Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

IoT, ρομποτική και… “εναλλακτικός” καφές: Ολοκληρώθηκε ο 3ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής ιδέας ΓΠΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 3ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής ιδέας ΓΠΑ που διοργάνωσε το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Μεταφοράς Τεχνολογίας (InnovInAgri) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2020 με την υποστήριξη του Χρηματιστήριου Αθηνών.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Πέγκυ Παπασταύρου, Διευθύντρια στη Διεύθυνση Τίτλων & Εκδοτριών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Σταύρος Ζωγραφάκης, Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι ομάδες που διαγωνίζονταν παρουσίασαν 5 ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια τόσο σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου όσο και σε ακαδημαϊκούς και ευρύτερα ενδιαφερόμενους. Την ανάδειξη των νικητριών ομάδων πραγματοποίησε Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία απαρτίζονταν από τον Σ. Αρσένη, Συντονιστή του Προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, τον Ι. Μπατσή, Πρόεδρο της Γεωθερμική Α.Ε. και την Λ. Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Ελληνό-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπου όλοι αναφέρθηκαν στην υψηλή ποιότητα των επιχειρηματικών σχεδίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την εκπόνηση των επιχειρηματικών σχεδίων οι ομάδες που διαγωνίστηκαν δέχτηκαν σημαντική βοήθεια από συμβούλους και μέντορες. Οι σύμβουλοι ήταν μέλη ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είχαν την τεχνογνωσία να υποστηρίξουν τις ομάδες ως προς τεχνικό μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου, την διαδικασία παραγωγής του προϊόντος κλπ.

Η κατάταξη των νικητριών ομάδων ήταν η εξής:

  • Την 1η θέση έλαβε η ομάδα της milk thistlecoffee,
  • Την 2η θέση έλαβε η ομάδα της AgroSafe, και
  • Την 3η θέση έλαβε η ομάδα της GreCoS

Στις νικήτριες ομάδες απονεμηθήκαν χρηματικά έπαθλα με χορηγία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι ομάδες που διαγωνίστηκαν

Τα επιχειρηματικά σχέδια που διαγωνίστηκαν αξιοποίησαν ποικιλία αντικειμένων στα οποία πραγματοποιείται υψηλού επιπέδου καινοτόμος έρευνα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε σύντομες περιγραφές από τις έξι ομάδες που διαγωνίστηκαν.

Υποκατάστατο καφέ “milk thistle- coffee”

Υποκατάστατο καφέ, από καβουρδισμένους καρπούς γαϊδουράγκαθου βιολογικής καλλιέργειας, σε δύο τύπους: espresso, ή cold brew,. Ένα εναλλακτικό ρόφημα, για την αποτοξίνωση του οργανισμού από χημικά πρόσθετα των τροφών, από περιβαλλοντικούς ρύπους, αλλά και από τις τοξίνες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός του ανθρώπου. 

Η ομάδα: Βασιλική Σασσάλου & Χριστίνα Χλαπανίδα

GreCoS: Το IoT στην γεωργία

Το GreCoS (Greenhouse Companion System) είναι ένα έξυπνο σύστημα κεφαλής που σκοπός του είναι να βοηθάει τον παραγωγό να διαχειρίζεται με βέλτιστο τρόπο τα διάφορα στοιχεία της καλλιέργειας του, στοχευμένα, οποιαδήποτε στιγμή, μέσω φωνητικών εντολών. Η ομάδα: Ανδρουλιδάκης Νικόλαος, Κυπαρίσσης Αθανάσιος & Τζανίνης Γεώργιος

Οικολογικά καλαμάκια από παραπροϊόντα ελαιοκαλλιέργειας

Η Strawleaf, αξιοποιώντας τα παραπροϊόντα της ελαιοκαλλιέργειας (φύλλα και κλαδιά), παράγει οικολογικά καλαμάκια και στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα ήδη υπάρχοντα.

Η ομάδα: Κασιμάτη Αικατερίνη & Κατσαρά Βασιλική

Υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας, πιστοποίησης και υγειονομικού ελέγχου

Η AgroSafe είναι μια εταιρεία γεωργίας ακριβείας που εστιάζει στη μελέτη του μικροβιώματος για την παροχή πρωτοποριακών υπηρεσιών. Η AgroSafe στοχεύει να βελτιώσει τις ήδη υπάρχουσες παροχές εταιριών γεωργίας ακριβείας, να βελτιώσει το εισόδημα των γεωργών, να παρέχει πιστοποίηση ασφαλούς καλλιέργειας, και να αναλαμβάνει υγειονομικούς ελέγχους από κρατικούς φορείς.

Η ομάδα: Διάκου Ιώ, Μήτσης Αθανάσιος, Παπακωνσταντίνου Ελένη & Πιερούλη Αικατερίνη

Ρομποτικό όχημα καταστροφής ζιζανίων

Η G.R.F. (Greek Robotic Farming) στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του κλάδου των γεωργικών μηχανημάτων, με πρώτο της προϊόν το R.W.B. (Robo Weeder Bullet), ένα ενεργειακά αυτόνομο ρομποτικό σύστημα μικρού μεγέθους και βάρους, ικανό να αφαιρεί ζιζάνια από γραμμικές καλλιέργειες, χωρίς τη χρήση χημικών.

Η ομάδα: Κοντογιάννη Μαρία, Τσαγκαράκης Μάνος & Χρήστου Ηλίας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις