Το “σκάνδαλο” της Gamestop και πώς η Robinhood κατέληξε στο “μάτι του κυκλώνα”

Σάλος έχει ξεσπάσει αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως με την υπόθεση της GameStop, που οδήγησε επενδυτικές και χρηματιστηριακές εφαρμογές όπως η Robinhood να αποκλείσουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα, όταν, μικροεπενδυτές από μια ομάδα της δημοφιλούς πλατφόρμας Reddit με την επωνυμία «WallStreetBets» διαπίστωσαν ότι μεγάλα κερδοσκοπικά funds και επώνυμοι επενδυτές είχαν επενδύσει εκατομμύρια κατά της Gamestop στο Χρηματιστήριο με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης – το γνωστό «σορτάρισμα»- αναμένοντας να αποκομίσουν τεράστια κέρδη με την πτώση της μετοχής.

Με βασικό σκοπό να τιμωρήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της Wall Street, οι περισσότεροι από τα 2,2 εκατομμύρια χρήστες της συγκεκριμένης ομάδας πραγματοποίησαν μαζικά ως επενδυτική κοινότητα συναλλαγές μικρής αξίας με την χρήση εφαρμογών, όπως Robinhood και eToro.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μετοχή της Gamestop να…απογειωθεί κατά 822% από τις αρχές του μήνα, φθάνοντας την Δευτέρα το βράδυ τα 159, 18 δολάρια (από τα 17, 25 δολάρια) και δεκάδες επενδυτές και funds να βρεθούν σε δύσκολη θέση, κατεγράφοντας σημαντικές απώλειες εξαιτίας των επιλογών τους στο «σορτάρισμα» της μετοχής.

Η συντονισμένη προσπάθεια να απαντήσουν στην κίνηση των μικροεπενδυτών είχε ως συνέπεια να ασκηθούν πιέσεις στην μετοχή την επόμενη ημέρα και να αυξηθούν οι φήμες περί προβληματικής εταιρείας με ξεπερασμένο μάνατζμεντ και απαρχαιωμένη φιλοσοφία, όπως και οι πληροφορίες για οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες που μπορεί να οδηγήσουν στο κλείσιμο φυσικών καταστημάτων (από το σύνολο των 5500 στις ΗΠΑ και σε άλλες τέσσερις χώρες) που δεν παρουσιάζουν κερδοφορία.

Στην «μάχη» μικροεπενδυτών με το «κατεστημένο» της  Wall Street που επιτρέπει στα μεγάλα funds και σε γνωστούς επενδυτές να παίζουν με το «σορτάρισμα» μετοχών το μέλλον εταιρείων, πήρε θέση και ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, Elon Musk. Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter προέβαλε την συγκεκριμένη εκστρατεία των μελών της κοινότητας «WallStreetBets», δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην μετοχή της GameStop που ανέβηκε σχεδόν 40% στη συνέχεια.

Με την μετοχή να δέχεται νέο «κύμα» υποστήριξης μικροεπενδυτών ανέβηκε στα 147,98 δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο και η αξία της Gamestop έφθασε τα 10,3 δισ.δολάρια, μεγιστοποιώντας ακόμα περισσότερο τις απώλειες όσων (funds και επενδυτών) είχαν «σορτάρει» εκατομμύρια εναντίον των προοπτικών της μετοχής της εταιρείας.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η Melvin Capital  (το επενδυτικό fund πίσω από το σορτάρισμα) να έχει απώλειες κοντά στα 10 δισ. δολάρια, να αναγκάζεται να δανειστεί για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις τρεχούμενες συναλλαγές της, οι επενδυτές να ζητούν κρατικό bailout και επενδυτικά apps συμπεριλαμβανομένης της Robinhood, της SoFi και της Webull, να βάζουν προσωρινούς περιορισμούς στις επενδύσεις που αφορούν τη μετοχή της Gamestop.

Στο σήμερα, λοιπόν, οι αντιδράσεις στρέφονται εναντίον αυτών των εφαρμογών, με τη Robinhood μάλιστα να δέχεται πέρα από σφοδρή κριτική και τουλάχιστον δύο αγωγές, σύμφωνα με το Forbes. Η πρώτη αγωγή κατηγορεί τη Robinhood για  αποκλεισμό της Gamestop που έγινε “απότομα, σκόπιμα, εσκεμμένα και με γνώση” για να επιβραδύνει την ανάπτυξή της, στερώντας από τους πελάτες της τη δυνατότητα να επενδύσουν σε αυτή.  Η δεύτερη αγωγή, κατηγορεί την πλατφόρμα για διακοπή της διαπραγμάτευσης μετοχών από εταιρείες όπως οι Blackberry, Nokia και AMC. Η αγωγή ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της Robinhood να σταματήσει τη διαπραγμάτευση αυτών των μετοχών προκάλεσε «ανεπανόρθωτη ζημιά».

Στο μεταξύ, οι εξαγριωμένοι χρήστες της Robinhood προχώρησαν σε τόσες πολλές αρνητικές κριτικές που η βαθμολογία της εφαρμογής έπεσε στο 1 αστέρι στο Play Store της Google, ενώ η κατάταξη της στο App Store παραμένει άθικτη μέχρι στιγμής.

Η εταιρεία, σήμερα Παρασκευή προχώρησε στην αναθεώρηση κάποιων από τους περιορισμούς που είχε θέσει, ωστόσο όπως φαίνεται οι χρήστες ήδη στρέφονται σε άλλες εφαρμογές, όπως η Public η οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, διπλασιάζοντας τις δωρεάν μετοχές που δίνονται σε κάθε νέο μέλος που “έρχεται στην εφαρμογή” από κάποιον φίλο.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις