StartUpper

Πώς θα είναι η επιχείρηση της νέας ψηφιακής οικονομίας

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί σήμερα την πρώτη προτεραιότητα σε εθνικό επίπεδο τόσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και παράλληλα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την προσαρμογή στα νέα διεθνή δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν από την πανδημία.

Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να καταστούν ψηφιακά ανταγωνιστικές στις απαιτήσεις της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» (Industry 4.0), πρέπει να υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, από τα κεντρικά γραφεία μέχρι τα εργοστάσια και από την αποθήκη μέχρι τη διανομή των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους. Δηλαδή να μετεξελιχθούν σε «Επιχείρηση 4.0» (Business 4.0).

Αντίθετα από όσα πιστεύει η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, η χρησιμοποίηση ρομπότ, η ψηφιοποίηση και η απόκτηση αυτοματοποιημένων συστημάτων είναι χαρακτηριστικά της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης, τα οποία μια επιχείρηση καλείται μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού να αναβαθμίσει ή να εξελίξει, προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση γεννήθηκε από την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που να ακολουθεί την ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη των επικοινωνιών και των τεχνολογιών της πληροφορικής, υιοθετώντας ένα νέο καινοτομικό πρότυπο που επιτρέπει την εισαγωγή του διαδικτύου των αντικειμένων (IoT) στο φυσικό παραγωγικό και εργασιακό περιβάλλον αλλά και την επεξεργασία ή διαχείριση με τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Έτσι, γεννήθηκε, για παράδειγμα, το σχέδιο του «έξυπνου» εργοστασίου, στο οποίο το παραδοσιακό σειριακό γραμμικό μοντέλο εφοδιαστικής αλυσίδας εξελίσσεται σε ένα νέο δυναμικό, διασυνδεδεμένο σύστημα, βασισμένο σε μια ψηφιακή πλατφόρμα (πυρήνας) που αντλεί δεδομένα από όλες τις μονάδες μέσω της συνεχούς, και σε πραγματικό χρόνο, ροής πληροφορίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ του «φυσικού» και του «ψηφιακού» κόσμου, επιτρέποντας την ταχεία λήψη αποφάσεων και την άμεση ανταπόκριση της επιχείρησης.

Ουσιαστικά, δημιουργείται ένα «κυβερνο-φυσικό σύστημα» (Cyber-Physical System), που επιτρέπει σε μια παραγωγική μονάδα, όπως ένα εργοστάσιο, να λειτουργεί αυτόνομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και παραμέτρους. Σήμερα η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας –έστω και αθέατο– και δεν αποτελεί προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Είναι η «εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού», με κινητήρια δύναμη την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Οι ειδικοί λένε ότι θα αλλάξει για πάντα τη διαδικασία παραγωγής, τον τρόπο λειτουργίας όλων των εταιρειών και τελικά την έννοια της εργασίας.

Ως όρος αναφέρθηκε επίσημα το 2011, με βάση μια έρευνα για την Ένωση Βιομηχανιών της Γερμανίας που ξεκίνησε το 2003 (το πλαίσιο του «Industry 4.0») και επισημοποιήθηκε το 2017 από την TCS. Έκτοτε περιγράφει τη μεθοδολογία, το πλαίσιο, τις προδιαγραφές και τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε μια εταιρεία, ώστε να εξελιχθεί σε μια «ψηφιακή επιχείρηση» πλήρως συμβατή με τα πρότυπα της «Βιομηχανίας 4.0», ειδικά μετά τις ραγδαίες αλλαγές που επέφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Στην «Επιχείρηση 4.0» (Business 4.0) τα συστήματα αυτοματισμού, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η μηχανική μάθηση (Machine Learning) και τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) αλλάζουν τελείως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι σύγχρονες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Στην παρούσα φάση η μεταμόρφωση μιας εταιρείας σε… «Επιχείρηση 4.0» μπορεί να τη βοηθήσει να αποκτήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές, να γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη και να γίνει επιτυχημένο παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αλλά αυτή η μεταμόρφωση είναι μια συνεχής εξελικτική διαδικασία προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των καταναλωτών και του «κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης». Αυτή η τάση είναι διεθνώς γνωστή και ως «Globalization 4.0», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Γι’ αυτό η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αποτελεί μια εποχή τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες και παρέχει τόσο πολλές δυνατότητες, ευκαιρίες και προκλήσεις…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.