Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιάννης Τσακίρης: “Δημιουργούμε τις συνθήκες για πλήρη άνθηση των VCs στην Ελλάδα”

«Το οικοσύστημα των κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου (venture capital – private equity) παρουσίασε τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας», σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στο 22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum με θέμα τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι χάρη στην κοινοτική και την εθνική χρηματοδότηση, ένας αυξανόμενος αριθμός διαχειριστών τέτοιων κεφαλαίων επενδύει πλέον ενεργά σε καινοτόμες, υψηλής ανάπτυξης και εξωστρεφείς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Ξεκινώντας με την πρωτοβουλία JEREMIE πριν από 10 χρόνια, μετά το Equifund και τώρα με τα ενισχυμένα προγράμματα επιχειρηματικού ρίσκου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), η ροή επενδύσεων στα ίδια κεφάλαια προς τις παραπάνω εταιρείες έχει πολλαπλασιαστεί» σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Οι ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές έχουν αγκαλιάσει αυτές τις πρωτοβουλίες και επενδύουν ενεργά σε ελληνικά κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου. Μέσω του Equifund, για παράδειγμα, το οποίο είναι μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, οι διαθέσιμοι πόροι για επενδύσεις ‘αγγίζουν’ τα 450 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη επενδυθεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο ίδιος, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προκηρύξει συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου και όλες αυτές οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι ανοιχτές για αιτήσεις.

Επίσης πρόσθεσε ότι η επενδυτική στρατηγική αυτών των κεφαλαίων καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα του private equity / venture capital, που εκτείνεται από το αρχικό στάδιο του κύκλου ζωής μίας εταιρείας έως την πλήρη ανάπτυξή της και από την καινοτομία έως τις υποδομές, σε ό,τι αφορά στους τομείς επενδύσεων.

«Η τρέχουσα πανδημία κατέστησε πιο εμφανή την ανάγκη της καινοτομίας, της ταχείας αλλαγής, της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, αλλά και των ισχυρών ισολογισμών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για την πλήρη άνθηση του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου» κατέληξε ο υφυπουργός.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις