Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft: Νέο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στο Βουκουρέστι!

Την δημιουργία εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνεργασία με την Σχολή Οικονομικής Κυβερνητικής (Cybernetics), Στατιστικής και Πληροφορικής της Ακαδημίας Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Οικονομικών Σπουδών του Βουκουρεστίου (ASE) της Ρουμανίας ανακοίνωσε επίσημα η εταιρεία Microsoft, δίνοντας για πρώτη φορά την δυνατότητα σε Ευρωπαίους φοιτητές να αποκτήσουν προχωρημένες (advanced) γνώσεις και πρακτική εμπειρία σε καινοτόμες τεχνολογίες και ψηφιακούς πόρους.

Σύμφωνα με την διευθ. σύμβουλο της Microsoft Βιολέτα Λούκα, οι φοιτητές από την Ρουμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν αλγόριθμους για τεχνητή νοημοσύνη, να προσομοιώσουν οποιοδήποτε περιβάλλον δοκιμών σε σχεδόν οποιαδήποτε πλατφόρμα ή λειτουργικό σύστημα, καθώς και να αποθηκεύσουν και να διαχειριστούν απεριόριστους όγκους δεδομένων, έχοντας πρόσβαση σε απεριόριστους καινοτόμους ψηφιακούς πόρους του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. Ακόμα θα υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα και η ικανότητα κατανόησης, επεξεργασίας και δράσης που βασίζονται σε αυτά καθορίζουν την επιτυχία μιας επιχείρησης, με σκοπό το εργαστήριο (AI Lab) να αναδείξει την  σημασία που δίνει η εταιρεία στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ως βασικό στοιχείο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Σήμερα 9 στις 10 εταιρείες σκοπεύουν να εφαρμόσουν μια στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού, η οποία απαιτεί ικανότητες, πόρους, στόχευση και ένα ολοκληρωμένο πλάνο. Την ίδια ώρα όμως απαιτεί και ικανούς ανθρώπους. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι σημαντικό στοιχεία για την επιτυχία. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 3% από τις απαιτούμενες ικανότητες  στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης υπάρχουν στην χώρα. Κι αυτό είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες όπως η ΗΠΑ ή χώρες “ώριμες” στον ψηφιακό μετασχηματισμό» δήλωσε κατά την διάρκεια της ειδικής τελετής της υπογραφής της σχετικής συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο η διευθ. σύμβουλος της Microsoft Βιολέτα Λούκα και συμπλήρωσε:

«Κι εδώ είναι η ευκαιρία για την εταιρεία μας και για το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Ρουμανίας. Η ευκαιρία της δημιουργίας νέων ικανοτήτων συνδεδεμένων με την Τεχνητή Νοημοσύνη, το υπολογιστικό ¨νέφος” (cloud computing) και την χρήση αλγορίθμων σε επιχειρηματικό περιβάλλον. Σήμερα κάθε εταιρεία είναι μια τεχνολογική εταιρεία, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ανεξάρτητα αν δουλεύει κάποιος στο λογιστήριο, στο τμήμα προσωπικού ή αν είναι επικεφαλής ενός τμήματος κυβερνο-ασφάλειας (cyber-security). Υπάρχει μια αλληλεπίδραση της τεχνολογίας… Συνεπώς, η συνεχής επένδυση στην κατάρτιση των ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ φοιτητών, καθηγητών και των ερευνητών θα παραμείνουν ουσιαστικές για την ανταγωνιστική ανάπτυξη της ρουμανικής κοινωνίας».

Επένδυση για το μέλλον των επιχειρήσεων

Το πανεπιστήμιο έλαβε επιδότηση 50.000 ευρώ από το Ινστιτούτο Ερευνας της Ρουμανίας και σχεδόν 1 εκατομμύριο επένδυσε η Microsoft, η οποία διαθέτει συνολικά 1 δισεκατομμύριο δολλάρια παγκοσμίως σε δράσεις και συνεργασίες στον τομέα της εκπαίδευσης.

«Καλωσορίζουμε την έναρξη μιας νέας φάσης στην συνεργασία μας με την Microsoft. Αυτό το γεγονός είναι για την Ακαδημία Οικονομικών Σπουδών άλλη μια απόδειξη για το υψηλό επίπεδο αλλά και της μεγάλης πρόθεσης ανοίγματος των μεγάλων πανεπιστημίων σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για να εργαστούν ενεργά για την προετοιμασία των ειδικών στελεχών του μέλλοντος. Όπως επίσης και μια αναγνώριση της εξειδίκευσης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του πανεπιστημίου μας» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρύτανης της Ακαδημίας Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, Δρ Νικολάε Ιστούντορ.

Το Πανεπιστήμιο Οικονομικών Σπουδών του Βουκουρεστίου ιδρύθηκε το 1913, αναβαθμίστηκε το 1967, ξεκίνησε διεθνείς συνεργασίες στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και θεωρείται σήμερα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη που δημοσιεύουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, το 61,5% των εταιρειών θεωρούν την πρόσληψη πτυχιούχων πληροφορικής ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να επιτευχθεί η απαραίτητη ψηφιακή τεχνογνωσία σε έναν οργανισμό.

Από τις 3 Μαρτίου θα ενταχθούν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος 11 μηχανικοί λογισμικού εξειδικευμένοι, που έχουν εκπαιδευτεί από την Microsoft στην Ρουμανία. Θα παρακολουθήσουν μαθήματα για την απόκτηση τεχνικών ικανοτήτων και γνώσεων στον τομέα της καινοτομίας στις επιχειρήσεις.

Το εργαστήριο θα μπορεί να χρησιμοποιείται τόσο για την παράδοση μαθημάτων με τον κλασσικό ακαδημαϊκό τρόπο όσο και για την εφαρμογή ερευνητικών projects, ενώ έχει προβλεφθεί η χρήση του εργαστηρίου και από τεχνολογικές startups για την ανάπτυξη πρωτοτύπων, έχοντας πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και στους καινοτόμους πόρους που θα παρέχει η Microsoft.

Τέλος, τα δεδομένα των πειραμάτων και των projects θα μπορούν να αποθηκευτούν στο cloud του εργαστηρίου, το οποίο θα παρέχει – ανάμεσα σε άλλες υπηρεσίες και προϊόντα τεχνολογίας – η Microsoft, σύμφωνα με τους όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις