Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Pfizer – BioNTech: Ξεκινούν σύντομα οι κλινικές μελέτες για τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Οι κλινικές μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Απριλίου, εφόσον ληφθεί άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές

Η BioNTech και η Pfizer ανακοίνωσαν πρόσφατα επιπλέον στοιχεία για τη συνεργασία τους με στόχο την ανάπτυξη υποψηφίων εμβολίων από το πρόγραμμα mRNA εμβολίων της BioNTech, που ανακοινώθηκε στις 17 Μαρτίου 2020.

Η συνεργασία έχει στόχο την ταχεία προώθηση πολλαπλών υποψηφίων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, βάσει των ιδιόκτητων πλατφορμών mRNA εμβολίων της BioNTech, με στόχο τη διασφάλιση της ταχείας πρόσβασης στο εμβόλιο σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον λάβει έγκριση. Η συνεργασία θα αξιοποιήσει την ευρεία τεχνογνωσία στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων, τις δυνατότητες στον τομέα της κανονιστικής συμμόρφωσης και το παγκόσμιο δίκτυο παρασκευής και διανομής της Pfizer.

Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να διεξάγουν από κοινού κλινικές μελέτες για τα υποψήφια εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, σε πολλαπλά κέντρα κλινικών μελετών. Η BioNTech και η Pfizer σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις πρώτες κλινικές μελέτες στα τέλη Απριλίου του 2020, εφόσον ληφθεί άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια του σταδίου κλινικής ανάπτυξης, η BioNTech και οι εταίροι της θα παράσχουν τις κλινικές προμήθειες του εμβολίου από τις εγκαταστάσεις παρασκευής mRNA εμβολίων που διατηρεί στην Ευρώπη, οι οποίες είναι πιστοποιημένες για την Ορθή Παρασκευαστική Πρακτική που εφαρμόζουν. Η BioNTech και η Pfizer θα εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας που διατρέχει κίνδυνο, με σκοπό την παγκόσμια διάθεση του εμβολίου στο πλαίσιο της ανταπόκρισης στην πανδημία. Η BioNTech και η Pfizer θα εργαστούν επίσης από κοινού για τη διάθεση του εμβολίου στην παγκόσμια αγορά (εξαιρουμένης της Κίνας, η οποία καλύπτεται από τη συνεργασία της BioNTech με τη Fosun Pharma), εφόσον ληφθεί έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

«Η καταπολέμηση της πανδημίας της νόσου COVID-19 θα απαιτήσει την πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ των παραγόντων του “οικο-συστήματος” καινοτομίας, με τις εταιρείες να ενώνουν τις δυνάμεις τους όπως ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Mikael Dolsten, Chief Scientific Officer & President, Worldwide Research, Development & Medical της Pfizer. «Είμαι υπερήφανος για τη συνεργασία της Pfizer με τη BioNTech και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη δύναμη της επιστήμης – από κοινού – για να αναπτύξουμε ένα δυνητικό εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται ο κόσμος, το ταχύτερο δυνατό».

«Ξεκινήσαμε ήδη τη συνεργασία μας με τη Pfizer για το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε επιπλέον στοιχεία σχετικά με την εν εξελίξει συνεργασία μας, η οποία αντικατοπτρίζει την ισχυρή δέσμευση και των δύο εταιρειών να κινηθούν ταχύτατα με σκοπό τη διάθεση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ugur Sahin, M.D., συνιδρυτής και CEO της BioNTech.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Pfizer θα καταβάλει στη BioNTech προκαταβολή ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνει την καταβολή σε μετρητά 72 εκατομμυρίων δολαρίων και συμμετοχική επένδυση ύψους 113 εκατομμυρίων δολαρίων. Η BioNTech είναι επιλέξιμη να λάβει μελλοντικές τμηματικές πληρωμές ύψους έως 563 εκατομμυρίων δολαρίων, με προοπτική πληρωμής συνολικού ποσού ύψους 748 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Pfizer και η BioNTech θα συμμετάσχουν ισομερώς στις δαπάνες του σταδίου ανάπτυξης. Αρχικά, η Pfizer θα χρηματοδοτήσει το 100% των δαπανών του σταδίου ανάπτυξης, ενώ η BioNTech θα καταβάλει στη Pfizer το 50% των εν λόγω δαπανών που της αναλογεί, όταν το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις