Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

AutoX: Από το πουθενά στο “πάνθεον” της αυτόνομης οδήγησης

Η AutoX μπορεί να ιδρύθηκε μόλις το 2016, αλλά “από το πουθενά” ηγείται της αυτόνομης οδήγησης σε ταξί στην Κίνα, με τα οχήματα της εταιρείας να είναι διαθέσιμα αυτήν την στιγμή στην Shenzhen, στην Wuhan, στην Wuhu και σε μερικές ακόμη πόλεις παγκοσμίως.

Η AutoX δημιουργεί hardware και software με στόχο την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4, με το όχημα να μπορεί να κινηθεί μόνο του σε οποιαδήποτε συνθήκη και δρόμο αλλά με τον οδηγό να βρίσκεται στο τιμόνι, έτοιμο να αναλάβει την οδήγηση. Η τεχνολογία της AutoX είναι συμβατή με πολλά και διαφορετικά οχήματα αλλά και φορτηγά.

H Startup έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια, έχει Κινέζο CEO και μέχρι σήμερα έχει σηκώσει 160 εκατ. δολάρια από κινεζικά funds.

Η AutoX παρά το νεαρό της ηλικίας της φαίνεται ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά τεχνολογικά με αποτέλεσμα να γίνει μόλις η τρίτη εταιρία που κέρδισε στην Καλιφόρνια την πολυπόθητη άδεια για να κυκλοφορήσει στο δρόμο αυτόνομα οχήματα μετά τη Waymo και την Nuro.

Εξήντα δύο εταιρείες έχουν λάβει άδεια να δοκιμάσουν αυτόνομα οχήματα με οδηγό ασφαλείας στην Καλιφόρνια ενώ περισσότερες από δέκα από αυτές είναι προέρχονται από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Baidu USA, NIO USA, TuSimple, WeRide, DiDi Research America και Xmotors.ai.

Ενώ η Κίνα συμβαδίζει με τις ΗΠΑ όσον αφορά τις δοκιμές οχημάτων αυτόματης οδήγησης, χωρίς οδηγό στον τιμόνι, αναλυτές αναφέρουν ότι η Κίνα εξακολουθεί να υστερεί σε hardware και επεξεργαστές AI οι οποίοι είναι η “ψυχή” του κάθε συστήματος αυτόνομης οδήγησης και για αυτό το λόγο επενδύει τεράστια ποσά σε ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Κίνας αλλά και σε Startups.

Η αγορά της αυτόνομης οδήγησης σε μεταφορικά μέσα είναι τεράστια στην Κίνα με την AutoX να έχει ξεκινήσει στρατηγικές συνεργασίες με εταιρίες όπως η Alibaba και η LetzGo.
Η τεχνολογία της AutoX θα χρησιμοποιηθεί στα Robotaxi της Alibaba, μέσω του App AutoNavi, ενώ η συνεργασία με την Letzgo, (εταιρεία taxi), θα επιτρέψει την AutoX να έχει πρόσβαση σε 16.000 οχήματα – ταξί.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις