Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

NBG Business Seeds: Οι νικητές του 10ου διαγωνισμού «Καινοτομίας & Τεχνολογίας»

Ένας από τους μεγαλύτερους και πολύπλευρους διαγωνισμούς επιχειρηματικών ιδεών με επίκεντρο την καινοτομία και την τεχνολογία στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε χθες από την Εθνική Τράπεζα και το NBG Business Seeds σε συνεργασία με πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας.

Στον 10o διαγωνισμό υπεβλήθησαν 328 προτάσεις συνολικά: 183 αφορούσαν στην κατηγορία Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα, 90 αφορούσαν στην κατηγορία Περιβάλλον και Τεχνολογία και 55 στην κατηγορία Πολιτισμός και Τεχνολογία.
Ο διαγωνισμός πέρα από τα σημαντικά χρηματικά βραβεία προσφέρει εξίσου σημαντικές παροχές σε είδος στις ομάδες από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon και το Facebook αλλά και εταιρείες όπως οι Grant Thornton, Watson, Farley & Williams, Israel Advanced Technology Industries, Census, ΜcKinsey κ.α. Παράλληλα προσφέρονται ευκαιρίες χρηματοδότησης από την ίδια τη τράπεζα αλλά και από το The People’s Trust.
Η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει ειδικά πακέτα χρηματοδότησης με τα οποία έχει ήδη υποστηρίξει 21 εταιρείες. Συνολικά έχουν διατεθεί πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ με τη μορφή δανεισμού και συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο των εταιρειών.

Κατά την απονομή των Βραβείων στους νέους επιχειρηματίες, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη χαρά γιορτάζουμε φέτος τα δέκα χρόνια του προγράμματος NBG Business Seeds. Είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήσαμε το 2010, για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Ο σημερινός εορτασμός των δέκα χρόνων είναι έμπρακτη απόδειξη ότι η Τράπεζα μας επενδύει συστηματικά και με διάρκεια στη στήριξη και στη χρηματοδότηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Για την Εθνική Τράπεζα, η καινοτομία και η τεχνολογία είναι τα εργαλεία μας για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πελατών μας, των ανθρώπων μας και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρούμε την τεχνολογία ως έναν από τους βασικούς μοχλούς του προγράμματος μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας σε έναν οργανισμό πιο απλό, πιο κερδοφόρο και πιο αποδοτικό, που επενδύει στους ανθρώπους και οδηγεί την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα είμαστε εδώ για άλλη μια φορά ανάμεσα στους τωρινούς και αυριανούς ηγέτες της επιχειρηματικότητας. Το μέλλον είναι στα χέρια σας. Εσείς καλείστε να δημιουργήσετε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, να αναπτύξετε ιδέες που θα αλλάξουν τα δεδομένα. Θα ήθελα να συγχαρώ τους 568 φετινούς συμμετέχοντες για την προσπάθεια τους, καθώς και όλα τα στελέχη της Τράπεζας και του προγράμματος που ολοκλήρωσαν με επιτυχία μια ακόμη χρονιά».

Η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, προέβη στον απολογισμό των 10 ετών δράσης του προγράμματος NBG Business Seeds υπογραμμίζοντας σχετικά: «η δυνατότητα προσαρμογής σε νέα δεδομένα, γρήγορα και αποτελεσματικά, είναι ζητούμενο και χαρακτηριστικό απαραίτητο για έναν οργανισμό που θέλει να πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή. Στόχος μας στην Εθνική Τράπεζα είναι να ενθαρρύνουμε την καινοτομία, να δημιουργούμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, νέες θέσεις εργασίας, αλλά και εξειδικευμένα στελέχη που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία προϊόντων υψηλής υπεραξίας. Το NBG Business Seeds και οι σημερινές βραβεύσεις είναι μια απτή απόδειξη.

Πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε, να πειραματιζόμαστε και να καινοτομούμε με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι σαφές ότι πρέπει να κατευθύνουμε την τεχνολογία στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων με ευαισθησία και αλληλεγγύη. Να θέτουμε την καινοτομία στην υπηρεσία του Ανθρώπου.

Θεωρώ ότι το NBG Business Seeds, τα 10 χρόνια δράσης έχει πετύχει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Από τα πρώτα χρόνια του θεσμού, δημιουργήσαμε δράσεις mentoring και bootcamps, σε συνεργασία με φορείς όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να επεκτείνουμε την παρουσία μας και σε άλλες περιοχές, δημιουργήσαμε ένα δίκτυο τοπικών στελεχών και καταστημάτων που λειτουργούν ως δομές υποδοχής σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Οι 16 πρεσβευτές μας στηρίζουν την τοπική καινοτομία όλον τον χρόνο και θα ήθελα με την ευκαιρία της τελετής να τους ευχαριστήσω θερμά για τη συμβουλή τους».

Οι νικητές

Πρώτο χρηματικό βραβείο €20.000 στην Κodika.io
Το Kodika.io είναι μια εφαρμογή για iPad και Mac, η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αναπτύξει εφαρμογές για κινητά μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη γνώση προγραμματισμού. Η ιδέα δημιουργήθηκε μετά τη δημιουργία εκατοντάδων εφαρμογών και συνειδητοποιώντας ότι δεν υπήρχε εφαρμογή για κινητά ισοδύναμη με τους drag-and-drop builders, όπως το WordPress. Υπήρχαν μόνο έτοιμα πρότυπα εφαρμογών που προσέφεραν περιορισμένη προσαρμογή και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν μοναδικές εφαρμογές.

Δεύτερο χρηματικό βραβείο €10.000 στην ΚΥΤΙΟΝ
Το ΚΥΤΙΟΝ είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα Γεωργίας Ακριβείας κατάλληλο για χρήση σε ανοικτές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες με χρήση ρομπότ. Απευθύνεται σε παραγωγούς και παραγωγικές μονάδες, γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους που επιθυμούν να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας, με παράλληλη μείωση των εισροών.

Τρίτο χρηματικό βραβείο €6.000 στην Τrimsignal
H Trimsignal είναι μια startup υψηλής τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην εφαρμογή μίας κατοχυρωμένης τεχνολογίας για τον σχεδιασμό ψηφιακών συστημάτων, όπως επεξεργαστές, βελτιώνοντας την απόδοσή τους 35-60% και την κατανάλωση ισχύος 15-40%. Από τεχνολογικής άποψης αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μειώνεται η θερμοκρασία λειτουργίας και επιτυγχάνεται ασφαλής λειτουργία με υψηλή απόδοση. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για συστήματα όπως επεξεργαστές, των οποίων οι επιδόσεις συχνά δεν αξιοποιούνται λόγω απουσίας αποδοτικού τρόπου ψύξης.

Τέταρτο χρηματικό βραβείο €4.000 στην RecyTrust
Η ομάδα της RecyTrust έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για B2B χρήση και μια εφαρμογή κινητού, που συνδέει απευθείας: επιχειρήσεις, γραφειακούς χώρους, εταιρείες και βιομηχανικές μονάδες που διαθέτουν ή παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά με πιστοποιημένες εταιρείες ή ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στην περισυλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων. Ο στόχος της RecyTrust, είναι να παρέχει στους παραγωγούς απορριμμάτων, τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη ή άμεση ανταμοιβή από την καταμετρημένη ανακύκλωση που πραγματοποιούν, ενώ στους Πιστοποιημένους Συλλέκτες Απορριμμάτων, τη δυνατότητα στοχευμένης συλλογής και αποκομιδής, στην πηγή παραγωγής, καθαρών και διαχωρισμένων απορριμμάτων συσκευασίας.

Απονεμήθηκαν επίσης για το πέμπτο βραβείο, 6 χρηματικά ποσά, €1.500 έκαστο, στις ομάδες:

BioCos: Η ιδέα της BioCoS γεννήθηκε από τη σύνδεση σημαντικής ερευνητικής εμπειρίας και προθυμίας για καινοτομία. Η τεχνολογία βασίζεται σε έναν καινοτόμο αλγόριθμο (True-Plant BioCoS) ικανό να εξάγει βιοδείκτες (στοιχεία DNA που υπάρχουν στο γονιδίωμα). Tο BioCoS είναι σε θέση να διακρίνει τις ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν σε μια φιάλη ελαιολάδου. Η αυθεντικότητα του DNA παρέχει στις εταιρείες ελαιολάδου την απαραίτητη προστασία από δόλιες ενέργειες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τους.

Mojools: Η MOJOOLS (jools + modules) αποτελεί ένα καινοτόμο και disruptive brand κοσμήματος. Μετά από μεγάλη έρευνα στον χώρο του κοσμήματος, διαπιστώθηκε η σημαντική έλλειψη στις δυνατότητες για customization αυτών των προϊόντων. Mε τη χρήση της τεχνολογίας του 3d printing, η Mojools εφηύρε και πατεντάρισε ένα νέο είδος κοσμήματος που μετατρέπει τους χρήστες σε δημιουργούς, καθημερινά, των δικών τους, εξατομικευμένων συνθέσεων, εναλλάσσοντας διακοσμητικά στοιχεία σε όλες τις “βάσεις” κοσμήματος.

PTA Rehab Ecortotics: Η PTA Ecorthotics κατασκευάζει εξατομικευμένους ορθοπεδικούς νάρθηκες με την μέθοδο του 3D Printing, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη βιοδιασπώμενο-πολτοποιήσιμο πλαστικό (PLA και Carbon Filament). Απευθύνεται στον πελάτη -ασθενή, στον ιατρό με ειδικότητα σχετική με την αποκατάσταση π.χ ορθοπεδικό – φυσίατρο , αθλητή-ασθενή που χρήζει φροντίδας και αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτή και σε μεγάλες δομές υγείας-οργανισμούς.

Mojestik: Η Mojestik παρασκευάζει Super Premium ποιότητας τροφή για κατοικίδια την οποία διαθέτει απευθείας στους τελικούς καταναλωτές μέσω συνδρομής.

MyAlgos: Η Hermes Healthcare ανέπτυξε το ηλεκτρονικό σύστημα myAlgos, το οποίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στην απομακρυσμένη παρακολούθηση και διεπιστημονική διαχείριση ασθενών με χρόνιες παθήσεις, ενισχύοντας την μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία. To σύστημα παρέχει σε ιατρούς, ασθενείς και φροντιστές ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον συνεργασίας, όπου αυτοματοποιημένες διαδικασίες και ένας mobile virtual assistant ικανοποιούν τις διαφορετικές τους προσδοκίες και τους ενδυναμώνουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων.

Collaborate: Tο Collaborate αποτελεί μια σύγχρονη εφαρμογή διαχείρισης ιατρικών φακέλων ασθενών, απομακρυσμένης συνεργατικής διάγνωσης & υποστήριξης λήψης ιατρικών κλινικών αποφάσεων μέσω μηχανικής μάθησης. Η εφαρμογή στοχεύει στους παιδίατρους και τους παθολόγους που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και παρέχεται ως μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις