Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Volocopter: Στα 87 εκατ. ευρώ ο τρίτος γύρος της γερμανικής Startup

Η Volocopter, η γερμανική startup που κατασκευάζει ιπτάμενα ταξί ανακοίνωσε την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότηση ύψους 37 εκατ. ευρώ, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον τρίτο γύρο που έκλεισε η εταιρεία τον Σεπτέμβριο, στα 50 εκατ. ευρώ.

Του νέου γύρου ηγήθηκε η DB Schenker, μια γερμανική εταιρία logistics με παγκόσμια δραστηριότητα, ενώ συμμετείχε η MS&AD, η TransLink Capital και ο υφιστάμενος επενδυτής Lukasz Gadowski.

Η χρηματοδότηση αυτή ανεβάζει τα συνολικά κεφάλαια που έχει σηκώσει η Volocopter στα 132 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει για να πιστοποιήσει το VoloCity, το ιπτάμενο ταξί της που έχει σχεδιαστεί για εμπορική χρήση.

Πέραν αυτού, θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη του VoloDrone της, του άλλου αεροσκάφους κάθετης προσαπογείωσης που έχει σχεδιάσει ειδικά για τη μεταφορά μεγάλων φορτίων. Με το VoloDrone, η εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί σε αγορές όπως οι κατασκευές, η γεωργία και τα logistics.

Η “μάχη” των ιπτάμενων ταξί

Τα ιπτάμενα ταξί ακούγονται κάτι μακρινό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Αυτή τη στιγμή δεκάδες εταιρείες, μεγαλύτερες ή μικρότερες έχουν μπει σε μία άτυπη “μάχη” για το ποιος θα προλάβει ουσιαστικά να τα λανσάρει.

Hyundai x Uber

Πρόσφατα, η Hyundai ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Uber, με στόχο να αναπτύξει και πιθανότατα να παράγει μαζικά “ιπτάμενα ταξί” για ένα μελλοντικό δίκτυο ιπτάμενων αστικών μετακινήσεων.
Η Uber Elevate είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σχεδιάσει να ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις το 2020 και να τις κάνει διαθέσιμες εμπορικά το 2023.

Lilium

Η Lilium έχει ολοκληρώσει ήδη την πρώτη φάση δοκιμής των ιπτάμενων ταξί της από τον περασμένο Οκτώβριο όταν και εγκαινίασε την πρώτη της μονάδα παραγωγής, έναν χώρο 3.000 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο του Μονάχου. Η Lilium δουλεύει πάνω στα αεροσκάφη κάθετη προσαπογείωσης (VTOL) εδώ και λίγα χρόνια και την άνοιξη παρουσίασε το πρωτότυπο να κινείται πάνω από το έδαφος. Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει την εμπορική της υπηρεσία το 2025.

Porsche x Boeing

Την ίδια ώρα, Porsche και Boeing έχουν επίσης “μπει” στη μάχη για τη δημιουργία ενός πιο πολυτελούς ιπτάμενου ταξί. Τον Οκτώβριο, οι εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός “premium” αεροσκάφους κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL). Με βάση τη συμφωνία, οι εταιρείες θα καθορίσουν τι μπορεί να προσφέρει μία “υψηλής ποιότητας” λύση ιπτάμενης μετακίνησης, θα συνεργαστούν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη αλλά και τη δοκιμή του πρωτότυπου αεροσκάφους και στην εύρεση της πιθανής αγοράς μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Οι εταιρείες δίνουν έμφαση στη λέξη “premium” με την έννοια ότι θα είναι μια υπηρεσία πολυτελείας που πιθανότατα δεν θα απευθύνεται σε πολλούς, αν και (τουλάχιστον τώρα και στο άμεσο μέλλον) όλες οι αντίστοιχες υπηρεσίες απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό, κυρίως λόγω κόστους.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις