Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πληρωμές με… την παλάμη του χεριού, από την Amazon

Ένα νέο σύστημα ταυτοποίησης, που λειτουργεί με… την παλάμη του χεριού, παρουσίασε σήμερα η Amazon. Ο λόγος για το Amazon One, που χρησιμοποιεί την παλάμη κάθε χρήστη ως “υπογραφή” για να επιβεβαιώσει πληρωμές αλλά και για να του επιτρέψει την είσοδο σε κλειστούς χώρους όπως γραφεία, γυμναστήρια και στάδια.

Η λύση της Amazon χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής σε δυο καταστήματα Amazon Go στο Σιάτλ. Μπαίνοντας σε αυτά, κάθε πελάτης πρέπει να “εγγραφεί” στο σύστημα, σκανάροντας την πιστωτική κάρτα αλλά και την παλάμη του σε ειδικό μηχάνημα. Μόλις αυτά τα δύο στοιχεία συνδεθούν, ο πελάτης μπορεί να μπαίνει στο κατάστημα απλώς τοποθετώντας το χέρι του πάνω από τη συσκευή, για περίπου ένα δευτερόλεπτο.

Η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος είναι προς το παρόν πιλοτική, ωστόσο η εταιρεία έχει μεγάλα σχέδια για την τεχνολογία. Σε δημοσίευσή της, η Amazon αναφέρει ότι θα ξεκινήσει την εφαρμογή της σε επιλεγμένα Amazon Go και “μέσα στους επόμενους μήνες” θα επεκταθεί σε άλλα καταστήματα του ομίλου. Επίσης, θα προσφέρει τη λύση της και σε άλλα καταστήματα και επιχειρήσεις λιανικής που μπορούν να επωφεληθούν από αυτή.

Η Amazon “πιστεύει” σε αυτή τη λύση για πολλούς λόγους. Αρχικά γιατί είναι ανέπαφη κι έπειτα γιατί, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι πιο ασφαλής. Η Amazon πιστεύει ότι το αποτύπωμα του χεριού προσφέρει μεγαλύτερη ιδιωτικότητα από άλλα βιομετρικά δεδομένα καθώς αυτό από μόνο του δεν μπορεί να “προδώσει” την ταυτότητα κάποιου. Επιπλέον, η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος, απαιτεί ηθελημένη κίνηση (τοποθέτηση του χεριού στη συσκευή) και έτσι αποφεύγονται περιστατικά απάτης.

Η Amazon στη δημοσίευσή της αναφέρει επίσης ότι όλες οι εικόνες που λαμβάνονται είναι κρυπτογραφημένες σε “ένα πολύ ασφαλές σημείο” στο cloud, ενώ οι πελάτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαγράψουν τα δεδομένα που συνδέονται με το Amazon One, στο one.amazon.com. Επομένως, “ποντάρει” σε μεγάλο βαθμό στο κομμάτι της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλες περιοχές του κόσμου έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται ήδη πιλοτικά ή μη, λύσεις (κυρίως πληρωμών) που βασίζονται σε ασυνήθιστα μέχρι σήμερα βιομετρικά δεδομένα, όπως το πρόσωπο! Η Nets, εταιρεία-ηγέτης στον τομέα των πληρωμών στην Σκανδιναβία, λάνσαρε πιλοτικά τον περασμένο Δεκέμβριο ένα σύστημα πληρωμών με αναγνώριση προσώπου, σε ένα καφέ στη Δανία. Παρόμοιο σύστημα  εφαρμόζεται δοκιμαστικά από πέρυσι και στο πρώτο φυσικό κατάστημα της Nestlé στην Ισπανία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις