Ultimate magazine theme for WordPress.

Τo Airbnb βάζει το χέρι στην τσέπη: Δίνει 260 εκατ. δολάρια στους hosts

Σε αντίθεση με την… ολοκληρωτική ακυρωτική πολιτική που εφαρμόζει η Βooking για τις κρατήσεις στις δύσκολες αυτές μέρες για όλους μας, η Airbnb αποφάσισε να αναγνωρίσει τη συμβολή των ιδιοκτητών των ακινήτων στην επιτυχία της.
Γίνεται λοιπόν μια σοβαρή προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε για την ίδια τις τελευταίες μέρες ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι φέτος το Airbnb θα έκανε την προσπάθειά του να μπει στο Χρηματιστήριο.
Αρνητικό κλίμα διαμορφώθηκε για τις πρακτικές που ακολούθησε η Booking
Η Booking κατακρίνεται από ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς ακυρώνει τις κρατήσεις (με οποιαδήποτε ακυρωτική πολιτική και αν έχουν γίνει) και αναγκάζει τους hosts να επιστρέψουν τα χρήματα στους ταξιδιώτες. Πολλές φορές οι οικοδεσπότες δεν έχουν αυτά τα χρήματα καθώς επιστρέφοντας από ένα δύσκολο χειμώνα, τα έχουν επενδύσει σε μισθούς, ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις συστημάτων κτλ.
Οπότε, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να μην τους δίνεται ούτε καν η δυνατότητα να μετακινήσουν τις ημερομηνίες της κράτησης και να αναγκάζονται να επιστρέψουν χρήματα που ήδη επένδυσαν. Θα σταθούμε ιδιαιτέρως στη διαφορά της Booking με το Airbnb όπου στη μεν πρώτη πλατφόρμα ο host μπορεί να επιλέγει τον τρόπο που θα διεκπεραιώνει τις πληρωμές και έτσι σε πολλές περιπτώσεις επιλέγει να να εισπράττει αρκετούς μήνες νωρίτερα ενώ στο Airbnb, είναι γνωστό ότι ΜΟΝΟ η πλατφόρμα διαχειρίζεται οποιαδήποτε πληρωμή.
Σημαντικές ανακοινώσεις λοιπόν από τον Brian Chesky, τον CEO του Airbnb: «Μετανιώνω βαθιά για τον τρόπο που επικοινωνήσαμε την απόφασή μας να επιστρέψουμε πλήρως τα ποσά στους guests» εννοώντας ότι κατά τη διαδικασία των ακυρώσεων, οι ιδιοκτήτες δεν ερωτήθηκαν και απλά αναγκάστηκαν να δουν τα ημερολόγιά τους να αδειάζουν χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό. «Συγγνώμη που δεν σας συμβουλευτήκαμε όπως θα έπρεπε να κάνουμε με τους συνεργάτες μας. Ακούσαμε τα παράπονά σας και ξέρουμε ότι σας απογοητεύσαμε. Αξίζετε καλύτερη αντιμετώπιση» συνέχισε.
Έτσι, σε μια κίνηση να πάρει πάλι τους hosts με το μέρος του, το Airbnb ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης:
Α. Ταμείο Ενίσχυσης για Οικοδεσπότες ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, για να βοηθήσουν τους οικοδεσπότες που επηρεάζονται από ακυρώσεις που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19 (για να πληροί τις προϋποθέσεις μια κράτηση σύμφωνα με την πολιτική ειδικών περιστάσεων, πρέπει να έχει γίνει έως και τις 14 Μαρτίου, με άφιξη μεταξύ 14 Μαρτίου και 31 Μαΐου 2020. Αν καλύπτεται η κράτηση):
  • Οι επισκέπτες μπορούν να ακυρώσουν με πλήρη επιστροφή χρημάτων
  • Από το Ταμείο Ενίσχυσης η Airbnb θα πληρώσει το 25% του ποσού που θα ελάμβανε ο host για την ακύρωση, με βάση την πολιτική ακύρωσης.
Β. Ταμείο ενίσχυσης superhosts και δημιουργών Experiences ύψους 10 εκ. Δολαρίων.
Από τον Απρίλιο οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να λάβουν έκτακτο βοήθημα 5.000 δολαρίων έκαστος. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους εργαζόμενους στο Airbnb (1 εκ.) και από τους ιδρυτές του (τα υπόλοιπα 9 εκ.).
Αναλυτικά οι λεπτομέρειες εδώ: https://www.airbnb.gr/superhostrelief
Γ. Νέα λειτουργία σύνδεσης hosts και guests
Ταξιδιώτες που θέλουν να στηρίξουν hosts στα σπίτια των οποίων έχουν μείνει παλιότερα, θα μπορούν να στείλουν απευθείας χρήματα μέσω της πλατφόρμας. Αυτή η λειτουργία θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο.
Δ. Υποστήριξη των Αμερικανών hosts
Τα 105.000 τηλεφωνήματα που έγιναν σε μέλη του Κογκρέσου έφεραν αποτέλεσμα και έτσι πολλοί hosts μπορούν να επωφεληθούν ειδικών βοηθημάτων και δανείων.
Όλα αυτά βέβαια, στη σκιά των ανακοινώσεων της προηγούμενης εβδομάδας καθώς ανακοινώθηκαν: η περικοπή των bonus των στελεχών του, του marketing budget της εταιρείας καθώς και ο περιορισμός νέων προσλήψεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.