Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Embneusys: Το Internet of Things στην «υπηρεσία» των Κατασκευών

Έχοντας ήδη «χτυπηθεί» βαριά από την πολυετή οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα, ο κατασκευαστικός κλάδος δέχτηκε φέτος ένα νέο, δυνατό πλήγμα από την πανδημία, η οποία άσκησε και συνεχίζει να ασκεί σοβαρές πιέσεις στους επαγγελματίες του χώρου.

Οι πιέσεις αυτές, που προέκυψαν από την καραντίνα, τους περιορισμούς και τη γενικότερη πτώση της αγοράς, φέρνουν την αγορά αντιμέτωπη με συγκεκριμένες ανάγκες: μείωση εξόδων, καλύτερη διαχείριση έργων, ψηφιακό μετασχηματισμό.

Είναι γεγονός ότι οι κατασκευές είναι ένας από τους τομείς που παραμένουν «αποκομμένοι» από τη νέα, ψηφιακή εποχή, καθώς ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους παραμένει προσκολλημένο σε παλαιότερες πρακτικές και σε έναν «παραδοσιακό» τρόπο λειτουργίας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στον τομέα, τα οποία, πέρα από «απαρχαιωμένα» που είναι συνήθως, καταλήγουν και ιδιαίτερα δαπανηρά, είτε γιατί χρειάζονται συντηρήσεις και επισκευές, είτε γιατί βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι οι εταιρείες του χώρου δαπανούν πάνω από 1 δισ. δολάρια το χρόνο για ζητήματα που αφορούν μόνο στον εξοπλισμό!

Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι ο τομέας χρειάζεται νέες λύσεις και εργαλεία, νέους τρόπους παραγωγής και ελέγχου της. Τέτοιες λύσεις, αποκλειστικά για τη βιομηχανία των κατασκευών, φέρνει στην αγορά η ελληνική εταιρεία Embneusys. Η εταιρεία δημιουργεί συστήματα IoT (Internet of Things), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και την καταγραφή της λειτουργίας κάθε εργαλείου.

Το σύστημα της εταιρείας αποτελείται από έναν μικρό σε μέγεθος αισθητήρα, ο οποίος τοποθετείται πάνω σε εργαλεία και μηχανήματα, και μία εφαρμογή. Ο αισθητήρας καταγράφει συνεχώς πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τη χρήση, τη λειτουργία και την απόδοση κάθε μηχανήματος και στη συνέχεια οι πληροφορίες αυτές «περνούν» στην εφαρμογή, για να αξιοποιηθούν από το αρμόδιο προσωπικό.

Το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει, για παράδειγμα, τον χειριστή/χρήστη της εφαρμογής για το πότε μια συσκευή ή ένα μηχάνημα έχει υπερθερμανθεί ή έχει κάποια βλάβη, να ελέγχει πόση ώρα και σε ποιο μέρος χρησιμοποιείται μια συσκευή ή ακόμα και να στείλει ειδοποίηση εάν ένα εργαλείο μετακινηθεί χωρίς να χρειάζεται, προλαβαίνοντας έτσι περιστατικά κλοπής.

Η παρακολούθηση αυτή γίνεται σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να ελέγχεται κυριολεκτικά από παντού. Έτσι, κάθε κατασκευαστική εταιρεία ή εταιρεία ενοικίασης μηχανημάτων και συσκευών μπορεί να ελέγχει τη χρήση των εργαλείων αλλά και την απόδοση του προσωπικού της, ακόμη και εξ αποστάσεως.

Το γεγονός αυτό προσφέρει στην εταιρεία τη μέγιστη ασφάλεια για αυτήν και τους ανθρώπους της, ενώ παράλληλα τη βοηθά να εξοικονομήσει χρήματα, προβλέποντας και προλαβαίνοντας ανεπιθύμητες βλάβες και τις αντίστοιχες επισκευές και συντηρήσεις, και αποφεύγοντας απώλειες που προκαλούνται από κλοπές.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει την αποδοτικότητα και μειώνει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις, επιτρέποντάς της να επικεντρωθεί σε αυτό που πραγματικά μετράει: την ολοκλήρωση του έργου της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις