Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μετά τη Microsoft, το Twitter έρχεται να διεκδικήσει το TikTok

Μετά τη Microsoft, το Twitter φαίνεται πως διεκδικεί επίσης το TikTok ή πιο σωστά τις δραστηριότητές του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Twitter έχει πραγματοποιήσει κάποιες “προκαταρκτικές συζητήσεις” σχετικά με μία πιθανή συνένωσή του με το TikTok.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακόμα είναι νωρίς και οι συζητήσεις μπορεί να μην οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία, ωστόσο το Twitter πιστεύει ότι έχει πλεονέκτημα έναντι άλλων “μνηστήρων” και αυτό είναι το μέγεθός του. Επειδή δηλαδή σαν εταιρεία είναι μικρότερο από κολοσσούς όπως η Microsoft, το Twitter θεωρεί ότι δεν θα αντιμετώπιζε εξονυχιστικό αντιμονοπωλιακό έλεγχο στην περίπτωση μιας συμφωνίας.

Η WSJ σημειώνει ωστόσο, ότι το μέγεθος του Twitter μπορεί να λειτουργήσει και ως μειονέκτημα.  Οι δραστηριότητες του TikTok μόνο στην Αμερική έχουν αξία δεκάδων δισ. δολαρίων και αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο σε μια συμφωνία, όταν η χρηματιστηριακή αξία του Twitter αγγίζει τα 29 δισ. δολάρια. Η εταιρεία μπορεί τελικά να μην είναι σε θέση να εξαγοράσει ένα “μεγαθήριο” όπως το TikTok, ειδικά όταν το τελευταίο τρίμηνο είχε απώλειες άνω των 1,2 δισ. δολαρίων.

Αν τελικά τα καταφέρει όμως – πιθανότατα με τη βοήθεια δανεισμού – είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πορεία του θα αλλάξει δραματικά. Το Twitter, το οποίο αυτή τη στιγμή θεωρείται μικρό σε σχέση με το Facebook, θα αποκτήσει ξαφνικά μεγάλη επιρροή. Για να το αντιληφθεί κανείς αυτό αρκεί να σκεφτεί ότι το Twitter έχει 186 εκατ. καθημερινούς ενεργούς χρήστες και το TikTok πριν την πανδημία είχε – σύμφωνα με αναφορές- 41 εκατ. χρήστες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία εδώ είναι η πίεση που ασκείται αυτή τη στιγμή στο TikTok. Υπενθυμίζεται ότι o Ντοναλντ Τραμπ έχει δώσει περιθώριο στην εταιρεία να παραχωρήσει τις δραστηριότητές της σε κάποια αμερικανική εταιρεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην απαγορευθεί η χρήση της στη χώρα.

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εναντιωθεί εδώ και καιρό στο TikTok και την κινεζική εταιρεία ByteDance, στην οποία ανήκει, και θέλει να απαγορεύσει τη χρήση της στην Αμερική, έχοντας υποψίες ότι αυτή χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Θέλοντας να ‘κρατήσει’ τη δημοφιλή εφαρμογή στις ΗΠΑ, η Microsoft προσφέρθηκε πρώτη να εξαγοράσει τις δραστηριότητές της στη χώρα και μάλιστα επιβεβαίωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε σε συζητήσεις με τον Τραμπ, για την πιθανότητα αυτή.

Σε σχετική δημοσίευσή στο blog της, η Microsoft επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό και τόνισε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να ολοκληρώσει την εξαγορά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις