Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΕΕ: Χρηματοδότηση 128 εκατ. ευρώ σε 23 ερευνητικά έργα για τον κορωνοϊό

Την απόφασή της να στηρίξει 23 νέα ερευνητικά έργα για την αντιμετώπιση της πανδημίας με 128 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε τις προηγούμενες ώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» της ΕΕ και αποτελεί μέρος της συνεισφοράς 1,4 δισ. ευρώ της Επιτροπής στην πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορωνοϊό, που δρομολογήθηκε από την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Μάιο του 2020.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χρηματοδότηση θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τις συνέπειές της, ενισχύοντας τη βιομηχανική ικανότητα παραγωγής και εφαρμογής άμεσα διαθέσιμων λύσεων, την ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων, τη βελτίωση της κατανόησης των συμπεριφορικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και την άντληση διδαγμάτων από μεγάλες ομάδες ασθενών (κοόρτες) σε όλη την Ευρώπη. Οι εν λόγω ερευνητικές δράσεις συμπληρώνουν τις προηγούμενες προσπάθειες ανάπτυξης διαγνωστικών μέσων, θεραπειών και εμβολίων.

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: “Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να αναπτύξουν γρήγορα λύσεις με και για τους ασθενείς, τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τα νοσοκομεία, τις τοπικές κοινότητες και τις επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις λοιμώξεις του κορωνοϊού και να επιβιώσουν από ενδεχόμενη προσβολή. Η ταχεία και δυναμική κινητοποίηση της ερευνητικής κοινότητας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.”

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε τα εξής: “Η εξαιρετική ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα δείχνει τον πλούτο νέων ιδεών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων νέων ψηφιακών λύσεων στον τομέα της υγείας. Οι ψηφιακές λύσεις και τεχνολογίες μάς επέτρεψαν να παραμείνουμε συνδεδεμένοι και να αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας κατά τη διάρκεια των μέτρων εγκλεισμού. Θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ιού και στην αύξηση της ανθεκτικότητάς μας.”

Τα νέα έργα θα καλύπτουν:

  • Αναπροσανατολισμό της μεταποίησης με στόχο την ταχεία παραγωγή ζωτικής σημασίας ιατρικών εφοδίων και ιατρικού εξοπλισμού που απαιτούνται για τη διενέργεια εξετάσεων, τη θεραπεία και την πρόληψη — για παράδειγμα με τη χρήση χύτευσης με έγχυση και προσθετικής κατασκευής (εκτύπωση 3-D), προσαρμοστικές μεθόδους παραγωγής και αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς και αναπροσανατολισμό της μεταποίησης ως δικτύου εξυπηρέτησης ταχείας αντίδρασης.
  • Ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση του εντοπισμού, της επιτήρησης και της περίθαλψης των ασθενών — για παράδειγμα μέσω της ανάπτυξης νέων διατάξεων για ταχύτερη, φθηνότερη και ευκολότερη διάγνωση (μεταξύ άλλων και εξ αποστάσεως), καθώς και νέων τεχνολογιών για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
  • Ανάλυση των συμπεριφορικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των αντιδράσεων της κυβέρνησης και των συστημάτων δημόσιας υγείας, για παράδειγμα όσον αφορά την ψυχική υγεία, καθώς και τις πτυχές των παραγόντων κινδύνου και της κοινωνικοοικονομικής επιβάρυνσης που σχετίζονται με το φύλο, με σκοπό την ανάπτυξη συμπεριληπτικών κατευθυντήριων οδηγιών για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις υγειονομικές αρχές και την ενίσχυση της ετοιμότητας για παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
  • Άντληση διδαγμάτων από μεγάλες ομάδες ασθενών (κοόρτες), συνδέοντας τις υφιστάμενες κοόρτες στην ΕΕ και πέραν αυτής, με σκοπό την αξιολόγηση της έκθεσής τους σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών αιτίων της νόσου, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταπόκριση στον ιό και σε μελλοντικές απειλές για τη δημόσια υγεία.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας υφιστάμενων ενωσιακών και διεθνών ομάδων κοόρτης, με τη δικτύωση ερευνητικών ιδρυμάτων που συλλέγουν δεδομένα για την περίθαλψη ασθενών, ώστε να διευκολυνθούν οι μελέτες σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τους παράγοντες κινδύνου, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών και των δυνητικών στρατηγικών κατά του κορωνοϊού.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις