Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία οι πληρωμές με κάρτες στην Ευρωζώνη

Υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία οι πληρωμές μέσω κάρτας στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τελευταία στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλυτικά, το 2018, οι πληρωμές με κάρτες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού αριθμού των πληρωμών χωρίς μετρητά στην περιοχή. Οι μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό και οι απευθείας χρεώσεις (πχ από τράπεζες που “τραβούν’ χρήματα από έναν λογαριασμό για συγκεκριμένο λόγο, όπως κάποια δόση) αποτέλεσαν τη δεύτερη και την τρίτη πιο συνηθισμένη μέθοδο πληρωμής χωρίς μετρητά, με περίπου 23% η κάθε μία, ενώ τα ηλεκτρονικά χρήματα (e-money) και οι επιταγές μαζί αντιστοιχούσαν περίπου στο 7%.

Ο υπερδιπλασιασμός που προαναφέρθηκε έγκειται στη χρήση καρτών ανά κάτοικο. Κατά μέσο όρο, το 2018 έγιναν 121 πληρωμές με κάρτα (ανά κάτοικο) ενώ το 2008 είχαν γίνει μόλις 56! Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα, η μέση αξία πληρωμών μειώνεται σταθερά κι έχει φτάσει από τα 54 ευρώ (που ήταν το 2008), στα 44, μετά από μια δεκαετία.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η δημοτικότητα κάθε τύπου πληρωμών αλλά και ο βαθμός χρήσης των καρτών παρουσίασε σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Το 2018, οι πληρωμές με κάρτες αντιπροσώπευαν πάνω από το 70% όλων των πληρωμών χωρίς μετρητά στην Πορτογαλία, ενώ στη Γερμανία αντιστοιχούσαν μόλις στο 23%. Την ίδια ώρα, οι Φινλανδοί, χρησιμοποιούν τις κάρτες τους πέντε φορές πιο συχνά από ό,τι οι Γερμανοί και έξι φορές πιο συχνά από ό,τι οι Ιταλοί.

Παραδόξως, η μέση αξία των ετήσιων αναλήψεων μετρητών στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε επίσης από 1.925 σε 2.082 ευρώ ανά κάρτα μεταξύ 2008 και 2018. Οι περισσότερες χώρες παρουσίασαν παρόμοια τάση, αλλά με σημαντικές διαφορές στην αξία των αναλήψεων. Για παράδειγμα, η μέση ετήσια ανάληψη μετρητών ανά κάρτα στην Αυστρία ήταν σχεδόν τετραπλάσια από το αντίστοιχο ποσό για το Λουξεμβούργο και σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις