Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα ΗΑΕ έχουν στόχο να γίνουν παγκόσμιος κόμβος Τεχνητής Νοημοσύνης έως το 2030

Για την επίτευξη του στόχου, τα ΗΑΕ έχουν δημιουργήσει τη θέση του «Υπουργού Εξωτερικών για την Τεχνητή Νοημοσύνη» ήδη από το 2017

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, (εφεξής ΗΑΕ), η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Μέση Ανατολή, έχει βάλει στόχο να γίνει το επίκεντρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην περιοχή. Η Μέση Ανατολή αναμένει το 15% του ΑΕΠ της – περίπου 95 δισ. δολάρια – να προέρχεται από την αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης μέχρι το 2030 και για αυτό το σκοπό οι επενδύσεις είναι μεγάλες.

Για την επίτευξη του στόχου, τα ΗΑΕ δημιούργησαν τη θέση του «Υπουργού Εξωτερικών για την Τεχνητή Νοημοσύνη» το 2017 για την ενίσχυση της υιοθέτησης της τεχνολογίας από πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο Omar bin Sultan Al Olama, ο σημερινός υπουργός για την Τεχνητή Νοημοσύνη των ΗΑΕ, υποστήριξε πρόσφατα την τεχνολογία σε μια συνέντευξη αναφέροντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι η ευρεία υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα ενισχύσει την ψηφιακή οικονομία. Διευκρίνισε ότι μετά την ανάπτυξη και υλοποίηση της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς το κράτος δεν θα παραμελήσει τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας.

Στις 22-23 Σεπτεμβρίου, τα ΗΑΕ φιλοξένησαν το Artelligence Forum, μια διαδικτυακή πλατφόρμα συζήτησης για την παγκόσμια ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η πλατφόρμα επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Aziz Nazha, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στο κέντρο κλινικής AI στο Κλίβελαντ των Η.Π.Α. υποστήριξε έντονα την AI στην ιατρική αναφέροντας ως παράδειγμα την ανίχνευση μελλοντικών ασθενειών με μια απλή εξέταση αίματος.

Αρκετοί άλλοι ειδικοί και εκπρόσωποι της αγοράς υποστήριξαν ότι τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, οι πληρωμές και οι κατασκευές μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από την υιοθέτηση της AI, με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες να μπορούν να γίνουν καλύτερα και πιο φιλικά στους χρήστες, αλλά και οι εταιρείες να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της μείωσης του κόστους, την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας.

Μεγάλες εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούν κέντρα AI στα ΗΑΕ, με την Microsoft να είναι η νεώτερη προσθήκη μια και μόλις ίδρυσε το AΙ Center for Energy Studies στο Ντουμπάι. Διεξήγαγε μάλιστα και μια έρευνα σε περισσότερους από 600 υπαλλήλους και στελέχη σε διάφορες εταιρείες στα ΗΑΕ.

Η έκθεση της Microsoft ανέφερε ότι σχεδόν το 78% των εργαζομένων των ΗΑΕ αισθάνονται ότι έχουν επωφεληθεί από την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 64%.

Επίσης, σχεδόν το 77% των εργαζομένων των ΗΑΕ πιστεύουν ότι οι εργοδότες τους τους προετοιμάζουν επαρκώς για το μέλλον με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 70%.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις