Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Thess INTEC: Έτοιμο έως το τέλος του 2023 το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς

Στην υπογραφή του καταστατικού για τη σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC ΑΕ (ΕΑΝΕΠ), που θα «τρέξει» την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη, προχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταίρων και φορέων της πόλης, παρουσία των υφυπουργών Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρου Καράογλου και Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα.

Ο ο κ. Δήμας χαρακτήρισε το Thess Intec «ναυαρχίδα καινοτομίας» και εμβληματική δράση για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα συνολικά, ενώ ο κ. Καράογλου τόνισε πως «μεταμορφώνουμε ένα όνειρο σε πραγματικότητα», επισημαίνοντας πως «ο σχεδιασμός είναι να κινούμαστε προσεκτικά, αλλά με ταχύτητα, ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να τεθεί σε λειτουργία το Πάρκο 4ης γενιάς».

O υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης επισήμανε ότι «παρά την πανδημία πετύχαμε να είμαστε συνεπείς σε όσα υποσχεθήκαμε και να είμαστε εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει», σημείωσε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ οι δωρεές προς το Thess Intec, που σήμερα ανέρχονται στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ, και επισήμανε ότι στο ίδιο διάστημα θα ανατεθεί και η εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης και του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καράογλου επισήμανε ακόμη ότι η λειτουργία του τεχνολογικού πάρκου θα σημάνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 7.000 νέους να απασχοληθούν στον τόπο τους, ενώ επίσης θα δώσει προστιθέμενη αξία στην πόλη και θα μείνει ως σημαντικός πόλος ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα.

«Θα πρέπει να φιλοδοξούμε το πάρκο να γίνει η φυσική έδρα καινοτομίας της Ελλάδας και των Βαλκανίων», ανέφερε, από την πλευρά του, κ. Δήμας και πρόσθεσε ότι στόχος αποτελεί, το συγκεκριμένο τεχνολογικό πάρκο να γίνει η φυσική έδρα καινοτομίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις spin-off των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας γύρω από το Thess INTEC, για το οποίο θα είμαστε περήφανοι σε όλη τη χώρα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι φιλοδοξία των εμπλεκομένων με το Τhess INTEC είναι η προσέλκυση επιχειρήσεων που επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη προκειμένου να εγκαταστήσουν στη Θεσσαλονίκη τα ερευνητικά τους κέντρα και να δημιουργήσουν έτσι νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες, «ώστε σιγά σιγά οι επιστήμονές μας να επαναπατρίζονται αντί να φεύγουν».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς και επισήμανε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη φάση του πάρκου 4ης γενιάς».

Στα 11 δισ. ευρώ το οικονομικό αποτέλεσμα της λειτουργίας του Πάρκου

Τέλος του 2023 εκτιμά ότι θα λειτουργεί το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς Thess INTEC και ο επικεφαλής του Νίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι το συνολικό κόστος δημιουργίας του διαμορφώνεται σε 580 εκατ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο οικονομικό αποτέλεσμα σε βάθος 20ετίας, έχει υπολογιστεί στα 11 δισ. ευρώ.

Σημείωσε, δε, ότι μέχρι τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι των αδειοδοτήσεων για τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου και πρόσθεσε πως «άνοιξη του 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή του στην έκταση που παραχωρήθηκε στην εταιρεία από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για 99 χρόνια».

Ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε ακόμη ότι «η σημερινή υπογραφή του καταστατικού της εταιρείας που θα τρέξει την υλοποίηση του project, θα μείνει στην ιστορία, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοφανή την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες ώστε να φτάσουμε σήμερα να υπογράφουμε. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση».

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις