Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Hempoil: Η εταιρεία που “άνοιξε τον δρόμο” στο εμπόριο προϊόντων κάνναβης, από μια αποθήκη στο Παγκράτι

H κάνναβη, μέχρι και σήμερα, παραμένει – παρά τις εξελίξεις σε όλον τον κόσμο – ένα αντικρουόμενο θέμα στην Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την αγορά, για την εμπορία προϊόντων κάνναβης στη χώρα μας.

Υπάρχει μια εταιρεία όμως που, ήδη από το 2016, έχει ξεκινήσει την εισαγωγή, διανομή, πώληση αλλά και καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων με βάση τη βιομηχανική κάνναβη (Cannabis Sativa L), κύριο συστατικό της οποίας είναι η Κανναβιδιόλη (CBD), ένα μη ψυχοδραστικό κανναβινοειδές.

Ο λόγος για τη Hempoil που, με το Hempoilshop, “άνοιξε τον δρόμο” σε μία αγορά που παρέμενε μέχρι τότε ανεκμετάλλευτη στην Ελλάδα.  Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται παράλληλα στον τομέα του franchise, και στην ενημέρωση των επιστημόνων του χώρου της υγείας αλλά και της έρευνας σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της Κανναβιδιόλης (CBD), έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από τον ετήσιο θεσμό «ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΧΡΟΝΙΑΣ».

Συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό το 2018 και, κατακτώντας την 5η θέση, έγινε η πρώτη Ελληνική εταιρεία προϊόντων CBD στην ιστορία του θεσμού που έλαβε βραβείο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Την επόμενη χρονιά επανήλθε και κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 74 διαγωνιζόμενους, καθώς κατάφερε, μέσα σε ένα μόλις έτος, να ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές της προβλέψεις για τζίρο και κερδοφορία.

Από εκεί, ξεκίνησε στις αρχές του 2020 και η συνεργασία με την easyGroup του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου και η από κοινού δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πώλησης προϊόντων κάνναβης με CBD, με το όνομα easyHemp.gr. 

Η ομάδα της Hempoil με τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου

Ο Χρήστος Μπότσης, ιδρυτής της Hempoil, περιγράφει στο Startupper.gr την πορεία αυτή από το ξεκίνημά της, αποκαλύπτοντας τις δυσκολίες αλλά και τους στόχους της ομάδας για το μέλλον.

Startupper: Τι είναι και τι ακριβώς κάνει η Hempoil;

Χρήστος Μπότσης: H Hempoil Natural Products είναι η πρώτη εταιρεία κάνναβης λιανικής και χονδρικής πώλησης προϊόντων κανναβιδιόλης στην Ελλάδα από την άνοιξη του 2016 όπου και με τη σχετική νομοθεσία επιτράπηκε η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Εξειδικευόμαστε στην εμπορία προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD) που είναι ένα μη ψυχοτρόπο κανναβινοειδές με πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς αυτό να αποκλείει άλλα προϊόντα που να σχετίζονται με την κάνναβη.

Startupper: Πως/πότε γεννήθηκε η ιδέα, ποια ήταν η ευκαιρία που διακρίνατε;

Χρήστος Μπότσης: Η ιδέα ξεκίνησε κάποια χρόνια πριν. Σαν «φίλος» της κάνναβης και παρακολουθώντας τις παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές εξελίξεις μαζί με μια ομάδα φίλων αρχίσαμε να εξετάζουμε την ιδέα ενός Cannabis Club στην Ισπανία. Ωστόσο εκείνη την περίοδο ήταν και η στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την βιομηχανική κάνναβη στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε μια ευκαιρία σε μια εντελώς «παρθένα», για την εποχή, αγορά.

Startupper: Πως καταφέρατε και βγάλατε το προϊόν/πιλότο σας στην αγορά; 

Χρήστος Μπότσης: Η αλήθεια είναι πως με την έναρξη της δραστηριότητας τα πράγματα δεν ήταν εύκολα καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την προκατάληψη του κοινού, να αναγνωρίσουμε τα αξιόπιστα brand και να χτίσουμε στρατηγικές συνεργασίες για το μέλλον. Όλα ξεκίνησαν από μία μικρή αποθήκη στο Παγκράτι, όπου εξελίχθηκε και στο πρώτο κατάστημα Hempoil το Φθινόπωρο του 2016. Το 2017 ήταν η χρονιά που επισφραγίσαμε κάποιες από τις κομβικές συνεργασίες που συντηρούμε μέχρι και σήμερα, και στα τέλη του 2017 αρχίσαμε να βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της χρονιάς που είχε προηγηθεί.

Το 2018 η κατηγορία απογειώθηκε κυριολεκτικά με τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και την έναρξη του franchise τον Ιούνιο του 2018. Παράλληλα ήταν και η χρονιά που λάβαμε το πρώτο μας βραβείο επιχειρηματικότητας για τα αποτελέσματα και την προσπάθεια μας καθιστώντας την Hempoil Natural Products την πρώτη εταιρεία με προϊόντα κάνναβης που πέτυχε κάτι τέτοιο, και μέχρι τώρα αισίως έχουμε ξεπεράσει τα 4 βραβεία έχοντας πετύχει τη μέγιστη αναγνώριση στον κλάδο.

Startupper: Ήταν δύσκολη η «είσοδος» σε μια αγορά που ουσιαστικά στην Ελλάδα δεν υπήρχε; Τι εμπόδια συναντήσατε;

Χρήστος Μπότσης:  Όπως συνηθίζει να λέει ο κόσμος «κάθε αρχή και δύσκολη» και σύμφωνα με τα προσωπικά standards και τις προσδοκίες του καθενός το δύσκολο είναι κάτι σχετικό. Μπορώ να πω ότι σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τις αρχές, την άγνοια αλλά και την προκατάληψη των καταναλωτών αλλά και της ιατρικής κοινότητας. Αυτό που ξεχώρισε σαν πρόβλημα από την αρχή ήταν η έλλειψη πληροφόρησης καθώς και ο κακός διαμοιρασμός αυτής, ειδικά στους αρμόδιους φορείς του δημοσίου.

Αυτό ήταν και το έναυσμα που μας έκανε να στραφούμε και να επενδύσουμε σημαντικά στην ενημέρωση του κοινού και της φαρμακευτικής κοινότητας οργανώνοντας ημερίδες είτε με τη συνεργασία προμηθευτών μας όπως η Cannabeta με την Enecta, ή όπως η Cannapain που είναι καθαρά διοργάνωση Hempoil.

Παράλληλα χορηγούμε τις εκδόσεις του οδηγού χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης, μίας ενέργειας πολύ σημαντικής καθώς οι συγγραφείς κατάφεραν σε ένα πολύ μικρό εγχειρίδιο να συμπεριλάβουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες που αφορούν την κάνναβη, τα περιεχόμενα της, ενδεικτικές χρήσεις και δοσολογίες. Πραγματικά μια αξιέπαινη προσπάθεια. Φυσικά δεν έλειψαν και τα απρόοπτα με τις τράπεζες καθώς για κάποιες παραμένει ταμπού κατά συνέπεια και αυτό το κομμάτι δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην πορεία.

Startupper: Σε τι στάδιο βρίσκεστε τώρα εμπορικά;

Χρήστος Μπότσης: Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τα 16 καταστήματα και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε. Προσπαθούμε να παραμένουμε καινοτόμοι και στα προϊόντα αλλά και στις υπηρεσίες μας σε μια αγορά που όπως βλέπουμε ο ανταγωνισμός μεγαλώνει διαρκώς καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να ακολουθήσουν το κύμα της κάνναβης.

Διατηρούμε πολύ δυνατές σχέσεις με όλους τους βασικούς μας προμηθευτές και προσπαθούμε συνέχεια να δοκιμάζουμε νέα προϊόντα, σε μια προσπάθεια να φέρουμε στους καταναλωτές μας ασφαλή προϊόντα με την καλύτερη σχέση ποιότητα τιμής, και φυσικά λογική κερδοφορία για εμάς και τους μεταπωλητές – συνεργάτες μας.

Startupper: Πως χρηματοδοτήσατε αρχικά την ιδέα σας και πως σκοπεύετε να την χρηματοδοτήσετε στο μέλλον; Έχετε απευθυνθεί σε κάποιο VC της Ελλάδας ή του Εξωτερικού; 

Χρήστος Μπότσης: Κατά βάση το όλο εγχείρημα είναι με ιδία κεφάλαια. Υπήρχε μια μικρή οικονομική βοήθεια στην αρχή από το the peoples trust το οποίο και ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, καθώς ήταν το σπίρτο που έβαλε μπροστά όλο αυτό το εγχείρημα που βλέπετε σήμερα. Προτιμούμε να αποφεύγουμε το δανεισμό αν και πλέον για να είναι υγιής μια ελληνική εταιρεία όπως είναι το φοροτεχνικό καθεστώς χρειάζεται είτε πολύ μεγάλα ιδία κεφάλαια είτε αναγκαστικά δανεισμό για τη διαχείριση ρευστότητας και ανάπτυξης που είναι και στα δικά μας μελλοντικά σχέδια.

Σε κάποιο VC δεν έχουμε απευθυνθεί αν και στο παρελθόν “μας έχουν χτυπήσει την πόρτα” ένα ή δύο με κάποιες προτάσεις που τελικά αρνηθήκαμε καθώς πιστεύαμε και συνεχίζουμε να το πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να δούμε στην κατηγορία της κάνναβης στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια.

Startupper: Σας βοήθησε η συμμετοχή στον διαγωνισμό του Στέλιου Χατζηιωάννου; 

Χρήστος Μπότσης: Η συμμετοχή στο διαγωνισμό του Sir Steliou ήταν κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, και ήταν σημαντικό για πολλούς λόγους. Όλες αυτές οι προσπάθειες, όλος αυτός ο αγώνας να φτάσει η εταιρεία εκεί, να αντιμετωπίσουμε την προκατάληψη του κόσμου, τις αρχές κλπ. εκείνη τη στιγμή αναγνωρίστηκαν επιχειρηματικά από ένα πολύ δυνατό και σεβαστό επιχειρηματία προσφέροντας μας σημαντική ηθική ικανοποίηση αλλά και επιβεβαιώνοντας το μέγεθος αλλά και τη δυναμική του όλου εγχειρήματος. Ακούγεται μερικές φορές αστείο αλλά παρά τις τόσες εκθέσεις και τα τόσα καταστήματα που υπάρχουν, τα περιοδικά και τα websites, υπάρχουν ακόμα καταναλωτές που ρωτάνε εάν τα προϊόντα είναι νόμιμα.

Startupper: Εδώ και κάποιους μήνες είναι στον αέρα το easyhemp.gr. Πώς προέκυψε η δημιουργία της πλατφόρμας; 

Χρήστος Μπότσης: Η δημιουργία του easyhemp.gr είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το Sir Στέλιο Χατζηιωάννου. Μετά από 2 συνεχής χρονιές συμμετοχής στα βραβεία του Stelios Philanthropic Foundation, την αναρρίχηση μας την δεύτερη χρονιά από την Πέμπτη θέση στην πρώτη, καθώς επίσης τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης και την επιβεβαίωση των προβλέψεων μας σχετικά με τα αποτελέσματα, όλα έγινα πολύ φυσικά.

Εμείς εκείνη την περίοδο εξετάζαμε τα επόμενα μας project και βήματα και η πρόταση του Sir Στέλιου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για εμάς καθώς αρχικά επιβεβαιώνει την δυναμική και τη νομιμότητα του όλου εγχειρήματος μας, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει μεγαλύτερη προβολή και διεθνώς, όπως επίσης προσεγγίζει μερίδα κοινού στην οποία η δική μας διαφήμιση δεν είχε reach.

Startupper:  Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας;

Χρήστος Μπότσης: Η αλήθεια είναι ότι συνεχώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις της αγοράς και ψάχνουμε για νέες πιθανές ευκαιρίες στον κλάδο της κάνναβης. Θα έλεγα ότι μία από τις βασικές επόμενες κινήσεις μας που εξετάζουμε ενεργά, είναι η επέκταση μας στην αγορά της Ευρώπης. Ήδη έχουμε μια σημαντική λίστα με lead που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την Κύπρο και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας ενός δελεαστικού πακέτου franchise για την ευρωπαϊκή αγορά.

Startupper:  Τι θα θέλατε να αλλάξει στην Ελλάδα για να ενισχυθεί και υποστηριχθεί περισσότερο η νέα επιχειρηματικότητα;

Χρήστος Μπότσης: Νομίζω πως πολλά πρέπει να αλλάξουν, όχι μόνο για τη νέα αλλά γενικά για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Καλώς ή κακώς η μέχρι τώρα αποφάσεις έχουν οδηγήσει σε ένα κακο-αμειβόμενο εργατικό δυναμικό που στις περισσότερες περιπτώσεις των χαμηλότερων μισθολογικά στρωμάτων αδυνατεί να επιβιώσει μόνο του με τις «ευλογίες» της νομοθεσίας. Μικρότερη αγοραστική δύναμη ισοδυναμεί με μικρότερους κύκλους εργασιών και λιγότερα έσοδα για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο. Παράλληλα σε συνέργεια με όλα τα παραπάνω η προκαταβολή φόρου κάνει αδύνατη την σημαντική επανεπένδυση σε νέα project ή τη διατήρηση ρευστότητας, ειδικά στα πρώτα βήματα μιας εταιρείας, και ως γνωστόν στην επιχειρηματικότητα το timing και το momentum παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις