Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΟΒΙ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, την περίοδο της καραντίνας

Σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η νανοτεχνολογία, η εκδήλωση της πανδημίας προκάλεσε παγκοσμίως καταιγισμό αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Μπορεί η πανδημία να έκλεισε στο σπίτι σχεδόν όλη την χώρα, δεν στάθηκε όμως εμπόδιο στην καινοτομία και την εφευρετικότητα των Ελλήνων.

Αυτό δείχνουν τελευταία στοιχεία του ΟΒΙ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αιτήσεων για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, που κατατέθηκαν στη διάρκεια του τριμήνου του lockdown στον Οργανισμό- ορισμένες εκ των οποίων αφορούσαν εφευρέσεις σχετικές με την πανδημία- σημείωσε αύξηση περίπου 28%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο διάστημα Μαρτίου- Μαΐου 2020, όσο δηλαδή ήταν σε ισχύ τα μέτρα της καραντίνας για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας, κατατέθηκαν 178 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας (ΔΕ), 39 περισσότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 (+28,05%).

Αντίστοιχα, συνολικά στο πρώτο πεντάμηνο του 2020, οι αιτήσεις ήταν αυξημένες κατά περίπου 21,5%. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου του 2020 κατατέθηκαν 294 αιτήσεις, έναντι 242 στο αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019. Για όλες τις αιτήσεις του πρώτου πενταμήνου 2020, η διαδικασία χορήγησης είναι σε εξέλιξη και εκκρεμεί η σύνταξη της έκθεσης έρευνας, που θα δείξει το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια χορήγησης που ορίζει ο νόμος 1733/1987.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η νανοτεχνολογία, η εκδήλωση της πανδημίας προκάλεσε παγκοσμίως καταιγισμό αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των κορονοϊών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο διάστημα Ιανουαρίου- αρχών Μαρτίου 2020, με την πανδημία σε εξέλιξη, υποβλήθηκαν παγκοσμίως 477 αιτήσεις κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας για προϊόντα νανοτεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση κορονοϊών, έναντι 469 στο σύνολο του 2019 και μόλις 13 το 2003.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις