Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εμπορική συμφωνία για τη μετά Brexit εποχή υπογράφουν Βρετανία και Ελβετία

Συμφωνία για τη συνέχιση των εμπορικών τους σχέσεων με προνομιακούς όρους και μετά το Brexit, συνολικής αξίας 32 δισ. λιρών, υπογράφουν σήμερα η Βρετανία και η Ελβετία, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο εμπορίου.

Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας είναι μία μόνο από τις λίγες συγκεκριμένες ενέργειες που έχει κάνει η Βρετανία προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εμπορικές σχέσεις που απολαμβάνει σήμερα ως μέλος της ΕΕ θα συνεχιστούν και μετά την αποχώρηση από το μπλοκ τον επόμενο μήνα.

“Όχι μόνο θα συμβάλει στην υποστήριξη θέσεων εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα αποτελέσει επίσης ένα ισχυρό θεμέλιο για να οικονομήσουμε μια ακόμη ισχυρότερη εμπορική σχέση με την Ελβετία, καθώς φεύγουμε από την ΕΕ”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, σύμφωνα με το Reuters.

Η συμφωνία αντικατοπτρίζει και τη στρατηγική της Ελβετίας να εξασφαλίσει απρόσκοπτες εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία, ανεξάρτητα εάν το Λονδίνο θα καταφέρει να εξασφαλίσει και να εγκρίνει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της χώρας από την Ένωση έως την 29η Μαρτίου.

Η βρετανική κυβέρνηση από τη μεριά της έχει δηλώσει από τον προηγούμενο μήνα ότι οι περισσότερες από τις συμφωνίες που επιδιώκει για να αντικαταστήσει τις υφιστάμενες που υπάρχουν μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ήδη, έχει ανακοινώσει μια παρόμοια συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ έχει προχωρήσει σε συμφωνίες “αμοιβαίας αναγνώρισης” με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, η επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών, Κάριλιν Φάιρμπερν, δήλωσε την Κυριακή ότι ο “εξελισσόμενος εφιάλτης” της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της χώρας, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είναι απρόθυμοι να υπογράψουν συμφωνίες έως ότου ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η ακριβής μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ.

“Θα είναι οι αποφάσεις που θα πάρουν οι επιχειρήσεις για τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις -και θα τις μειώσουν-, επομένως θα υπάρχουν λιγότερες δυνατότητες για εμπορικές σχέσεις παγκοσμίως, αυτό θα σημάνει λιγότερες επενδύσεις στο μέλλον και λιγότερες θέσεις εργασίας”, δήλωσε στο Sky News.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις