Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η σουηδική Northvolt ετοιμάζεται να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά μπαταριών

Η Northvolt, εταιρεία κατασκευής μπαταριών ιόντων λιθίου με έδρα την Στοκχόλμη, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,6 δισ. δολαρίων, με τη μορφή δανεισμού, έχοντας ως στόχο να κατακτήσει το 25% της ευρωπαϊκής αγοράς παραγωγής μπαταριών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας, τα χρήματα δόθηκαν από μια ομάδα τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων δημόσιων φορέων όπως η Nordic Investment Bank και θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την επέκταση των εγκαταστάσεών της όσο και για έρευνα και ανάπτυξη.

“Οι πελάτες μας χρειάζονται μεγάλους όγκους μπαταριών υψηλής ποιότητας με χαμηλό αποτύπωμα CO2 και η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει μια πλήρη περιφερειακή αλυσίδα αξίας για να τις υποστηρίξει”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Northvolt και πρώην στέλεχος της Tesla, Peter Carlsson.

Σημειώνεται ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι αποτελούν “κλειδί” για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα smartphones και η Northvolt έχει στόχο να γίνει ο κύριος ευρωπαϊκός αντίπαλος των ασιατικών παικτών CATL, Samsung και LG Chem, που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Πέρυσι, η εταιρεία είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 886 εκατ. ευρώ για να χτίσει το πρώτο Ευρωπαϊκό μέγα-εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου, στη Σουηδία. Επικεφαλής του γύρου ήταν ο όμιλος Volkswagen και η Goldman Sachs, ενώ συμμετείχαν και οι BMW Group, AMF, Folksam Group και IMAS Foundation.

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις