Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρηματοδότηση 1,1 εκατ. λιρών από την βρετανική κυβέρνηση για την Better Origin

Βασικό αντικείμενο της εταιρείας είναι η επεξεργασία εντόμων και η μετατροπή τους σε ζωοτροφή αλλά και ανθρώπινη τροφή.

Η ελληνικής «καταγωγής» Better Origin (πρώην Entomics) εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1,1 εκατ. λιρών από το Industrial Strategy Challenge Fund της βρετανικής κυβέρνησης το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη της βιομετατροπής εντόμων και τη μετάβαση σε βιώσιμες  μεθόδους γεωργίας.

Η Better Origin ιδρύθηκε το 2018 από τον Φώτη Φωτιάδη και την Miha Pipan, δύο αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Cambridge. Βασικό αντικείμενο της εταιρείας είναι η επεξεργασία εντόμων και η μετατροπή τους σε ζωοτροφή αλλά και ανθρώπινη τροφή.

Η Entomics είναι η πρώτη εταιρεία που επιτρέπει τη ζωντανή παραγωγή εντόμων και την λειτουργική τροφή σε ακατέργαστα έντομα με πατενταρισμένες τεχνολογίες, επιτυγχάνοντας μειωμένο κόστος παραγωγής, βελτιωμένα ποσοστά μετατροπής τροφίμων και αυξημένη απόδοση. Η συγκεκριμένη μορφή επεξεργασίας, θεωρείται η πιο οικονομική  που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.

Όραμα της εταιρείας είναι να «εκδημοκρατίσει» την καλλιέργεια εντόμων και εν τέλει να επιτρέψει στον κάθε αγρότη να καλλιεργεί έντομα με οικονομικό και πλήρως αποδοτικό τρόπο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η εταιρεία λάνσαρε, την πρώτη αυτόνομη μίνι-φάρμα εντόμων με τεχνολογία AI,  – στις αρχές του έτους. Αυτή η πλήρως αυτόνομη λύση αφαιρεί τα οικονομικά αλλά και «γνωστικά» εμπόδια που μπορεί να συναντήσει ένας αγρότης στην προσπάθεια να «καλλιεργήσει» έντομα.

Όλο αυτό το έργο, χρηματοδοτείται τώρα από τη βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός τριετούς project το οποίο εμπλέκει άλλες εταιρείες επεξεργασίας εντόμων, όπως οι Entocycle, Insect Technology Group και Beta Bugs αλλά και εταιρείες ζωοτροφών όπως  AB Agri και Cooke Aquaculture Scotland. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Stirling, το Durham και το Warwick, το Scottish Aquaculture Innovation Center και το Zero Waste Scotland.

Με αφορμή τη χρηματοδότηση, ο Ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος της Better Origin Φώτης Φωτιάδης, δήλωσε:  «Η καλλιέργεια του εντόμου έχει αποδειχθεί αρκετά απλή ωστόσο, η πραγματική αξία προέρχεται από τη μετατροπή του εκτρεφόμενου εντόμου σε προϊόντα.  Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε αναπτύξει μια λύση που μπορεί να μετατρέψει το έντομο  σε τροφή σολομού, ζωοτροφές κατοικίδιων  αλλά και σε ανθρώπινη τροφή με βιώσιμο τρόπο…  Αυτή η χρηματοδότηση αντιπροσωπεύει τη μόνη μεγάλη επένδυση από το Ηνωμένο Βασίλειο στον χώρο των εντόμων και είμαστε ευτυχείς που είμαστε αποδέκτες της. Θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των προϊόντων μας, να αναπτύξουμε την πρώτη ειδική εγκατάσταση επεξεργασίας εντόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και να επεκταθούμε γρήγορα στον υπόλοιπο κόσμο. ”

Σημειώνεται ότι το 2019, η Better Origin σήκωσε χρηματοδότηση από τη Metavallon VC. ΗΜυρτώ Παπαθάνου, Partner της Metavallon VC, είχε δηλώσει τότε: Πιστεύουμε ότι η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει την εξαιρετικά ολοκληρωμένη ομάδα της, την μακρά τεχνογνωσία της σε βιοτεχνολογία, μηχανική, δεδομένα και αυτοματισμούς που αναπτύσσονται για να ολοκληρώσει και να προτείνει στην αγορά λύσεις κλίμακας που αντιμετωπίζουν βέλτιστα τις βιοχημικές, υλικοτεχνικές και μηχανικές προκλήσεις».

Η Better Origin, ως Entomics τότε, είχε επίσης αναδειχθεί νικήτρια του RG Challenge18, του Reload Greece.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις