του έτους δείχνουν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει επιτύχει υψηλό έξι χρόνων, ενώ αυτή η ανάπτυξη έχει συμπαρασύρει τις προσλήψεις προσωπικού, που σημειώνουν υψηλό 17 χρόνων.

Οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις “σέρνουν το χορό” της ανάπτυξης, με την Γαλλία να επιτυγχάνει την υψηλότερη ανάπτυξη από τον Μάιο του 2011 στηριζόμενη σε υπηρεσίες και την Γερμανία να ακολουθεί στηριζόμενη στην βιομηχανική της παραγωγή, η οποία όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα την οδηγήσουν σε γενική αυξημένη ανάπτυξη.

sssΗ υπόλοιπη Ευρωζώνη δεν κινείται με τους ίδιους ρυθμούς και ενώ έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το εννεάμηνο, με αποτέλεσμα το τελευταίο τρίμηνο να αναμένεται χαμηλό.

Η αύξηση της ανάπτυξης και των προσλήψεων, φέρνει σιγά σιγά και την επιθυμητή αύξηση του πληθωρισμού.  Μέχρι στιγμής ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει παρουσιάσει αύξηση, όμως αυτή περιορίστηκε στο 1,1%, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει θέσει σαν επιθυμητό στόχο το 2%. Μπορεί η επιθυμία για αύξηση του πληθωρισμού να ακούγεται “περίεργα”, όμως το 2% είναι ένα ποσοστό που θα επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη.

Ανάπτυξη προσλήψεων στην ΕΕ από το 1999 έως σήμερα
Ανάπτυξη προσλήψεων στην ΕΕ από το 1999 έως σήμερα

Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΚΤ κρατάει τα επιτόκια χαμηλά, με σκοπό τα προς επένδυση χρήματα να βγουν στην αγορά, δημιουργώντας έξοδα τα οποία αυξάνουν τον πληθωρισμό.

Που βρίσκεται η Βρετανία σε όλα αυτά;

Η Βρετανία ακόμα προσπαθεί να οργανώσει την έξοδο της, με τις ημερομηνίες να πλησιάζουν και τους εταίρους να μη δείχνουν να θέλουν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες της. Οι φωνές στο εσωτερικό αυξάνονται και παρόλο που το φαινόμενο δεν έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, πολλές είναι οι εταιρείες που εγκαταλείπουν το Βρετανικό έδαφος για να εγκατασταθούν εντός της Ευρωζώνης.

Η χώρα εξακολουθεί βέβαια να κινείται σε θετικά πρόσημα ανάπτυξης, όμως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου, προβληματίζει τις Βρετανικές αρχές. Σημαντικό κομμάτι της Βρετανικής ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι οι υπηρεσίες, ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,6% ανάμεσα στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

b gdpΑντίστοιχα αυξητική τάση έχουν οι εταιρικές επενδύσεις που κυμάνθηκαν στο +0,3% μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να κινείται αυξητικά +0,3%. Με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ, προβλεπόταν αποπληθωρισμός 1,9% για το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016.

Μπορεί όλα αυτά τα νούμερα να δείχνουν πως η Βρετανική οικονομία είναι σε αναπτυξιακό ρυθμό, όμως αυτός ο ρυθμός επιβραδύνεται και μένει αρκετά πίσω από τον αντίστοιχο των υπολοίπων παραδοσιακών δυνάμεων της Ευρώπης. Είναι ίσως θέμα χρόνου πριν αυτός ο ρυθμός σταματήσει και αρχίσει η χώρα να μένει όλο και πιο πίσω, οδηγώντας και άλλες εταιρείες να αποχωρήσουν και την δημιουργία ενός φαύλου κατηφορικού σπιράλ που θα αποδειχτεί καταστροφικό για την Βρετανία.

Το μόνο ενθαρρυντικό αναπτυξιακά κομμάτι, που δείχνει την τάση που ίσως βοηθήσει την Βρετανία να κρατήσει το κεφάλι πάνω από το νερό, είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, με στοιχεία να δείχνουν  αύξηση +6% το καλοκαίρι που πέρασε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 2,8 δισ. στερλίνες μόνο για τον Αύγουστο, με την πτώση της λίρας να κάνει τη Βρετανία ελκυστικό προορισμό για ολοένα και περισσότερους τουρίστες.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις