Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί οι επενδύσεις σε Data Centers έχουν εκθετικές επιπτώσεις σε μια χώρα

Στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και του “λογισμικού σαν υπηρεσία”, του Internet των πάντων αλλά και των έξυπνων μέγα-πόλεων μια επένδυση σαν και αυτή της Microsoft στη χώρα μας, και ειδικά στην Αθήνα, είναι τεράστιας σημασίας για όλους μας και μια επίσης τεράστια επένδυση για το μέλλον.

Όπως αναφέραμε στο πρόσφατο μεγάλο αφιέρωμα σχετικά με το Digital Transformation στο τελευταίο τεύχος του Startupper Mag οι υπηρεσίες cloud ανήκουν στις λεγόμενες εκθετικές τεχνολογίες, οι οποίες είναι η βάση για ανάπτυξη διαφόρων ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και ολόκληρων τομέων υψηλής αξίας και υψηλής χρηστικότητας που βελτιώνουν την ζωή εκατομμυρίων πολιτών αλλά και είναι το “υπόστρωμα” ανάπτυξης για όλες τις επιχειρήσεις.

Μπορεί οι υπηρεσίες cloud και τα Data Centers που τις φιλοξενούν να βρίσκονται σε μια σχετική αφάνεια, ωστόσο όπως ίσως έχετε καταλάβει έχουν τεράστια σημασία σε οτιδήποτε “ψηφιακό” χρησιμοποιούμε καθημερινά και ειδικά σε ότι αφορά το Internet, τις επικοινωνίες γενικά αλλά και την επεξεργασία δεδομένων.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται τα ζητήματα ταχύτητας που υπήρχαν στο τότε Intrernet και τις πύλες πρόσβασης στους κεντρικούς κορμούς στην Ευρώπη, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα με τα Data Centers και τις διάφορες υπηρεσίες cloud οι οποίες συνήθως βρίσκονται διάσπαρτες στην Ευρώπη και προσφέρουν από μια απλή φιλοξενία ενός web site έως μια πολύπλοκη υπηρεσία “Software as a Service” μιας Startup ή μιας μεγάλης εταιρείας σαν την Uber λ.χ. Πλέον θα έχουμε αυτές τις υπηρεσίες “δίπλα μας” με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται σε ταχύτητα και όχι μόνο.

Σήμερα οι περισσότερες μικρές – μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές χρησιμοποιούν δικτυακές υποδομές της Amazon (AWS), Google (Cloud) και Microsoft (Azure) για τις δικτυακές υποδομές τους και υπηρεσίες αλλά και δεκάδες παροχείς υπηρεσιών όπως για παράδειγμα CRM, ERP,  Εcommerce, web hosting, λογιστικές υπηρεσίες κ.α. βασίζονται στα προαναφερθέντα μεγάλα cloud για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αλλά και συντριπτική πλειοψηφία των Startups βασίζονται επίσης στα μεγάλα cloud για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλο τον κόσμο.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα από τον Πρωθυπουργό, η οποία αρχικά θα έχει ύψος 500 εκατ. ευρώ και σε βάθος χρόνου θα φτάσει το 1 δις συγκεντρώνοντας και άλλες επενδύσεις, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ήδη τις υπηρεσίες cloud της Microsoft, oπως για παράδειγμα οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο Datacenter στην Ελλάδα.

Η Αθήνα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη περιοχών Cloud της Microsoft, που περιλαμβάνει 63 περιοχές, με το Microsoft Azure να είναι διαθέσιμο πλέον σε 140 χώρες. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα data center της Microsoft στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία), είναι υπό κατασκευή άλλα τρία σε Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία και φυσικά στην Ελλάδα, όντας το πρώτο της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας στην Ν.Α. Ευρώπη. 

Το νέο data center στην ουσία θα αναπτυχθεί σε τρία κτίρια – περιοχές και θα δώσει στις εταιρίες πλήρη πρόσβαση στη λίστα υπηρεσιών cloud της Microsoft με υψηλότερες ταχύτητες, μικρότερη καθυστέρηση στην μεταφορά δεδομένων όπως για παράδειγμα στα:

Microsoft Azure: Διευρυμένες υπηρεσίες Cloud που περιλαμβάνουν υπηρεσίες computing, networking, databases, analytics, AI και IoT.
Microsoft 365: Το cloud της γνωστής σουίτας που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές γραφείου ενσωματωμένες σε υπηρεσίες Cloud και διαθέσιμες ως μέρος μιας ανοιχτής πλατφόρμας για εταιρικές λειτουργίες με συνδρομή μάλιστα.
Dynamics 365 and Power Platform: , μια σουίτα έξυπνων εφαρμογών για επιχειρήσεις που επιτρέπουν στους οργανισμούς να μεγαλώνουν, να αναπτύσσονται και να μετασχηματίζονται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η πλατφόρμα αυτοματοποιημένων υπολογιστικών εργασιών της ελληνικής Startup Softomotive την οποία εξαγόρασε πρόσφατα η Microsoft.

Παράπλευρα κέρδη

Παράλληλα ένα σύγχρονο Data Center σε μια μεγάλη πόλη επενδύει σημαντικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια και καταναλώνει σημαντικές ποσότητες ενέργειας για τη λειτουργία του, και ειδικά για την ψύξη των computer rooms, ενώ και το ίδιο θεωρητικά μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγό θερμότητας το οποίο μπορεί να προσφέρει ζεστό νερό για παράδειγμα στους κοντινούς οικισμούς.

Ένα data center όχι μόνο δημιουργεί πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και θέσεις υψηλής αξίας και ειδίκευσης θα λέγαμε με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσέλκυση ταλέντων αλλά και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επίσης ένα μεγάλο data center προσελκύει νέες εταιρείες, από Startups έως πολυεθνικές, από την ευρύτερη περιοχή, ακόμα και εκτός Ελλάδας, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων, την οικιστική ανάπτυξη αλλά και την προσέλκυση καινοτόμων εταιρειών απ’ όλο τον κόσμο.

Το νέο data center ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση της Ελλάδας σαν πύλη εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μια και πλέον μπορεί να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες στο να επενδύσουν σε μεγάλα ψηφιακά κέντρα logistics στη χώρα μας.

Ένα data center αυτού του μεγέθους μπορεί να είναι καταλυτικός παράγοντας στο να γίνει η Αθήνα μια πραγματική Smart City με τις ψηφιακές υποδομές ενέργειας (έξυπνα δίκτυα, έλεγχος φωτισμού κλπ.), νερού, παρακολούθησης της κίνησης στη πόλη (κάμερες, φανάρια κλπ.), δίκτυα Internet of Things, Big Data analytics κλπ.

Το Datacenter της Microsoft στην Ελλάδα θα βοηθήσει τις εταιρίες να συμμορφωθούν με τον  Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) και θα βοηθήσει τους πελάτες να φυλάσσουν τα δεδομένα τους στην Ελλάδα.

Τέλος, ένα Data Center είναι στην ουσία μέρος της δικτυακής υποδομής της πόλης και της χώρας θα λέγαμε οπότε η παρουσία του στην Αθήνα θα συμπαρασύρει επενδύσεις και στα δίκτυα κορμού Internet της Ελλάδας αναβαθμίζοντάς μας στον παγκόσμιο χάρτη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις