Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας – ΑΠΘ: Μια “εστία” καινοτομίας και ανάπτυξης εταιρειών

Ένα μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας και πρωτοποριακών εφαρμογών έχει αναπτυχθεί με κεντρικό πυρήνα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ένα μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας και πρωτοποριακών εφαρμογών έχει αναπτυχθεί με κεντρικό πυρήνα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Εργαστήριο συντονίζει αυτό το διάστημα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στον κόσμο για την κατασκευή εφαρμογών κυρίως στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα οκτώ εθνικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 40 πανεπιστήμια, ερευνητικοί φορείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Μέσω του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, έχει δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας HOPE-A στον οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 40 εταιρείες. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας, ενώ έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες – εταιρείες που καινοτομούν σε διαφορετικούς τομείς.

BL Nanobiomed: Νανοτεχνολογία σε μάσκες και… καλλυντικά!

Μία από τις εταιρείες που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν μέσα από τις δράσεις του Εργαστηρίου, είναι η BL Nanobiomed. Η συγκεκριμένη εταιρεία Νανοϊατρικής ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη βελτιστοποίηση ιατρικών προϊόντων μέσω της Νανοτεχνολογίας.
Αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η ομάδα δημιούργησε ένα νανοφίλτρο για μάσκες προσώπου που προστατεύει σε ποσοστό 99% από τον κορωνοϊό. Το φίλτρο αυτό μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιονδήποτε τύπο μάσκας. Αυτό το πρωτοποριακό προϊόν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τις ιδιότητες των νανοσωματιδίων μπλοκάροντας τον κορωνοϊό οποίος έχει μέγεθος 60-120 νανόμετρα.

Ένα ακόμη σε παγκόσμια πρώτη προϊόν που αναμένεται να κυκλοφορήσει από την BLNanobiomed, είναι τα καλλυντικά με νανο-φόρμουλες για στοχευμένη μεταφορά αντιοξειδωτικών ουσιών στη βαθύτερη στοιβάδα της επιδερμίδας, εκεί που συμβαίνει η αναγέννηση του δέρματος. Πολύτιμα συστατικά από την Ελληνική φύση όπως για παράδειγμα η κουρκουμίνη ή η αρώνια μέσω της Νανοτεχνολογίας, δημιουργούν τη νέα γενιά καλλυντικών, τα Nanocosmetics.

Organic Electronic Technologies: 3D Printed Ενέργεια και φωτισμός!

Η εταιρία Organic Electronic Technologies είναι η μοναδική διεθνώς εταιρία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, και εκτυπωμένων οργανικών LEDs για παραγωγή ενέργειας και φωτισμού, αντίστοιχα, και παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ελαφρά, φιλικά προς το περιβάλλον που μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους επιφάνεια κτιριακής εγκατάστασης, θερμοκηπίων, ειδών τουρισμού και πέργολες ή ακόμα και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αυτή τη χρονιά η εταιρεία παρουσίασε ένα νέο προϊόν που υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τη μοναδική ελληνική έξυπνη στάση λεωφορείων. «Η Ελληνική έξυπνη στάση λεωφορείου, η οποία είναι αυτόνομη ενεργειακά καθώς έχει ενσωματωμένα οργανικά φωτοβολταικά και ηλεκτρονικά, είναι αυτόνομη ενεργειακά, φωτίζεται το βράδυ, και σε αυτήν οι επιβάτες φορτίζουν τα κινητά τους»,εξηγεί ο SalesManagerτης Organic Electronic Technologies Νίκος Καραγιώργος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις