Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

JA Start Up 2019: Οι νικητές του φοιτητικού διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, ο 5ος Πανελλαδικός Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 20 ομάδες φοιτητών και φοιτητριών, οι οποίες παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην αίθουσα «Ιφιγένεια» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η ομάδα που ξεχώρισε και απέσπασε το πρώτο βραβείο, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό «Εnterprise Challenge 2019» του Junior Achievement Europe που θα πραγματοποιηθεί 24-26 Ιουνίου 2019 στο Όσλο.
Ένα από τα μεγάλα νέα της εκδήλωσης ήταν η ανακοίνωση ότι ο Πανευρωπαϊκός φοιτητικός Διαγωνισμός για το 2020 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα! Ενδεικτικό της καλής δουλειάς της ελληνικής ομάδας αλλά και της μεγάλης ανάπτυξης του ΣΕΝ/JA τα τελευταία χρόνια.

Στα highlights του φετινού διαγωνισμού περιλαμβάνεται το ρεκόρ συμμετοχών, (500 φοιτητές/τριες από 20 πανεπιστήμια) αλλά και η αριθμητική επικράτηση του γυναικείου φύλου σε θέσεις CEO των ομάδων.  

Οι νικητές

Το πρώτο βραβείο κατέκτησε η φοιτητική ομάδα Solmeyea από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σκοπός της επιχείρησης είναι η εξασφάλιση πρωτεΐνης και τροφής για τον άνθρωπο μέσα από την παραγωγή πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων διατροφής για τα ζώα, τα οποία στη συνέχεια καταναλώνει ο άνθρωπος. Χρησιμοποιείται μία καινοτόμα μέθοδος παραγωγής εναλλακτικής πρωτεΐνης, μέσω άλγης. Η ομάδα απαρτίζεται από τους: Χρυσάνθη Βερβενιώτη, Γιάννη Καϊμακάμη, Βασίλη Στενό, Γεωργιάννα Στενού. To πρώτο βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.

Το δεύτερο βραβείο και το Βραβείο Καινοτομίας απονεμήθηκε στην Sign Me Up από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ομάδα δημιούργησε έξυπνα γάντια για την αυτοματοποιημένη πολυγλωσσική μετάφραση της νοηματικής γλώσσας, τα οποία συνδέονται με μια εφαρμογή που μεταφράζει τις χειρονομίες της νοηματικής σε γραπτό ή προφορικό λόγο: Δούρου Έλενα, Παπαπολίτη Ευδοκία, Χαλκίδου Άντα, Βγόντζας Γιώργος. Το δεύτερο βραβείο απένειμε η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη.

Το τρίτο βραβείο κέρδισε η Stoferno.gr από το Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και The American College of Greece. Το Stoferno.gr προσφέρει υπηρεσίες On Demand Delivery προϊόντων από τοπικά καταστήματα κάθε κατηγορίας αξιοποιώντας ένα δίκτυο crowdsourced ανεξάρτητων διανομέων – Κουσαθανάς Νικόλαος, Λυκούρης Δημήτριος, Μούλτος Γεώργιος Παναγιώτης. Το τρίτο βραβείο απένειμε η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Το Βραβείο για τον Κοινωνικό Αντίκτυπο απονεμήθηκε στην InnoCity από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η InnoCity καλύπτει το επικοινωνιακό χάσμα που υπάρχει μεταξύ δήμου και ευσυνείδητων και οικολογικά ευαισθητοποιημένων πολιτών, με τη δημιουργία εφαρμογής, όπου ο πολίτης αναρτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην περιοχή του και ο δήμος ενημερώνεται για αυτά – Κασσικός Βασίλειος, Κίτσα Χριστίνα, Μαμακή Ιωάννα, Τσουπάκης Δημήτρης. Το βραβείο απένειμε ο Σύμβουλος Έκδοσης του Liberal και του «Φιλελεύθερου», αρθρογράφος Ανδρέας Ζαμπούκας.

Το Βραβείo Digital Communication & Marketing κέρδισε η Aqua Sil.Ca από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Φορητή συσκευή φιλτραρίσματος και αποστείρωσης νερού με χρήση UV-C ακτινοβολίας – Καραγιάννη Κατερίνα, Μάτσια Σεβαστή, Μαυρομμάτης Θεόδωρος, Πρίτσα Αναστασία, Ρακιτσιώτης Αναστάσιος. Το βραβείο απένειμε ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Διευθυντής Εκμετάλλευσης Κλάδου Τσιμέντου Ελλάδος ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ, Ταμίας ΔΣ ΣΕΝ/JA Greece.

Τιμητικό βραβείο για τη Συνολική Προσφορά του στο Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up απονεμήθηκε στον κ. Γεώργιο Δουκίδη, Καθηγητή Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Το βραβείο απένειμε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης.

Βραβείο εθελοντισμού απένειμε ο Learning Director του ΣΕΝ/JA Greece και υπεύθυνος του διαγωνισμού JA Start Up, Μάνος Παυλάκης στον φοιτητή του ΕΜΠ και μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων του JA Greece, Νίκο Γκολιόπουλο.

 

Οι υπόλοιπες ομάδες 

Safer Seas: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Αισθητήρες που τοποθετούνται σε σημαδούρες αξιολογούν την επικινδυνότητα κάποιας θαλάσσιας δραστηριότητας και παρέχουν βασικές πληροφορίες σε ναυαγοσώστες, λουόμενους και κράτος με σκοπό την αποφυγή του πνιγμού, που είναι η 2η κύρια αιτία θανάτου στην Ελλάδα – Τερλάκη Αγγελίνα, Λαμπρινοπούλου Ναυσικά, Στεργάκου Νέλσον Διονυσία Ντενίς.

Dock My Boat: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ψηφιακή μαρίνα ελλιμενισμού που εντοπίζει τις άδειες θέσεις σε πραγματικό χρόνο και δίνει τη δυνατότητα online κράτησης και αποπληρωμής – Αλεξανδρίδης Μάριος, Γυφτάκη Ιωάννα, Μπέη Βασιλική, Φώτη Ιωάννα.

e-Pasco: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Αισθητήρες συλλέγουν δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν σε ορνιθοτροφικές εγκαταστάσεις αποσκοπώντας στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πουλερικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας – Μαλλιάρη Εύα, Μαυρέλη Μαίρη, Μήτσα Αγγελική, Τάνιου Πηνελόπη.

HawkEye: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μηχανισμός προστασίας για ιδιοκτήτες – παρόχους προσωρινής ενοικίασης και φιλοξενίας στα κρούσματα κλοπής, που προστατεύει τα σημαντικά αντικείμενα με αισθητήρες, ειδοποιώντας τον ιδιοκτήτη όταν ένα αντικείμενο μεταφέρεται έξω από το σπίτι ή όταν υποστεί μια βλάβη – Ευτυχίδου Άννα, Κασφίκη Γωγώ, Πουλάκη Θεμις, Χλιμίντζα Ηλιάνα.

Respoguide: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο – Εφαρμογή που βοηθάει το χρήστη να εντοπίσει τις «πράσινες» επιχειρήσεις διαμονής και εστίασης, με στόχο την προτίμηση των επιχειρήσεων αυτών και την αύξησή τους – Παπουτσάκης Χαράλαμπος, Παρασκευοπούλου Γεωργία, Ραχανιώτη Χριστίνα Σοφία, Τζούρος Ιάσονας, Φαλαράς Τριαντάφυλλος.

Μένω με: Mediterranean College – Εφαρμογή με την οποία οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές αναζητούν με ασφαλή τρόπο συγκάτοικο, αλλά και κατοικία – Κουτσάφτη Δήμητρα, Πρέμτη Χριστίνα, Engli Qosellari.

Parity: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, The American College of Greece – Πλατφόρμα που κάνει προσβάσιμες τις επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μικρότερους επενδυτές – Καββαδά Νεφέλη Μαρία, Στάικος Αλέξανδρος, Στεφανάτος Χρήστος, Φουσέκης Κωνσταντίνος

QueWin: Μέλη Συλλόγου Αποφοίτων ΣΕΝ/Junior Achievement Greece – Ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι καταναλωτές μπαίνουν σε «ουρές» για προϊόντα και εκτελείται μια μαζική παραγγελία με σκοπό την απόκτηση του προϊόντος στη χαμηλότερη τιμή – Καλατζής Χρήστος, Μούλιος Νικόλαος, Πουλίδης Θανάσης, Τσαγκάρης Λευτέρης

Reckit: ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Πατρών – Η Reckit δραστηριοποιείται στον χώρο της μουσικής και της ψηφιακής τεχνολογίας, προωθώντας νέους καλλιτέχνες. Μέσω της εφαρμογής γίνεται η αξιολόγηση των τραγουδιστών από ανώνυμους χρήστες, η διασύνδεση με εταιρείες καθώς και η απονομή του βραβείου – Κουσιάκης Νικήτας, Λαγογιάννη Θεοδώρα, Λουκέρης Μιχάλης, Σακελλαρίου Βασίλης.

Badas Trip: Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Εφαρμογή που παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση σε ταξιδιώτες για ξενοδοχεία, δραστηριότητες, υπηρεσίες μεταφοράς κ.α. με τη χρήση Gamification και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) – Αρώνης Δημήτρης, Καρανδινού Ευγενία, Μοναστήρας Θεόδωρος, Σπηλιόπουλος Δημήτριος, Φουκάκης Πολύδωρος.

B-Sensor: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Αισθητήρας που εντοπίζει κινδύνους και εμπόδια για άτομα με προβλήματα όρασης, συνδέεται με το GPS του κινητού και λαμβάνει πληροφορίες για τη διαδρομή τους – Μοσχίδου Βασιλική, Τσαχλαρή Μαρία, Fjorida Shahollari.

Dotwork: Mediterranean College – Πλατφόρμα εύρεσης εργασίας που δίνει τη δυνατότητα σε έναν εργοδότη να αναζητήσει τον ιδανικό εργαζόμενο και το αντίστροφο – Αντιόχου Αθηνά-Μαρία, Κοτσικώρος Γεώργιος, Κονάκη Αφροδίτη, Σκαμαγκάς Δημήτριος.

Ecosteps: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Εφαρμογή επιβράβευσης των επιβατών των ΜΜΜ με σκοπό την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης – Μπαχτσεβάνου Ελισσάβετ, Παπαδοπούλου Παναγιώτα, Τσαλαμπούνης Κωνσταντίνος

thEscape: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Παιχνίδι σε μορφή outdoor escape game για κινητές συσκευές, το οποίο διευκολύνει την εκμάθηση των ιστορικών, επιχειρηματικών γεγονότων της πόλης της Θεσσαλονίκης – Λεπιδά Αργυρώ, Λιάπης Γιώργος, Παπαντωνίου Μαρία, Χαντές Δημήτρης .

Trip it Low: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Εφαρμογή οργάνωσης ταξιδιών με βάση το χαμηλό budget και την εξοικονόμηση χρόνου – Κούκα Παναγιώτα, Λαμπριανίδη Βαλέρια, Σιμήτα Δέσποινα

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις