Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ψηφιακή Κορώνα: Η Σουηδία αποχαιρετά τα “φυσικά” νομίσματα;

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξετάσει τη βιωσιμότητα μιας ολοκληρωτικής αντικατάστασης της χρήσης μετρητών με ψηφιακό νόμισμα εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή όχι μόνο για τη χώρα της Σκανδιναβίας αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Σουηδός υφυπουργός Οικονομικών, υπεύθυνος για τις χρηματαγορές, Per Bolund δήλωσε πως ο προκαταρκτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2022. «Η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη την εύρυθμη λειτουργία της ψηφιοποιημένης αγοράς, με τρόπο ασφαλή και διαθέσιμο για όλους. Ο τρόπος σχεδιασμού του ψηφιακού νομίσματος και οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν μπορούν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα» δήλωσε ο κ. Bolund

Η Σουηδία είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο θέσπισης ενός «επίσημου» κρατικού ψηφιακού νομίσματος. Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας τρέχει ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα με την Accenture Plc για την εισαγωγή της «ηλεκτρονικής κορώνας» με βάση την ίδια τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούν τα ήδη υπάρχοντα ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Riksbank η χρήση μετρητών στη Σουηδία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με την πανδημία να επιταχύνει τη διαδικασία μετάβασης από τη χρήση τραπεζογραμματίων και νομισμάτων.

Λιγότερο από το 10% όλων των συναλλαγών πραγματοποιούνται πλέον με μετρητά, όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η τράπεζα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις