StartUpper

Go-to-Market Fit: Μια συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ελληνικού οικοσυστήματος

Στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος Found.ation Spark, το Found.ation πραγματοποίησε διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο “Go-to-Market Fit: Η επόμενη μέρα για τις εκκολαπτόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις στο ελληνικό οικοσύστημα”, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένα μέλη και φορείς του οικοσυστήματος: οχήματα χρηματοδότησης, ιδιώτες επενδυτές, μεγάλοι οργανισμοί και ανεπτυγμένες startups.

Αυτός είναι και ο στόχος του ίδιου του προγράμματος, το οποίο φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο στάδιο “αποφοίτησης” των startups από εδραιωμένα προγράμματα επώασης στην χώρα μας και εκείνο της ετοιμότητας που απαιτείται για να λάβουν χρηματοδότηση από επενδυτές, δημιουργώντας ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης συντόνισε ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου (Velocity.Partners) και συμμετείχαν οι Βιβή Παπασούλη (Mandate Manager, European Investment Fund), Ιάσων Μανωλόπουλος (General Partner, Alecta Capital), Ηρακλής Μπουραντάς (COO & Co-Founder, Novoville) και Αλέξανδρος Ρούστας (Managing Director, IQbility). Oι συμμετέχοντες εντόπισαν σημαντικά στοιχεία ωρίμανσης του ελληνικού οικοσυστήματος, τόσο από πλευράς ομάδων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, όσο και από πλευράς οχημάτων διαθέσιμων για την υποστήριξή τους, είτε συμβουλευτικά, είτε και πρακτικά.

Ιδιαίτερη αξία για τις startups έχει η ενίσχυση της συνάφειας του προϊόντος με την αγορά αναφοράς, καθώς και η δικτύωση με πελάτες και πιθανούς επενδυτές που μπορεί να προσφέρει κάθε επιταχυντής. Oι εγχώριες ευκαιρίες χρηματοδότησης έχουν πληθύνει την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, και έχουν λειτουργήσει καταλυτικά για την “εκπαίδευση” και την ωρίμαση του οικοσυστήματος. Επιπλέον, οι όλο και αυξανόμενες διεθνείς επιτυχίες από ελληνικές startups, οι οποίες συνεχίστηκαν και τη φετινή χρονιά παρόλες τις δυσκολίες που επιφύλασσε, έχουν πολλαπλασιάσει το ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό και έχουν αποδώσει επιτυχημένα και αξιοσημείωτα deals.

Με τους επενδυτές να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ποιότητα της ομάδας και την ωριμότητα ενός business plan, παρά στο ίδιο το προϊόν σε πρώτη προσέγγιση, οι ομάδες χρειάζεται να είναι ακριβείς και ξεκάθαρες στον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων που θα επενδυθούν. Ταυτόχρονα, τα startups φαίνεται ότι αναζητούν πλέον μεγαλύτερα αρχικά κεφάλαια, καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη του προϊόντος τους, χωρίς να αναλώνονται σε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες αναζήτησης χρηματοδότησης.

Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο Νεόφυτος Κολοκοτρώνης (Innovation Specialist, Found.ation), εκπρόσωποι των μεγάλων οργανισμών που υποστηρίζουν το πρόγραμμα Found.ation Spark είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τον τρόπο που μπορούν να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, εξετάζοντας τόσο τις προκλήσεις, όσο και τις ευκαιρίες συνέργειάς τους. Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Chief Business Officer, Kαθημερινή), σημείωσε πως η Καθημερινή βασίζεται σε μια ισχυρή παράδοση αλλά και πίστη στην καινοτομία, παρέχοντας στις νεοφυείς εταιρίες που υποστηρίζει ένα πρόγραμμα επικοινωνίας μέσω των έντυπων και ψηφιακών της μέσων, τα οποία θα προβάλλουν το αντικείμενο και τους στόχους των εταιρειών αυτών. Ως οργανισμός, έχει βρεθεί στην πλευρά του επενδυτή σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και του συνεργάτη, χρησιμοποιώντας δεξιότητες των startups για την υλοποίηση έργων στα οποία απαραίτητη κρίνεται η εξειδικευμένη γνώση της τεχνολογίας.

Ο Σταύρος Φωτιάδης (Chief Customer Advisor, Oracle), τόνισε πως η Oracle είναι ένας οργανισμός που ηγείται της αγοράς ΙΤ σε πολλαπλούς τομείς (τεχνολογία, έτοιμες εφαρμογές, Cloud) και είναι σε θέση να βρει κοινές συνισταμένες με νεοφυείς εταιρίες που ξεκινούν τη δραστηριοποίησή τους στον τομέα της τεχνολογίας και να τις συνδράμει σημαντικά. Μέσω του προγράμματος Oracle for Startups, η Oracle ενισχύει τις startups με δωρεάν credits και σημαντικές οικονομικές εκπτώσεις των cloud υπηρεσιών της, mentorship, coaching, καθώς και δικτύωση σε διεθνές επίπεδο.

O Άγγελος Μπένος (Tax Partner, PwC Ελλάδας), εξήγησε πως η PwC, χρησιμοποιώντας την εμπειρία της στην παροχή υπηρεσιών και στη συμβουλευτική σε θέματα που αφορούν στην τεχνολογία και τις οργανωτικές διαδικασίες μιας επιχείρησης, συμβουλεύει τις εταιρίες στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα, υποστηρίζοντας τες ενεργά για την καλύτερη και αρμονικότερη εξέλιξή τους.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και οι ομάδες που συμμετέχουν στη φετινή πρώτη έκδοση του Found.ation Spark. H Arkris, από την Ρουμανία, δημιουργεί έναν AI βοηθό για την διευκόλυνση και αυτοματοποίηση διαδικασιών HR για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η ελληνική Loopcv καινοτομεί στον τομέα της ανεύρεσης εργασίας, εξελίσσοντας μια υπηρεσία για στοχευμένη και αυτοματοποιημένη αναζήτηση εργασίας. Ταυτόχρονα, η OMNIO από την Βουλγαρία, αναπτύσσει ένα σύστημα ελέγχου οικονομικών συναλλαγών με σκοπό την καταπολέμηση μη-νόμιμων ενεργειών, ενώ η ελληνική Oliveex έχει ήδη δημιουργήσει και βελτιστοποιεί ένα σύστημα IoT για την απομακρυσμένη μέτρηση και παρακολούθηση των συνθηκών παραγωγής και αποθήκευσης προϊόντων τροφίμων σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.