Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει με το Libra

Η ΕΕ κατέστησε σαφές τον Δεκέμβριο ότι τέτοιου είδους νομίσματα δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν υπό την αιγίδα της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να καταλήξει στο πώς πρέπει να χειριστεί το Libra, το κρυπτονόμισμα του Facebook, γιατί δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.

Ο Dombrovskis αναφέρει οι πληροφορίες που παρέχονται από το Facebook δεν είναι αρκετές και περιγράφει το Libra ως “κινούμενο στόχο”. “Καθώς το Libra είναι ακόμη απλώς ένα project, οι παρεχόμενες πληροφορίες παραμένουν ανεπαρκείς για τον προσδιορισμό της ακριβούς φύσης του και, κατά συνέπεια, της σχέσης του με το ισχύον δίκαιο της ΕΕ”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επαναλαμβάνει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα διευκολύνει την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα.

Η ΕΕ κατέστησε σαφές τον Δεκέμβριο ότι τέτοιου είδους νομίσματα δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν υπό την αιγίδα της, μέχρι να αντιμετωπιστούν νομικά και ρυθμιστικά θέματα. Η δήλωση αυτή είχε έρθει λίγες εβδομάδες αφού ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg είχε κληθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με του για το project Libra.

Facebook εναντίον όλων

Το Libra ήρθε αντιμέτωπο με σωρεία αντιδράσεων, μετά την ανακοίνωσή του πέρυσι, με νομοθέτες, κυβερνήσεις και εταιρείες να ζητούν να σταματήσει η ανάπτυξή του μέχρι να ελεγχθεί το project.

Αρχικά, η ΕΚΤ είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του Libra, λέγοντας ότι μπορεί να υπονομεύσει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καθορίζει τη νομισματική πολιτική καθώς και ότι η Ευρώπη πρέπει να αγνοήσει τις σειρήνες των «αναξιόπιστων υποσχέσεων» του.

Σε παρόμοιο τόνο και ο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, είχε δηλώσει ότι το Libra μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία των κυβερνήσεων, συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία δεν μπορεί να εγκρίνει την ανάπτυξή του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τέλος, τις ανησυχίες του για το κρυπτονόμισμα του Facebook είχε εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στέβεν Μνούχιν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής Τζερόμ Πάουελ αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Στο “ρυθμό” του Libra

Παρά την ευρεία κριτική, ωστόσο, το Libra προκάλεσε πολλές ανακοινώσεις από κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ξαφνικά ήθελαν να κυκλοφορήσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Μεταξύ αυτών ήταν η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Benoit Coeure, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι το Libra λειτούργησε σαν αφύπνιση συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα.

“Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά χρήματα, τα οποία θα κατατίθενται απευθείας στην ΕΚΤ, χωρίς την ανάγκη τραπεζικών λογαριασμών, χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών ή αντισυμβαλλομένων εκκαθάρισης. Όλοι αυτοί οι φορείς επεξεργάζονται σήμερα τις ψηφιακές πληρωμές, αλλά ενδέχεται να μην είναι πλέον απαραίτητο εάν η ΕΚΤ αναλάβει τις λειτουργίες τους, μειώνοντας το κόστος των συναλλαγών”, είχε πει.

Πέραν της ΕΚΤ, τη δημιουργία ευρωπαϊκού ψηφιακού νομίσματος έχει ζητήσει και η  Ένωση Ιδιωτικών Τραπεζών της Γερμανίας. Σε δήλωσή της, η  Ένωση, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 200 ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες είχε αναφέρει ότι η “άφιξη” του Libra, του κρυπτονομίσματος του Facebook, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πως θα διαμορφωθεί το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα στην ψηφιακή εποχή και ποιος είναι αυτός που θα το διαμορφώσει, συμπληρώνοντας ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευθύνη για το νομισματικό σύστημα είναι, και θα συνεχίσει να είναι, στα κυρίαρχα εθνικά κράτη”.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις