Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μπλεξίματα της Amazon με τις γερμανικές αρχές

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι Γερμανικές αρχές ερευνούν την Amazon σχετικά με κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί για κατάχρηση της θέσης της στην αγορά κατά τη  διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

O αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποίησε «άγνωστους μηχανισμούς» για να ρυθμίσει τις τιμές και τις πωλήσεις στην πλατφόρμα της και για αυτό το λόγο μπλόκαρε από το marketplace της, μερικούς λιανοπωλητές, που αύξησαν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές των απολυμαντικών χεριών και των μασκών στις αρχές της πανδημίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν επιχειρήσεις, αφού οι έμποροι, μπλοκαρισμένοι πια από την πλατφόρμα της Amazon δεν είχαν εναλλακτικά κανάλια πώλησης.

Σχετικά με αυτό ο πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού (German Federal Cartel Office), Andreas Mundt επεσήμανε ότι: «Αυτή τη στιγμή ερευνούμε αν και πως η Amazon επηρεάζει τις τιμές των λιανοπωλητών στο marketplace», με τον εκπρόσωπο της ρυθμιστικής Αρχής να τονίζει ότι ενέργειες ρύθμισης της τιμολογιακής πολιτικής στα προϊόντα δεν είναι επιθυμητές, αφού «δεν μπορεί μια ιδιωτική πλατφόρμα να καθορίζει τις τιμές ή να λειτουργεί ως αστυνομία τιμών».
Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο μετά από πολλά παράπονα που δέχθηκε για την Amazon το γραφείο της επιτροπής ανταγωνισμού της Γερμανίας, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο καιρό θα διαρκέσει ο έλεγχος.

Πέρα από αυτό, αίσθηση προκάλεσε η διήμερη απεργία που έκαναν οι εργάτες της Amazon σε έξι αποθήκες στην Γερμανία τον Ιούνιο, αφού πολλοί συνάδελφοι τους βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, με την γερμανική εργατική ένωση Verdi να υπογραμμίζει ότι η Amazon θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στις αποθήκες.
H Amazon έχει κατηγορηθεί ακόμα και για θανάτους λόγω Covid-19 και έχει επικριθεί περισσότερο σε σχέση με άλλους γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως οι Κινεζικές Alibaba και JD.com.

Ο εκπρόσωπος της Amazon δεν άφησε αναπάντητες αυτές τις κριτικές, διευκρινίζοντας σχετικά με αυτό ότι: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι υπάλληλοί μας μας δεν διαδίδουν τον ιό στον χώρο εργασίας, δεδομένων των ισχυρών μέτρων ασφαλείας που έχουμε εφαρμόσει. Σε αντίθεση με άλλες εταιρίες, όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα υπάρχει σχετική ειδοποίηση και ιχνηλάτηση. Οι υπάλληλοι λαμβάνουν ένα άμεσο μήνυμα σημειώνοντας ότι το άτομο με την επιβεβαιωμένη διάγνωση ήταν τις τελευταίες μέρες στο κτήριο».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις