Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

GSEC στο Δουβλίνο: Ένα κέντρο ελέγχου περιεχομένου για την Ευρώπη

Η Google ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία του δεύτερου Google Safety Engineering Center (GSEC) – που είναι και το πρώτο το οποίο ασχολείται ειδικά με τον έλεγχο περιεχομένου – το οποίο θα στεγάζεται στα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία της, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Το νέο αυτό κέντρο θα λειτουργεί ως περιφερειακός κόμβος για τους ειδικούς της Google που εργάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης παράνομου και κακόβουλου περιεχομένου, καθώς και ως ένα μέρος στο οποίο η εταιρεία θα μπορεί να μοιραστεί τη δουλειά της με νομοθέτες, ερευνητές καθώς και με τις διάφορες ρυθμιστικές αρχές.

Το Δουβλίνο είναι ήδη κόμβος για τις ομάδες Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες αποτελούνται από μηχανικούς και άλλους ειδικούς σε διάφορους τομείς. Οι ομάδες αυτές, αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης ώστε οι χρήστες να παραμένουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. Η Ευρώπη ηγείται, παγκοσμίως, πολλών διαφορετικών πρωτοβουλιών για την  ασφάλεια στο διαδίκτυο και φιλοξενεί ομάδες που εργάζονται σε όλες τις πτυχές της, από τη διαφάνεια των διαφημίσεων και την ασφάλεια των παιδιών έως την έρευνα για τα botnet και τον βίαιο εξτρεμισμό.

Το νέο GSEC θα προσφέρει επιπλέον διαφάνεια σε αυτό το έργο, διευκολύνοντας έτσι τις ρυθμιστικές αρχές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ερευνητές να κατανοήσουν στην πράξη το πώς αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια του περιεχομένου. Θα βοηθήσει επίσης κάθε έναν και κάθε μία να καταλάβουν πώς αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε πολιτικές, πώς λειτουργούν οι τεχνολογίες κατά των καταχρήσεων και τα συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης απειλών, πώς συνεργαζόμαστε με αξιόπιστες αναφορές παραβάσεων (flags), καθώς και τις διαδικασίες διαχείρισης συμβάντων και πρακτικές εποπτείας περιεχομένου.

Συγκεκριμένα:

  • Ρυθμιστές: Μέσω του GSEC, οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων εποπτείας περιεχομένου και άλλων τεχνολογιών, σε μια ασφαλή τοποθεσία που διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών των χρηστών. Όταν το Κέντρο θα είναι πλήρως λειτουργικό, οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν τη δυνατότητα (βάσει υπαρχόντων ή επερχόμενων νομικών πλαισίων όπως το Σύμφωνο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) να διεξάγουν έρευνες, να αξιολογούν τις διαδικασίες και να συμμετέχουν -και τυπικά- στην εξακρίβωση γεγονότων.
  • Ακαδημαϊκοί: Το GSEC του Δουβλίνου θα συνεργαστεί με την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα και με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Το νέο αυτό κέντρο θα επιτρέψει στη Google να συνεργαστεί πιο στενά με ερευνητές, ΜΚΟ και άλλους εξωτερικούς ενδιαφερόμενους σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις και κινδύνους, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των ανθρώπων στο διαδίκτυο. Η εργασία αυτή θα γίνει με τις κατάλληλες διασφαλίσεις σχετικά με την εμπιστευτικότητα, το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών. Με την ανακοίνωση του GSEC Δουβλίνου, σημειώνεται ότι η Google ανακοίνωσε ταυτόχρονα την πρώτη συνεργασία της με το Ιρλανδικό Συμβούλιο Ερευνών, που χρηματοδοτεί ακαδημαϊκές υποτροφίες και έρευνες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
  • Κοινωνία των πολιτών: Το GSEC θα βασιστεί σε υπάρχουσες πρωτοβουλίες της Google, οι οποίες υλοποιούν την υπεύθυνη προσέγγιση του σχεδιασμού. Θα μοιραστεί ευρύτερα αυτήν τη γνώση μέσω της δημοσίευσης εκθέσεων και ιδεών, σχετικά με την ευθύνη του περιεχομένου. Αυτή η εργασία είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ πρόσφατα η Google δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο της σχετικά με την εποπτεία του περιεχομένου και την ποιότητα των πληροφοριών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία συνεχίζει επίσης να επενδύει σε πρωτοβουλίες, όπως εκθέσεις για τη διαφάνεια, προληπτικές αποκαλύψεις γύρω από συντονισμένες επιχειρήσεις επιρροής και παραπληροφόρησης, καθώς και να ανταλλάσσει πληροφορίες με ερευνητές και να υποστηρίζει συνεργασίες όπως το Project Lumen, με στόχο να βοηθήσει τους χρήστες, τους ακαδημαϊκούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να κατανοήσουν καλύτερα το πώς διαχειρίζεται περιεχόμενο σε κλίμακα.

Το έργο της GSEC για την Εποπτεία Περιεχομένου θα ξεκινήσει διαδικτυακά, ενώ στη φυσική μορφή του, το Κέντρο του Δουβλίνου θα λειτουργήσει μόλις αυτό κριθεί ασφαλές και το επιτρέψουν οι περιορισμοί της COVID-19.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις