Ξεκινά ο 2ος κύκλος του Visa Innovation Program – Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν

Newsroom
8'

Ξεκινά ο 2ος κύκλος του Visa Innovation Program στην Ελλάδα, του προγράμματος  που στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση καινοτόμων μεθόδων ψηφιακών πληρωμών βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αγορών για τους καταναλωτές και τους εμπόρους.

Το Visa Innovation Program λειτουργεί ως μία συνεργατική πλατφόρμα όπου οι fintechs και οι εταίροι της Visa δουλεύουν μαζί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς προσφέροντας απτές λύσεις για τη νέα μεταβαλλόμενη οικονομία. Σκοπός του δεύτερου κύκλου του Visa Innovation Program είναι η επέκταση του προγράμματος και η επιτάχυνση της ανάπτυξης του Proof of Concepts (PoCs) μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν, των τραπεζών και της Visa.

Η Ημέρα Επιλογής (Selection Day) που στόχο είχε την ανάδειξη ταλαντούχων fintechs από την Ελλάδα και την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Απρίλιο και, σύμφωνα με τη Visa και την Crowdpolicy που πραγματοποιούν το πρόγραμμα, είχε μεγάλη συμμετοχή εταιρειών startup και fintech, τραπεζικών στελεχών και στελεχών της Visa.

Οι 6 εταιρείες που επιλέχθηκαν στον 2ο Κύκλο του Visa Innovation Program, οι Giving Streets, iSPIRAL, Plum, Quadible, Simply και SquareDev, είναι όλες ώριμες startups και fintechs, που έχουν ως βασικό τους χαρακτηριστικό την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Η Sevdalina Vassileva, Γενική Διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο  και τη Βουλγαρία, δήλωσε: “Οι ψηφιακές πληρωμές εκκινούν την οικονομία και στη Ελλάδα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Ο ρόλος του Visa Innovation Program στην Ελλάδα, είναι να φέρουμε στον εγχώριο τομέα των fintechs τη διεθνή εμπειρία της συνεργασίας της Visa με τις fintechs σε όλο τον κόσμο. Η Visa λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο πληρωμών παγκοσμίως με την πλατφόρμα μας να είναι τώρα περισσότερο “ανοιχτή” να προσφέρει ευκαιρίες για νέες υπηρεσίες. Φέτος, το Visa Innovation Program στην Ελλάδα έχει επεκτείνει την εμβέλειά του και στην Κύπρο, προκειμένου να εμπλέξει περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς και να ανοίξει το πρόγραμμα σε ολόκληρο το οικοσύστημα τόσο των fintech όσο και των καινοτόμων εταιρειών, αντιμετωπίζοντας έτσι τις συνεχείς τρέχουσες προκλήσεις. Με αυτήν την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τις τράπεζες-πελάτες μας στην Ελλάδα για την αδιάλειπτη υποστήριξη τους και στον δεύτερο κύκλο του Προγράμματος”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Crowdpolicy Μιχάλης Ψαλίδας δήλωσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα του πρώτου Κύκλου του Visa Innovation Program και τη συνεργασία μας με τη Visa. Προχωρώντας στον δεύτερο κύκλο, στοχεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το ελληνικό και το κυπριακό οικοσύστημα των fintech, να προσφέρουμε επιπλέον ευκαιρίες για τη δημιουργία εξαιρετικών εφαρμογών και επιχειρηματικών μοντέλων και να βοηθήσουμε στη μεταμόρφωση του τομέα των πληρωμών. Στόχος μας σε αυτήν τη συνεργατική πλατφόρμα, είναι η συν-δημιουργία λύσεων έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις εφαρμογές πληρωμών για την αγορά, για τις επιχειρήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους, συμβάλλοντας στην οικονομία και την ανάπτυξη. “

Η Ανδριάνα Παππά, Επικεφαλής της Visa στην Ελλάδα σχολίασε: “Οι συνεργασίες βρίσκονται στη βάση της εταιρείας μας από την ίδρυσή της και το Visa Innovation Program είναι μια πρωτοβουλία για τον κλάδο, με στόχο τη δημιουργία νέων μεθόδων πληρωμής που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της αγοράς. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτού του δεύτερου κύκλου θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τις εμπειρίες ψηφιακών συναλλαγών και αγορών για τους Έλληνες καταναλωτές και εμπόρους”.

Στις Fintechs και οι startups που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παρέχεται πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα συμβούλων, ειδικών, coaches και στο δίκτυο της Visa, ενώ λαμβάνουν υποστήριξη σε διάφορους τομείς όπως η επιχειρηματική εξέλιξη, η ανάπτυξη και η τεχνολογική ολοκλήρωση. Ο κύριος στόχος του Προγράμματος παραμένει το επιτυχημένο PoCs και η πιλοτική συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη Visa. Οι fintechs και οι startups ενθαρρύνονται επίσης να αξιοποιήσουν τη Visa Developer Platform (VDP) η οποία παρέχει απλοποιημένη και φιλική προς τον χρήστη πρόσβαση σε πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Visa με τη μεγαλύτερη ζήτηση μέσω API, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να μετατρέψει εξαιρετικές ιδέες σε νέες εμπειρίες ψηφιακού εμπορίου, πληρώντας ταυτόχρονα τα βιομηχανικά πρότυπα.

Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν στον δεύτερο κύκλο του Visa Innovation Program στην Ελλάδα αναπτύσσουν τις ακόλουθες λύσεις:

  1. Giving Streets: είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει άμεσες, μη εγχρήματες δωρεές σε άστεγους, street artists ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς και εξαργύρωση των χρημάτων που έχει συγκεντρώσει κάθε ωφελούμενος σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Το Giving Streets ενισχύει το θετικό αντίκτυπο των δωρεών, κάνοντάς τις άμεσα διαθέσιμες στον ωφελούμενο, ενισχύοντας το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων. Όραμά της Giving Sreets είναι να μετασχηματίσει ψηφιακά τον τρίτο τομέα (φιλανθρωπία, δωρεές) και να κάνει τις κοινωνίες πιο ανοιχτές σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού
  2. iSPIRAL: είναι ένας κορυφαίος πάροχος λογισμικού Ρυθμιστικής Τεχνολογίας που παρέχει λύσεις Onboarding, AML, KYC, Risk και Compliance, οι οποίες περιλαμβάνουν πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως cloud computing, machine learning και BI analytics με σκοπό την ανίχνευση απάτης και τη διαχείριση των κινδύνων γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η τεχνογνωσία της iSPIRAL εκτείνεται σε διάφορους τομείς όπως είναι: ο τραπεζικός, ο τομέας των επενδύσεων, η αγορά συναλλάγματος, οι ασφάλειες, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, οι νομικές και ελεγκτικές εταιρείες, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, τα νοσοκομεία, οι κλινικές, και διάφοροι κυβερνητικοί φορείς.
  3. Plum: είναι ο AI οικονομικός βοηθός που ενισχύει το τραπεζικό υπόλοιπο των χρηστών της. Αναλύοντας το εισόδημα και τις δαπάνες τους, η Plum προσδιορίζει πως μπορούν να γίνουν μικρές αποταμιεύσεις για λογαριασμό τους. Επιπλέον, μπορεί να εντοπίσει πότε οι χρήστες της υποχρεώνονται σε λογαριασμούς και τους ειδοποιεί αυτόματα όταν υπάρχει καλύτερη προσφορά. Εάν οι χρήστες αποφασίσουν ότι θα ήθελαν να δοκιμάσουν να αυξήσουν τα χρήματά τους για το μέλλον, η Plum μπορεί να τους βοηθήσει και σε αυτό, καθώς προσφέρει μια σειρά επενδυτικών επιλογών που εξυπηρετούν ακόμη κι αυτούς που δοκιμάζουν τον κόσμο των επενδύσεων για πρώτη φορά.
  4. Quadible: βοηθά τις τράπεζες να μειώσουν τα κόστη και να βελτιώσουν την ικανοποίηση των πελατών τους. Είναι μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που πραγματοποιεί συνεχή έλεγχο της ταυτότητας του χρήστη χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εισόδου από τον ίδιο, μαθαίνοντας και χρησιμοποιώντας περισσότερα από 14 μοναδικά βιομετρικά, αλλά και χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς και των συναλλαγών του. Οι πελάτες απολαμβάνουν έτσι έναν πολύ πιο ασφαλή και εύχρηστο τρόπο ελέγχου της ταυτότητας των χρηστών, που περιορίζει την οικονομική απάτη και απαλλάσσει τους χρήστες από τους κωδικούς πρόσβασης και τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων.
  5. Simply: είναι ένα έξυπνο σύστημα εμπορικής και οικονομικής διαχείρισης για καταστήματα λιανικής που με όπλο την τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους ιδιοκτήτες τους να παίρνουν σωστές αποφάσεις και να διαχειρίζονται τα καταστήματα τους αποτελεσματικότερα και με λιγότερο κόπο. Τους απαλλάσσει από καθημερινές χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η διαχείριση του ηλεκτρονικού καταστήματος, οι παραγγελίες στους προμηθευτές, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το marketing, η παρακολούθηση των στατιστικών και πολλά άλλα.
  6. Squaredev: το επόμενο βήμα για τα ανοιχτά τραπεζικά δεδομένα (Open Banking) είναι το Credit Scoring και η Επιβεβαίωση Εισοδήματος. Η Squaredev είναι εδώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να τα εντάξουν στις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες τους. Προσφέρει μία νέα λύση πιστωτικής πληροφόρησης που είναι διαφανής, αυτοματοποιημένη, και με υψηλή προβλεψιμότητα, βασισμένη στα στοιχεία λογαριασμού του πελάτη και χρησιμοποιώντας το Open Banking (PSD2).
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Από Newsroom
Ακολουθήστε:
Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.