Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Augmenta: Νέα χρηματοδότηση 2,5 εκατ. δολαρίων για επέκταση στις Η.Π.Α.

Η Augmenta μόλις έκλεισε μια μεγάλη χρηματοδότηση Seed από το αμερικανικό Hardware Club και την Marathon VC, ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων!

Η ελληνική AgTech Startup ξεκίνησε (ως Agile Agriculture) με στόχο να εφαρμόσει στην πράξη την “επαυξημένη γεωργία” (augmented farming) και να προσφέρει στους γεωργούς τη δυνατότητα να διαχειριστούν “έξυπνα” αλλά και οικονομικά τις καλλιέργειές τους, καθώς μέχρι τότε οι λύσεις που είχαν δημιουργηθεί βασίζονταν σε δορυφόρους, αεροπλάνα και drones και δεν κατάφεραν να “υιοθετηθούν” μαζικά.

Όπως δήλωσε και σε συνέντευξή του στο AFN, ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, Γιώργος Βαρβαρέλης, στόχος της Augmenta ήταν να “φέρει τη γεωργία ακριβείας στον μέσο αγρότη”. “Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα cool προϊόν”, είπε χαρακτηριστικά. “Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι που οι γεωργοί θα χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα. Όλος μας ο στόχος είναι να αυξήσουμε την αποδοτικότητα κάθε στρέμματος, μειώνοντας παράλληλα τις υπερβολικές δαπάνες των αγροτών”.

Με αυτό κατά νου, η Augmenta δημιούργησε μια plug&play λύση, με 6 έως 12 πολυφασματικές κάμερες, που προσαρμόζεται σε ήδη υπάρχοντα γεωργικά μηχανήματα όπως τρακτέρ τρακτέρ, ψεκαστικά ή λιπασματοδιανομείς και “συλλαμβάνει” υψηλής ευκρίνειας εικόνες. Στη συνέχεια, το σύστημα “καταγράφει” τις διαφορετικές ανάγκες που έχει κάθε εκατοστό του χωραφιού, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, και “επικοινωνώντας” με το μηχάνημα, εφαρμόζει αμέσως την ποσότητα εισροών (πχ. λιπάσματος) που χρειάζεται κάθε φορά.

Το σύστημα της Augmenta, κάνει κάποιες-απαραίτητες για τον γεωργό- εργασίες αυτόνομες και πιο αποδοτικές συγκριτικά με παραδοσιακές μεθόδους, αφού είναι σχεδιασμένο ώστε να λειτουργεί χωρίς την ανάγκη πρόσθετων χρονοβόρων διαδικασιών. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι αγρότες είναι, ουσιαστικά, να οδηγήσουν το μηχάνημά τους, όπως θα έκαναν κάθε άλλη φορά, και το σύστημα της Augmenta λειτουργεί παράλληλα και “φροντίζει” για τα υπόλοιπα.

Η Augmenta παρουσίασε την πρώτη έκδοση του προϊόντος της στην μεγαλύτερη γεωργική έκθεση στον κόσμο, την World Ag Expo 2019 στο Tulare της Καλιφόρνια, με μεγάλη επιτυχία. Έως σήμερα, το σύστημα έχει εγκατασταθεί και δοκιμαστεί σε οκτώ χώρες και λειτουργήσει σε περισσότερα από 100 χιλιάδες στρέμματα. Οι λύσεις της Augmenta είναι πλέον και εμπορικά διαθέσιμες, αυτοματοποιώντας -προς το παρόν- μια βασική διαδικασία της καλλιέργειας σιτηρών, τη λίπανση αζώτου.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, η ομάδα R&D της εταιρείας εργάζεται για την “κάλυψη” επιπλέον γεωργικών εργασιών, όπως ο ψεκασμός φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων, σε αμπελώνες και καλλιέργειες βιομηχανική τομάτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες λειτουργίες, θα προσφέρονται μέσω ενημερώσεων λογισμικού – επομένως δεν θα υπάρχει ανάγκη αγοράς νέου εξοπλισμού!

“Η ομάδα της Augmenta είναι ενθουσιασμένη βλέποντας τη σκληρή δουλειά της να μεταφράζεται σε πραγματικά αποτελέσματα στο χωράφι, κάνοντας τη ζωή του αγρότη καλύτερη και την επιχείρησή του πιο κερδοφόρα. Τα αρχικά μέλη της ομάδας έχουμε γεωργικό υπόβαθρο, κάτι που μας κάνει αποφασισμένους να παρέχουμε πρακτικές λύσεις που ενσωματώνονται εύκολα στις καθημερινές δραστηριότητες του παραγωγού», δήλωσε ο Γιώργος Βαρβαρέλης, σχετικά με τη νέα επένδυση, η οποία θα βοηθήσει την εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Βόρεια και Νότια Αμερική και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

“Ενώ η ιδέα πίσω από την γεωργία ακριβείας ήταν πάντοτε ενδιαφέρουσα, η τεχνολογία για να την κάνει άμεσα εφικτή δεν είχε φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά, μπορούμε να προσφέρουμε πλήρη αυτοματοποίηση σε πραγματικό χρόνο και όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό. Το αποκαλούμε Augmented Agriculture ή στα Ελληνικά “Επαυξημένη Γεωργία” και ήδη κάνει τη διαφορά”, συμπλήρωσε ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, COO και συνιδρυτής της Augmenta.

Σημειώνεται ότι η Marathon είχε επενδύσει και πέρυσι στην Augmenta, με το ποσό των 600.000 δολαρίων. Τώρα το VC “επιστρέφει” και δηλώνει “ενθουσιασμένο” για τα επόμενα βήματα της εταιρείας. “Μέσα σε ένα χρόνο από την αρχική μας επένδυση, η Augmenta υλοποίησε την πρώτη, πλήρως αυτόνομη, υπηρεσία διαφοροποιημένης λίπανσης στον κόσμο. Αγρότες και διανομείς ανά την υφήλιο έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό την λύση, ενώ η εταιρεία έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου. Είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε στον νέο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεώργιος Τζιραλής, εταίρος της Marathon Venture Capital.

Το Hardware Club, ο έτερος επενδυτής, έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι και το Τόκιο, και επενδύει σε hardware εταιρείες, όπως η Augmenta, η οποία, σύμφωνα με τον Aymerik Renard, General Partner του VC, συνδυάζει εκτεταμένη γνώση στον τομέα της γεωργίας και σοβαρό τεχνικό ταλέντο στην ανάπτυξη εφαρμογών και αυτοματισμών. “Η Augmenta είναι καλύτερη για τους αγρότες, καλύτερη για το περιβάλλον και τελικά καλύτερη για τους καταναλωτές τροφίμων. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε μαζί τους και υποστηρίζουμε τη διεθνή επέκταση της εταιρείας», σχολίασε σχετικά με την επένδυση ο Renard.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις