Η “κανονικότητα” είναι 3 βήματα και 60 μέρες μακρυά

Γιώργος Κουρκουτάς
5'

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να εμπιστευθεί με κλειστά μάτια τους επιστήμονες και να κινηθεί ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις κλείνοντας έγκαιρε σχολεία και επιχειρήσεις, η σκέψη όλων πήγαινε στην επόμενη μέρα.

Με την οικονομία σε όλο τον κόσμο να έχει ακινητοποιηθεί και μεταφορές και τουρισμό να έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα, όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση επεξεργάζεται το πλάνο διαχείρισης την επανόδου στην κανονικότητα.

Με τις επιχειρήσεις να χρειάζονται την “μεγάλη επανεκκίνηση” αλλά και τους πολίτες κουρασμένους από την προσμονή και την διακοπή όλων σχεδόν των δραστηριοτήτων τους, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο 3 σταδίων για το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων, το οποίο όπως εικάζεται να ολοκληρωθεί σε 60 μέρες, και αυτό με την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρξει έξαρση της επιδημίας μέσα σε αυτό το διάστημα.

Φάση 1 – Καταστήματα

Όπως όλα δείχνουν και αναμένεται και να ανακοινωθεί και από τον πρωθυπουργό στα αυριανό του διάγγελμα, τα καταστήματα λιανικής αναμένεται να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, αμέσως μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Τα καταστήματα που θα ανοίξουν πρώτα θα είναι τα καταστήματα λιανικής, εκτός αυτών που βρίσκονται μέσα σε mall, αν και υπάρχει και η σκέψη για ταυτόχρονο άνοιγμα και των mall με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν με τον τρόπο που λειτούργησαν όλο αυτό το διάστημα τα σούπερ μάρκετ, με περιορισμένο αριθμό πελατών ανά τετραγωνικό.Ταυτόχρονα στην πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν και τα κομμωτήρια, τα οποία ήδη “πνίγονται” από ραντεβού για την εξυπηρέτηση.

Ταυτόχρονα αναμένεται να ξεκινήσει και η σταδιακή κατάργηση των SMS στο 13033.

Φάση 2 – Εστίαση

Το σημαντικότερο “στοίχημα” της επιστροφής στην κανονικότητα είναι το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, ειδικά των μικρών καφέ. Σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει, το άνοιγμα θα έχει σαν βασικό παράγοντα το “έξω” καθώς αναμένεται να απαγορευτεί προς το παρόν η λειτουργία τραπεζοκαθισμάτων στα εσωτερικό των καταστημάτων, κάτι που έχει και την συνδρομή του καιρού.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως θα υπάρχει περιορισμών στον αριθμό των τραπεζιών που θα μπορεί να λειτουργήσει κάθε κατάστημα, καθώς όπως διαρρέεται τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργήσουν με μόνο τα μισά τραπεζοκαθίσματα και περιορισμό στον αριθμό των πελατών.

Αυτό το σημείο είναι που προκαλεί “πονοκέφαλο” στην κυβέρνηση, αφού εκεί εστιάζεται σημαντικός κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου, λόγω του συγχρωτισμού.

Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα της δεύτερης φάσης θα είναι το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο και προκαλεί και τον μεγαλύτερο “διχασμό” στις κυβερνητικές τάξεις.

Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, στα μέσα Μαΐου θα ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η πρωτοβάθμια θα πάει δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στα τέλη Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς. Κομβική για τις τελικές αποφάσεις είναι η χρονική απόσταση που θα χωρίζει κάθε άνοιγμα. Αν δηλαδή θα είναι κάθε μία ή κάθε δύο εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο τίποτα, καθώς θα μετρείται ο αντίκτυπος κάθε ανοίγματος, αν δηλαδή θα προκαλείται αύξηση κρουσμάτων και αναλόγως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα των σχολείων είναι κομβικής σημασίας καθώς εκτός των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επιστροφή των γονιών στη δουλειά.

Φάση 3 – Τουρισμός

Η “βαριά βιομηχανία” της χώρας έχει δεχτεί τεράστιο χτύπημα και οι συνέπειες του θα γίνουν ορατές σε όλο το φάσμα της οικονομίας, καθώς έχει τεράστια συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας.

Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα και το χρονικό διάστημα που θα το κάνουν είναι αντικείμενο πολλαπλών συσκέψεων, ενώ επηρεάζει και το σύνολο των δραστηριοτήτων κάθε περιοχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, το σχέδιο είναι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.

Ταυτόχρονα εξετάζονται και οι ιατρικές δομές κάθε τουριστικού προορισμού προκειμένου να εξεταστούν τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού σε τουριστική περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα νέα θα πάρουν το “πράσινο φως” σε πλήρη συνεννόηση με τις επιστημονικές επιτροπές, ενώ ανά πάσα στιγμή όλα τα μέτρα μπορεί να αναβληθούν αν υπάρξει έξαρση της πανδημίας.

Πρώτη δημοσίευση: emea.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Τα τελευταία 20 χρόνια γράφει για Mobile Tech, PC Tech και Business Tech σε περιοδικά και online. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει δυο έντυπα που έχει δουλέψει αυτά θα ήταν το Pixel και το RAM. Αν θα έπρεπε να διαλέξει υπολογιστή αυτοί θα ήταν η Amiga και το Raspberry Pi. Αν θα έπρεπε να διαλέξει την τεχνολογία που θα επιφέρει τo μεγαλύτερο "αναστάτωμα" αυτή θα είναι το Blockchain.