Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Στο σκαμνί” Facebook, Apple, Google και Amazon

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο, έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου, η οποία διενεργεί έρευνα για τον ανταγωνισμό στην βιομηχανία της τεχνολογίας.

Οι Mark Zuckerberg του Facebook, Sunder Pichai της Google, Tim Cook της Apple και Jeff Bezos της Amazon, έχουν κληθεί να παρουσιαστούν ενώπιον της επιτροπής, η οποία κάνει έρευνα για αντιμονοπωλιακές τακτικές, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κανόνων για την βιομηχανία της τεχνολογίας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής και πρόεδρος της υποεπιτροπής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας γερουσιαστής David Cicilline, κάλεσε τους επικεφαλής των εταιρειών για μια τελευταία διαβούλευση πριν ολοκληρωθεί η έρευνα που θα οδηγήσει σε “γενναίες” μεταρρυθμίσεις στην αμερικανική ψηφιακή αγορά.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ολοκληρώνει την έρευνα του για αντιμονοπωλιακές τακτικές εναντίον της Google, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διερευνά το Facebook και την Amazon. Την ίδια στιγμή, Facebook και Google βρίσκονται στο στόχαστρο της Γενικής Εισαγγελίας της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που και τα τέσσερα κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών καλούνται να καταθέσουν μαζί στο Κογκρέσο, ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα παραβρεθούν προσωπικά στην ακροαματική διαδικασία ή θα παραστούν μέσω αντιπροσώπου ή τηλε-παρουσίας λόγω κορωνοϊού.

Σε συνέντευξη του τον Ιανουάριο, ο Cicilline είπε στο CNBC ότι ήταν σαφές για αυτόν ότι η ψηφιακή αγορά δεν λειτουργεί σωστά και λείπει ισχυρός ανταγωνισμός. Είπε ότι πρέπει να εκπονηθεί νομοθεσία για να αναζωογονήσει τον ανταγωνισμό και να επιτρέψει την ανάπτυξη μιας νέας τάξης νεοσύστατων επιχειρήσεων. Οι εταιρείες ήταν απρόθυμες να εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής, όμως όπως δήλωσε ο Cicilline σε αντίθετη περίπτωση το Κογκρέσο θα ήταν υποχρεωμένο να ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες κλήτευσης.

Με εξαίρεση τον Bezos, όλοι οι υπόλοιποι έχουν κατά καιρούς κληθεί να καταθέσουν εναντίον του Κογκρέσου. Το 2018 ενώπιον της επιτροπής εμφανίστηκε ο Mark Zuckerberg για να απολογηθεί και να δώσει εξηγήσεις για την διαρροή προσωπικών δεδομένων στο περίφημο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ενώ την ίδια χρονιά κατέθεσε και ο Pichai της Goοgle για “πολιτική μεροληψία”. Ο Tim Cook της Apple είχε κληθεί το 2013 για να δώσει εξηγήσεις για την πληρωμή φόρων από την Apple.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις