Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ΕΕ παρουσιάζει νέο νομοθετικό καθεστώς για τα κρυπτονομίσματα και βάζει “φρένο’ στο Libra

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα νέο νομικό καθεστώς για τα κρυπτονομίσματα που, όπως φαίνεται, θα θέτει αυστηρότερες προδιαγραφές σε projects όπως το Libra του Facebook.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Digital Finance Outreach 2020 που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα, ότι η Ευρώπη πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να γίνει ένας από τους κύριους “παίκτες” στον τομέα του digital finance.

“Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για την Ευρώπη να ενισχύσει τη διεθνή της θέση και να γίνει παγκόσμιος ηγέτης, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να καθορίζουν τις νέες τεχνολογίες στον τομέα” είπε χαρακτηριστικά ο Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι ο πρώτος “σταθμός” σε αυτήν την προσπάθεια, θα είναι τα κρυπτονομίσματα.

Σημειώνεται ότι, παρόλο που κάποια κρυπτονομίσματα όπως τα security tokens, καλύπτονται επαρκώς από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπάρχει ένα μεγάλο κενό, κυρίως στα λεγόμενα stablecoins -όπως το Libra του Facebook. Αυτό το κενό, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν είναι συχνά το εμπόδιο για την ανάπτυξη μιας υγιούς αγοράς κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ.

Όπως εξήγησε στην ομιλία του, ένα νέο ρυθμιστικό καθεστώς για τα κρυπτονομίσματα δεν θα καλύψει μόνο όσα δεν ρυθμίζονται μέχρι σήμερα, αλλά θα ενοποιήσει και θα ομογενοποιήσει τα υπάρχοντα πρότυπα σε ολόκληρη την ήπειρο. Το καθεστώς αυτό, θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έτους, συμπλήρωσε ο Ντομπρόβσκις, και χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες, είπε ότι θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει την καινοτομία.

“Συνολικά, η προσέγγισή μας θα είναι αναλογική και θα σχετίζεται με το επίπεδο κινδύνου. Αυτό σημαίνει ελαφρύτερους κανόνες για λιγότερο επικίνδυνα projects”, κατέληξε ο Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμπλήρωσε: “Στην περίπτωση των παγκόσμιων σταθερών νομισμάτων, όπως το Libra, ‘ο δυνητικά συστημικός ρόλος τους [σημαίνει] ότι οι κανόνες μας θα είναι ισχυρότεροι’.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις