Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μια στις τέσσερις Startups του Λονδίνου έχουν χάσει επενδύσεις λόγω Brexit

Μια στις τέσσερις τεχνολογικές Startups στο Λονδίνο έχουν χάσει μέρος ή και όλη την επένδυση λόγω Brexit, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από τους Tech London Advocates, ένα δίκτυο με περισσότερους από 7.000 τεχνολογικούς ηγέτες και επενδυτές.

Οι Startups αναφέρουν ότι χρειάστηκε επίσης περισσότερος χρόνος για να κλείσουν οι γύροι χρηματοδότησης, επειδή οι επενδυτές έχουν αναβάλει τις αποφάσεις τους, ανησυχώντας για τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. αργότερα φέτος.

Αυτό που ακούμε είναι ότι οι γύροι χρηματοδότησης ανάπτυξης βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι επιχειρήσεις αρχικού σταδίου δυσκολεύονται για την άντληση κεφαλαίων“, λέει ο Russ Shaw, ιδρυτής των Tech London Advocates στο Sifted.eu
Από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους αισθανόμασταν περισσότερο πανικό στις συνομιλίες μεταξύ εταιρειών και επενδυτών, καθώς δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση για το Brexit“.

Οι επενδύσεις στο Λονδίνο μειώθηκαν κατά 29% το 2018 σύμφωνα με στοιχεία της London & Partners και του Pitchbook αλλά και η ροή κεφαλαίων από την Ε.Ε. έχει μειωθεί.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μείωσε τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από 708,8 εκατ. Ευρώ το 2016 σε μόλις 61,1 εκατ. Ευρώ το 2017. Το ΕΤΕ παρήγαγε ιστορικά περισσότερα από ένα τρίτο των επενδύσεων σε επιχειρηματικά κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου!

Το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρηθεί Ε.Ε. και τα VCs να επιλέγουν να επενδύσουν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους σε χώρες της Ε.Ε. για φορολογικούς και άλλους λόγους είναι από μόνο του ένα πρόβλημα.
Για αυτό το λόγο μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση η ροή χρημάτων σε Startups του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μειωθεί σημαντικά βέβαια η πτώση της αξίας της Λίρας δρα θετικά.

Επίσης, οι πολύ μεγάλοι γύροι των 100 ή 200 εκατομμυρίων επίσης είναι πλέον αρκετά δύσκολοι και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας VC partner, μπορεί μια εταιρεία να σήκωσε 100 εκατομμύρια π.χ. αλλά κανείς δεν αναφέρει ότι ο στόχος ήταν τα 200 εκατομμύρια! 

Τέλος, δεν είναι μόνο τα χρήματα το πρόβλημα, η έρευνα ανέδειξε και το θέμα εύρεσης στελεχών εκτός Ε.Ε. κάτι που επίσης είναι σε εκκρεμότητα με το Brexit και τα ζητήματα με τη Visa ενώ το 64% των Startuppers επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ε.Ε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις