Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

HMD Global: Google και Qualcomm επενδύουν στην κατασκευάστρια των Nokia

Πρόκειται για μία φινλανδική εταιρεία που από το 2016 κατασκευάζει αποκλειστικά όλα τα κινητά της Nokia

Η HMD Global, η εταιρεία που από το 2016 κατασκευάζει αποκλειστικά όλα τα κινητά της Nokia, εξασφάλισε χρηματοδότηση 230 εκατ. δολαρίων από μερικούς στρατηγικούς της συνεργάτες – και μεγάλα ονόματα της αγοράς – συμπεριλαμβανομένης της Google, της Qualcomm και της Nokia Technologies.  H φινλανδική εταιρεία τόνισε ότι αυτή είναι η “πρώτη φάση” της χρηματοδότησης, υπονοώντας ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες ανακοινώσεις στο άμεσο μέλλον.

Από το 2015, όταν και ιδρύθηκε, η HMD Global έχει δημιουργήσει και φέρει στην αγορά δεκάδες κινητά Nokia, από τα πιο απλά μέχρι τις ναυαρχίδες της εταιρείας.  Λίγους μήνες πριν, η εταιρεία παρουσίασε μάλιστα την πρώτη 5G συσκευή της. Τώρα, έχοντας στη διάθεσή της 230 εκατ. δολάρια, η HMD θέλει να επιταχύνει την αποστολή της που δεν είναι άλλη από το να κάνει τα 5G Smartphones προσβάσιμα σε περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως. Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να ενισχύσει τις συνεργασίες που ήδη έχει με εταιρείες όπως οι Verizon, Cricket Wireless και AT&T.

Η συγκυρία αυτή είναι πολύ σημαντική για την HMD Global, γιατί ως ευρωπαϊκή εταιρεία (η μόνη στην ήπειρο που έχει πράγματι μερίδιο της αγοράς) έχει το πλεονέκτημα να μένει εκτός της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η Google – που κυριαρχεί στην αγορά των κινητών με το λογισμικό της – επένδυσε σε αυτή, ειδικά τώρα που η Huawei βγαίνει “εκτός παιχνιδιού” στις ΗΠΑ. Βέβαια, το μερίδιο της HMD στην παγκόσμια αγορά είναι μικρό (1%), και η ίδια κατατάσσεται 13η ανάμεσα σε άλλους κατασκευαστές σε όλον τον κόσμο. Έχοντας όμως δίπλα της τη Nokia και κολοσσούς με ρόλο – κλειδί στην αγορά, όπως η Google και η Qualcomm, η εταιρεία μπορεί να “αναβαθμιστεί” πολύ γρήγορα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις