Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το συνέδριο iPlanta έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο»

Από την Ελλάδα συμμετέχουν τα ερευνητικά κέντρα ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΙΤΕ-ΙΜΒΒ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το 4ο συνέδριο iPlanta με θέμα «Η συμβολή της RNAi στην αειφόρο γεωργία, και την ασφάλεια των τροφίμων» έρχεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο President στις 26-28 Φεβρουαρίου 2020 σε συνεργασία με ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Η προστασία των καλλιεργειών από νέους παθογόνους οργανισμούς και παράσιτα αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο γεωργικός τομέας. Οι οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν πρόσφατα και συνδέονται με την εξάπλωση επιβλαβών οργανισμών, όπως το βακτήριο Xylella fastidiosa και την μύγα Drosophila suzukii, ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Η τεχνική και επιστημονική καινοτομία παίζει σπουδαίο ρόλο στην εξασφάλιση της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του τομέα. Η πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των βιοτεχνολογικών, είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων και τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία.

Τα αποτελέσματα από τη χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας που βασίζεται στην αποσιώπηση των γονιδίων μέσω RNA («RNA interference» ή RNAi) και ενισχύει την δυνατότητα άμυνας των φυτών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στους παθογόνους παράγοντες, είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Με την τεχνική RNAi είναι δυνατόν να τροποποιηθεί η έκφραση γονιδίων των φυτών χωρίς να απαιτείται η έκφραση νέων μορίων. Το χαρακτηριστικό της κινητικότητας μέσω του αγγειακού συστήματος του φυτού προσφέρει τη δυνατότητα μεταμόρφωσης της ρίζας σε ξυλώδη ιστό για σταθερή έκφραση του RNAi, παρέχοντας έτσι αντίσταση στους βλαστούς που παράγουν μη γενετικά μετασχηματισμένα φρούτα.

Τα RNA μόρια μπορούν επίσης να παραχθούν και να εφαρμοσθούν τοπικά στα φυτά και να αλλάξουν τη φυσιολογία των φυτών ή την ανθεκτικότητα τους έναντι σε παράσιτα ή άλλα παθογόνα. Είναι αρκετά ρεαλιστικό πλέον να θεωρηθεί το dsRNA ως βιοπαρασιτοκτόνο, που μπορεί να εφαρμοστεί με ψεκασμό στα φύλλα, επικάλυψη των σπόρων ή με απευθείας προσθήκη στο έδαφος.

Το πρόγραμμα iPlanta (https://iplanta.univpm.it/) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon2020 COST και συντονίζεται από τον καθηγητή Bruno Mezzetti (Πολυτεχνείο του Marche, Ιταλία), αποσκοπεί στη σύνδεση των ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας RNAi στην Ευρώπη και την Αμερική, με διεθνείς οργανισμούς όπως EFSA, FAO και ιδιωτικές εταιρείες.

Η διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου iPlanta στην Αθήνα δίνει την ευκαιρία σε διακεκριμένους επιστήμονες να παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτή την καινοτόμο τεχνολογία με έμφαση στις πρακτικές εφαρμογές στον αγροτικό τομέα. Το συνέδριο θα τελειώσει με μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την προοπτική χρήσης του RNAi στη βιοτεχνολογία των φυτών, στις καλλιέργειες και τον έλεγχο των παθογόνων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις