Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στα 300 δισ. δολάρια οι επενδύσεις VC το 2020 – Ρεκόρ στις εξαγορές

Αύξηση 4% σε σχέση με το 2019 κατέγραψαν οι παγκόσμιες VC επενδύσεις το 2020, αγγίζοντας τα 300 δισ. δολάρια. Η ανάπτυξη αυτή ήρθε καθώς διάφορες βιομηχανίες όπως η εργασία, η υγεία, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία, «έλαμψαν» μέσα στην παγκόσμια πανδημία. Το κοινό στράφηκε μαζικά προς τις online υπηρεσίες και η τάση αυτή με τη σειρά της δημιούργησε άνθιση των τεχνολογικών υποδομών οδηγώντας σε χρηματοδοτήσεις, IPOs και εξαγορές.

Σύμφωνα με το Crunchbase, της τεχνολογικής αυτής έκρηξης «ηγήθηκαν» οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, όπως η Apple που έφτασε σε αξία τα 2 τρισεκατομμύρια για πρώτη φορά τον Αύγουστο, αλλά και οι Amazon – Google που άγγιξαν το 1 τρισεκατομμύριο. Στις ιδιωτικές αγορές, οι μικρότερες εταιρείες ακολούθησαν αυτό το δρόμο, «σηκώνοντας» πολλές χρηματοδοτήσεις, ειδικά μεταγενέστερου σταδίου (τρίτου γύρου και πάνω).

Συγκεκριμένα, οι χρηματοδοτήσεις μεγαλύτερων γύρων αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με το 2019. Οι χρηματοδοτήσεις Seed, από την άλλη, το τέταρτο τρίμηνο του 2020 έπεσαν κατά 27% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, αγγίζοντας τα 3.3 δις. δολάρια. Τέλος, οι επενδύσεις αρχικού σταδίου έφτασαν τα 22.7 δις. Δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, καταγράφοντας μείωση 11% σε επίπεδο έτους.

Όσον αφορά τις εξαγορές, η αύξηση που καταγράφηκε είναι εντυπωσιακή. Το 2019, εξαγοράστηκαν 41 εταιρείες για περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια η καθεμία, με το συνολικό ποσό των εξαγορών να φτάνει τα 104 δις. δολάρια. Το 2020, περισσότερες από 1.500 εταιρείες εξαγοράστηκαν για 149 δισεκατομμύρια δολάρια από περισσότερους από 1.300 αγοραστές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις