Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο νέος ΚΟΚ “φέρνει” ειδικές ρυθμίσεις για τα ηλεκτρικά πατίνια

Την αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την οδική συμπεριφορά των πολιτών, προανήγγειλε προ ολίγων ημερών από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την οδική ασφάλεια για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα συνοδευτεί κι από νομοθετική ρύθμιση με στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου εξακρίβωσης των αιτιών και καταλογισμού τυχόν ευθυνών σε περιπτώσεις σοβαρής διατάραξης ή και διακοπής της κυκλοφορίας στα εθνικά οδικά δίκτυα της χώρας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πρόκειται να τεθούν επίσης ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με τα ηλεκτρικά πατίνια. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο, φαίνεται να “χωρίζει” τα πατίνια σε τρεις κατηγορίες, βάσει ταχύτητας:

  • Όσα ηλεκτρικά πατίνια αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 6 χιλιόμετρα την ώρα θα αντιμετωπίζονται ως πεζοί
  • Όσα αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 25 χλμ./ώρα θα υπάγονται στην κατηγορία των μηχανοκίνητων ποδηλάτων
  • Όσα τρέχουν από 25 χιλιόμετρα την ώρα και άνω, θα υπόκεινται σε πολύ αυστηρότερο πλαίσιο

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης σε δηλώσεις του στη «Βραδυνή της Κυριακής». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι Υπηρεσίες μας επεξεργάζονται ένα πλαίσιο κανόνων το οποίο θα αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των οχημάτων, στους χώρους και τις οδούς χρήσης τους, καθώς και στις απαιτήσεις για τη χρήση τους, με κριτήριο την ασφάλεια. Στο νομοσχέδιο θα εισαγάγουμε έναν διαχωρισμό με βάση την ταχύτητα. Τα πατίνια που μπορούν να κινούνται μέχρι 6 χιλιόμετρα και θεωρούνται αντίστοιχα του πεζού, και τα πατίνια με ταχύτητα μέχρι 25 χιλιόμετρα. Από αυτόν το διαχωρισμό θα προκύψουν και οι κανόνες για τη χρήση τους».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις