Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νικητές του MITEF Greece Startup Competition 2018

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2018 με μια εκδήλωση την οποία άνοιξε η Νίκολας Νεγρεπόντε του MIT.

Φέτος, οι επιλογές των ομάδων που πέρασαν στο τελικό ήταν υψηλού τεχνολογικού επιπέδου, κάτι που μας άρεσε πολύ, ενώ 4 από τις 10 ομάδες που παρουσίασαν ασχολούνται αμέσως ή εμμέσως με την υγεία μας και ειδικά με την αντιμετώπιση του Καρκίνου (θεραπευτικά, διαγνωστικά και προληπτικά).

Την πρώτη θέση και τα 10.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα της AJM MED-i-CAPS η οποία αποτελείται από τους Αναστάσιο Κουλαουζίδη, Ιούλιο Γεωργίου, Μάια Θάνου.

Η ομάδα αναπτύσσει μια  κάψουλα που καταπίνεται και μέσω φθοριζουσών χρωστικών ουσιών, χωρίς καμιά ακτινοβολία όπως έχουν παρεμφερείς λύσεις, μπορεί να ανιχνεύσει πολύ πρώιμα στάδια του καρκίνου του εντέρου. Με αυτό το τρόπο η ίαση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου αγγίζει το 92%.
Στόχος της ομάδας είναι η τεράστια αγορά κολονοσκοπήσεων ειδικά των Η.Π.Α. όπου το μέσο κόστος κυμαίνεται στα 2.000 δολ.

Την δεύτερη θέση και τα 4.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα της Innate Repair η οποία αποτελείται από τους Ανδρέα Ανδρουτσέλλη – Θεοτόκη, Στέφανος Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης και Λίλα Κουμάντου.
Αναπτύσσουν μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο, ειδικά αυτόν του εγκεφάλου, η οποία μέσω υπαρχόντων και εγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών, στοχεύουν τα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου σταματώντας την εξάπλωση του.

Την τρίτη θέση και τα 2.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα της Augmenta (πρώην Agile Agriculture) των Δημήτρη Ευαγγελόπουλου και Γιώργου Βαρβαρέλη, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα σύστημα οπτικής αναγνώρισης και ανάλυσης των καλλιεργειών, το οποίο τοποθετείται στα τρακτέρ και αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες του αγρού. Βάσει αυτών ελέγχει τα γεωργικά παρελκόμενα (π.χ. λιπασματοδιανομείς), ώστε να διανεμηθεί η ιδανική ποσότητα υλικού (λιπάσματα, μυκητοκτόνα κ.α.) σε όλο τον αγρό με στόχο την βελτιστοποίηση της σοδειάς. Σημειώνεται πως την ομάδα της Augmenta ως Agile Agriculture την είχαμε γνωρίσει στο πρόγραμμα egg – enter•grow•go, της Eurobank που αποτελεί έναν επιταχυντή νέων ιδεών και επιχειρηματικών ομάδων με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων.

Αν και θα αναφερθούμε σε ξεχωριστό θέμα στην ομιλία του Νίκολας Νεγρεπόντε, ο πολύπειρος καθηγητής και υπεύθυνος για 20 έτη για το ονομαστό MIT Media Lab, το οποίο κάνει τις ερευνητικές εργασίες (που δεν χωρούν αλλού) επιχειρηματικά προϊόντα, αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις Startups τόσο προσωπικά (και το πόσο έχει μετανιώσει) όσο και μέσω MIT Lab.

Προς το τέλος της εκδήλωσης στο πολυπληθές κοινό μίλησε και ο Dr. Michael Tzannes, με 30 χρόνια εμπειρία στις τεχνολογικές καινοτομίες, πολλές πατέντες (είναι υπεύθυνος για τις τεχνολογίες xDSL), επενδυτής και ιδρυτής της Accussonus.

Οι συμβουλές που έδωσε αφορούν τη προσεκτική επιλογή της ομάδας, περισσότερο ακόμα και από την ιδέα, την σωστή επικοινωνία της ιδέας μπροστά στους επενδυτές στα αγγλικά, να υπάρχουν καλοί σύμβουλοι στην ομάδα και η δημιουργία της εταιρείας να γίνεται όταν χρειάζεται, όχι νωρίτερα και όχι πολύ αργά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις