Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΚΕΔΕ City Challenge Smartcity 2 Hackathon: Τελικά μάλλον υπάρχει ελπίδα!

Ένας από τους μεγαλύτερους hackathons στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε εχθές στον Φάρο του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος με θέμα τις έξυπνες πόλεις, μετά από 4 μήνες πορείας και μινι-hackathons σε όλη την Ελλάδα.

Βλέποντας την κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου και αν βγάλουμε από την εξίσωση το “άκυρο” της παρουσίασης 79 ομάδων σε μια ημέρα (από τις 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα), η συμμετοχή 300+ ατόμων απ’ όλη την Ελλάδα σε ένα τετραήμερο hackathon, μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά και δεκάδων μαθητών σε projects με θέμα τις έξυπνες πόλεις που έτρεξαν και ολοκλήρωσαν στα σχολεία τους, δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην νοοτροπία μας και σε αυτά που θέλουμε και “ψάχνουμε” για εμάς και για τον κόσμο γύρω μας.

Από την άλλη πλευρά, όλο αυτό το τεράστιο project πραγματοποιήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που επίσης δείχνει ότι κάτι αλλάζει, σε ένα κατά περιπτώσεις προβληματικό τμήμα της δημόσιας διοίκησης, μια και όπως ανέφερε επανειλημμένα, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης όσο και o πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, Γιάννης Τσιάμης, η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει σημαντικό τόσο τη λειτουργία των Δήμων όσο και το επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών, να ανεβάσει την ποιότητα ζωής όλων μας αλλά και να δώσει ευκαιρίες σε ταλαντούχους νέους να κάνουν αυτό θέλουν και έχουν σπουδάσει.

Η ανακοίνωση δημιουργίας του accelerator – Innovation Lab της ΚΕΔΕ, όπου θα υποστηρίζονται επιλεγμένες ομάδες, ήταν η πρώτη μεγάλη είδηση του 2ου hackathon των Δήμων. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα βγαίνουν από τα προγράμματα θα βρίσκουν το δρόμο υλοποίησης στους δήμους της χώρας μας.

Η ανακοίνωση αυτή συμπληρώθηκε από αυτή του Γ. Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία τοπικών hub καινοτομίας, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με άμεση σύνδεση και συντονισμό με τον accelerator της Αθήνας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι μέσω κουπονιού θα προσφέρονται δωρεάν μαθήματα πιστοποίησης τεχνολογικών γνώσεων σε νέους.

Επιπρόσθετα η Νέλλυ Τζάκου – Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα επιλεγούν 4-6 ομάδες, από συναφή αντικείμενα, οι οποίες θα πάρουν μέρος σε ένα ειδικό εξάμηνο πρόγραμμα του accelerator Be Finnovative με στόχο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο προϊόν ή υπηρεσία για να υλοποιηθεί στους δήμους.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση 46 από τις 79 ομάδες που συμμετείχαν στον 2ο hackathon της ΚΕΔΕ θα είναι υποψήφιες για τους accelerators και τα hub σε όλη την Ελλάδα.

Όλα δείχνουν ότι του χρόνου ο τρίτος hackathon θα είναι μεγαλύτερος από τον φετινό και για αυτό θα πρέπει να μεριμνήσουν από φέτος οι (κατά τα άλλα άψογοι) διοργανωτές της Crowdpolicy έτσι ώστε να υπάρχουν παράλληλα pitch σε 4-5 θεματικές ενότητες, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα (ή και πρόσθετα επίπεδα επιλογής), οι οποίες θα καταλήγουν σε ένα τελικό pitch 20 ομάδων το πολύ.

Την πρώτη θέση και τα 10.000 ευρώ στον 2ο hackathon της ΚΕΔΕ πήραν δυο μαθητές 17 ετών, η ομάδα No Code Scheduled με ένα σύστημα αντιμετώπισης της γραφειοκρατείας μέσω ψηφιακών ταυτοτήτων και Blockchain.

Το 2ο βραβείο και τα 6.000 ευρώ πήρε η ομάδα Evolve με ένα σύστημα διαχείρισης ενέργειας σε μεγάλες εγκαταστάσεις μέσω ΑΙ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Να σημειώσουμε ότι στην ομάδα συμμετείχαν και φοιτητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού και ειδικά από το MIT.

Το 3ο βραβείο και τα 4.000 ευρώ πήρε η ομάδα The Place, ένα σύστημα έξυπνων κάδων με αισθητήρες διαχωρισμού υλικών.

To 4o βραβείο (αποστολή στο κέντρο καινοτομίας  Mi-IDEA της Cisco στο Μάντσεστερ) πήρε η Dogs’ Voice με μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα φροντίδας, υιοθεσίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων με crowdfunding.

Το 5ο βραβείο, (αποστολή στο κέντρο καινοτομίας IBM Watson IoT στο Μόναχο), κέρδισε η ομάδα Illuminatrix, με μια λύση κατά της ρευματοκλοπής.

Το 6ο ειδικό βραβείο πήρε η ομάδα Food for Fuel από το Ηράκλειο Κρήτης η οποία ανέπτυξε μια λύση οικιακής παραγωγής βιοαερίου αλλά φυσικού λιπάσματος από απορρίμματα τροφής το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν καύσιμο κίνησης σε δίκυκλα!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις