Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα χρηματοδότηση – μαμούθ για τη σουηδική Northvolt

Ένα μόλις μήνα μετά τη λήψη δανείου 1,5 δισ. δολαρίων, η σουηδική Northvolt σήκωσε μια νέα χρηματοδότηση – μαμούθ, ύψους 600 εκατ. δολαρίων, από οργανισμούς όπως η Goldman Sachs Merchant Banking Division, η    Volkswagen, η Scania και ιδιώτες επενδυτές όπως ο ιδρυτής του Spotify Daniel Ek.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και έκτοτε έχει προσελκύσει επενδύσεις από μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς, βρίσκεται στη διαδιασία ανέγερσης του πρώτου ευρωπαϊκού gigafactory μπαταριών λιθίου, με στόχο την παραγωγή μπαταριών 150 GWh στην Ευρώπη έως το 2030.

Με τη νέα χρηματοδότηση, η Northvolt θα μπορέσει να επενδύσει στην επέκταση των εγκαταστάσεών που διαθέτει για Έρευνα και Ανάπτυξη, στο προϊόν της αλλά και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της στο κομμάτι της ανακύκλωσης.

Σημειώνεται ότι το ένα κέντρο παραγωγής της εταιρειας, το Northvolt Ett σχεδιάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος και να φτάσει στην ετήσια παραγωγή μπαταριών 40GWh. Το δεύτερο κέντρο, Northvolt Zwei, στη Γερμανία, περνάει τώρα το στάδιο αδειοδότησης.

Το Northvolt Zwei θα ξεκινήσει το 2024 και θα παράγει αρχικά 16GWh, ωστόσο η εταιρεία θα προωθήσει στη συνέχεια τον στόχο της για τα 150GWh τα οποία σύμφωνα με την ίδια, θα είναι αρκετά για να ικανοποιήσει το 25% ολόκληρης της ευρωπαϊκής αγοράς.

“Οι πελάτες μας χρειάζονται μεγάλους όγκους μπαταριών υψηλής ποιότητας με χαμηλό αποτύπωμα CO2 και η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει μια πλήρη περιφερειακή αλυσίδα αξίας για να τις υποστηρίξει”, είχε δηλώσει σε παλιότερη ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Northvolt και πρώην στέλεχος της Tesla, Peter Carlsson. Αυτή ακριβώς την αλυσίδα επιχειρεί να δημιουργήσε η Northvolt.

Σημειώνεται ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι αποτελούν “κλειδί” για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα smartphones και η Northvolt έχει στόχο να γίνει ο κύριος ευρωπαϊκός αντίπαλος των ασιατικών παικτών CATL, Samsung και LG Chem, που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις