Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ξεκινά ο 6ος κύκλος του Egg με νέα κριτήρια και πολλές επιλογές χρηματοδότησης για Startups

Την έναρξη του νέου, 6ου κατά σειρά, κύκλου του egg, ανακοίνωσαν η Eurobank και το Corallia.

Ο νέος κύκλος προσφέρει μία ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικών επιλογών που απευθύνεται στις νέες επιχειρήσεις προκειμένου να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια ενώ, παράλληλα, θεσμοθετεί νέα κριτήρια και βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την ένταξη των επιχειρηματικών ομάδων στο Πρόγραμμα.

Στον 6ο κύκλο του egg μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, οι οποίες πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβαδίζουν με τις τρέχουσες και αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις της οικονομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (π.χ. Χρηματοοικονομικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές), κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών και διακρίνονται από σημαντικής έκτασης εφαρμογή στην καθημερινή ζωή (π.χ. Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής και Επικοινωνιών – Βιοτεχνολογία – ΙοΤ), ή/και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (π.χ. Καινοτόμες Εφαρμογές Τουρισμού).

Στο πλαίσιο του νέου κύκλου του προγράμματος egg, 12μηνης συνολικής διάρκειας, μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις άτομα ηλικίας από 18 έως 49 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να μετατρέψουν σε επιτυχημένη επιχείρηση την επιχειρηματική, καινοτόμο ιδέα τους.

Οι αλλαγές του 6ου κύκλου περιλαμβάνουν την διεύρυνση στα 3 χρόνια από 2 που ίσχυε έως τώρα, ο χρόνος ζωής που μπορεί να έχει μια εταιρεία για να συμμετάσχει στο egg και παράλληλα αυξάνεται στα 6 άτομα ο μέγιστος αριθμός των ατόμων ανά συμμετοχή (επιχειρηματική ομάδα) από τα τέσσερα 4 άτομα που ίσχυε στους προηγούμενους κύκλους.

Επίσης δεν είναι υποχρεωτική η σύσταση εταιρείας για την συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά είναι προφανώς αναγκαία για την πιθανή χρηματοδότηση μέσω των νέων εργαλείων.

Παράλληλα, ενισχύεται το πρόγραμμα εξωστρέφειας των νέων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο egg, καθώς και οι δράσεις διασύνδεσής τους με την πραγματική οικονομία, με σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εγχώριους αλλά και διεθνείς φορείς.

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

– Δυνατότητα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative) στα στάδια «εκκόλαψης» εντός του Προγράμματος.Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται πιστώσεις έως €10.000 σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρο – επιχειρήσεις.

– Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης και μακροπρόθεσμα δάνεια.. Ήδη, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 15 εταιρίες ενώ 9 βρίσκονται στον προθάλαμο για να λάβουν έγκριση. Η Ρούλα Μπαχταλιά, υπεύθυνη του προγράμματος, στάθηκε σε ένα αξιοσημείωτο και πολύ σημαντικό στοιχείο, ενδεικτικό της κουλτούρας αλλά και της δυναμικής των νέων επιχειρήσεων είναι ότι όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί είναι απολύτως συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

– Η Eurobank συμμετέχει στο Velocity. Partners και το BigPi, τα δυο νέα ταμεία του EquiFund, την επενδυτική πλατφόρμα η οποία επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) με συνολικό ποσό 5 εκατ. ευρώ.
Μέσω των δύο funds θα μπορούν να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά:
α) Eπιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες στο ξεκίνημά τους (ομάδες Beyond Hackathon & EGG) και
β) Eταιρείες που «γεννιούνται» μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

– Από τον προσεχή Μάιο, μέσω του Equity Crowd Funding Portal της Eurobank Equities, οι νέες επιχειρήσεις θα μπορούν να αναζητούν χρηματοδότες και μέσω του Crowd Equity Funding έως 500.000 ευρώ.

– Oι επιχειρηματικές ομάδες υποστηρίζονται περαιτέρω μέσω των χρηματικών βραβείων Eurobank.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου ανέφερε ότι εξετάζεται η περίπτωση επέκτασης του egg σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, μια  και υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους τοπικούς φορείς και κοινότητες, ενώ δεν είναι στα άμεσα σχέδια η αυτονόμηση του προγράμματος από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank.

Ο απολογισμός του προγράμματος

Όπως ήταν αναμενόμενο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον απολογισμό του προγράμματος. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το Πρόγραμμα egg έχει καταστεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα το egg έχει πραγματοποιήσει συνολικά τα εξής:
– 355 νέοι επιχειρηματίες δημιούργησαν 132 επιχειρηματικές ομάδες.
– 86 έχουν Νομική Μορφή με συνολικό αριθμό προσωπικού 211 άτομα.
– 33 εταιρείες με συνολικό τζίρο το 2016, 1.1 εκατ. ευρώ.
– 22 εταιρείες έχουν λάβει συνολικά επενδύσεις/χρηματοδότηση 2,1 εκατ. ευρώ.
– 15 εταιρίες έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση Eurobank 0,5 εκατ. ευρώ.
– 6 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντα και 17 εταιρείες έχουν κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία.
– 72 συνέργειες μεταξύ των εταιριών egg alumni, μεταξύ 132 επιχειρηματικών ομάδων και 86 εταιρικών σχημάτων που τελικά δημιουργήθηκαν, ενισχύοντας τα μεγέθη και τη δυναμική των αρχικών εταιριών.
– 90 γυναίκες επιχειρηματίες.
– 67 μέντορες.

Σημειώνεται, τέλος, πως οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 23 Απριλίου 2018, στις 15:00.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις