Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Ο ρόλος του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Blockchain

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιλογή, μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, της κοινοπραξίας που θα αναλάβει το ανανεωμένο και διευρυμένο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο και Φόρουμ για το Blockchain (EU Blockchain Observatory and Forum).

Η κοινοπραξία συμπεριλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μέσω του Institute For the Future (IFF), το οποίο θα συνεργαστεί με την INTRASOFT και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) για τους επόμενους 30 μήνες, παρέχοντας συμβουλές στην ΕΕ για όλες τις σχετικές πτυχές. Οι προσπάθειες της κοινοπραξίας θα υποστηρίζονται από τους υπεργολάβους Bitfury Group, OpenForum Europe AISBL, White Research και PLANET S.A.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στους εξής βασικούς τομείς των εργασιών του Παρατηρητηρίου:

  •  Χαρτογράφηση, παρακολούθηση και ανάλυση των τάσεων γύρω από το blockchain, καθώς και των πρωτοβουλιών και των σχετικών παραγόντων στην ΕΕ και παγκοσμίως.
  • Αποσαφήνιση προϋπαρχόντων και αναδυόμενων ζητημάτων και καθοδήγηση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Το Πανεπιστήμιο θα καθοδηγήσει τις προσπάθειες της κοινοπραξίας για ταυτοποίηση των πιο σημαντικών σχετικών προκλήσεων, προετοιμάζοντας μελέτες περιπτώσεων για τον κάθε τομέα και συντάσσοντας θεματικές μελέτες και εκθέσεις για κάθε μία από τις προκλήσεις, με τη συνεργασία εξωτερικών εμπειρογνωμόνων από την ΕΕ αλλά και από όλο τον κόσμο.
  • Ανάπτυξη και καλλιέργεια της Ευρωπαϊκής κοινότητας blockchain, καθώς και δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για συνεργασία προς ενδυνάμωση του οικοσυστήματος.
  • Ενδυνάμωση των συνεργειών με προϋπάρχουσες και νέες Ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες για το blockchain.
  • Δημιουργία ενός κέντρου κατάρτισης για το blockchain και τις τεχνολογίες DLT στην Ευρώπη. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα καθοδηγήσει την προσπάθεια αυτή μέσω της διεξαγωγής έρευνας δεξιοτήτων σχετικών με το blockchain, ώστε να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση εκπαίδευσης στον τομέα του blockchain, χαρτογραφώντας τις διαθέσιμες ευκαιρίες για σχετική εκπαίδευση, προσδιορίζοντας τα κενά, δημιουργώντας συνδέσεις με άλλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και αναπτύσσοντας νέες εκπαιδευτικές μεθόδους και υλικό διδασκαλίας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γιώργο Γιαγλή, Εκτελεστικό Διευθυντή του Institute For the Future: “Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την επιλογή μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από μία πολύ ανταγωνιστική διαδικασία, για τη λειτουργία και επέκταση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου και Φόρουμ για το Blockchain. Η συμμετοχή μας σε αυτό το τόσο σημαντικό έργο, θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία στην εκπαίδευση και την έρευνα για το blockchain, την οποία αναπτύσσουμε συστηματικά από το 2014. Παράλληλα, θα ενδυναμώσει τη θέση του Πανεπιστημίου ως ηγέτη στον συγκεκριμένο τομέα. Προσμένουμε τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να φέρουμε όλους τους μετόχους (βιομηχανία, ακαδημία και φορείς χάραξης πολιτικής) σε μια κοινή πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διεκδικήσει τη θέση του παγκόσμιου πρωτοπόρου στο blockchain, τις τεχνολογίες DLT και την ψηφιακή ανάπτυξη.”

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις