Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EBRD: Η κυπριακή Embio Diagnostics στους νικητές του Startup Innovation Challenge

Ανάμεσα στους νικητές του του διαγωνισμού καινοτομίας Startup Innovation Challenge της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, βρέθηκε η κυπριακή Startup Embio Diagnostics, κερδίζοντας έπαθλο 100.000 ευρώ.

Ο διαγωνισμός, που διοργανώθηκε ηλεκτρονικά, στόχευε σε νεοφυείς εταιρείες με μεγάλες δυνατότητες που έχουν καινοτομήσει με τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ως απάντηση στην πανδημία. Πέραν την Embio, στους «επιλαχόντες» φιναλίστ βρέθηκε και η ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας, Metabio.

Η Embio ξεκίνησε το 2016 με στόχο να δώσει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στα φρέσκα τρόφιμα που καταναλώνουμε, κατά τη παραγωγή τους και τη διανομή τους. Στο ξεκίνημά της, ήθελε να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο που να μπορεί να ικανοποιήσει 3 βασικές αρχές. Άμεση απάντηση, χρήση από μη εξειδικευμένο χρήστη και φορητή χρήση. Κάπως έτσι δημιούργησε το B.EL.D. (Bio Electric Diagnostics), έναν φορητό χημικό αναλυτή πολλαπλής χρήσης που ανιχνεύει αμέσως το βακτήριο Listeria και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες στα τρόφιμα.

Στο ξεκίνημα της πανδημίας, η εταιρεία αποφάσισε να αναπτύξει περαιτέρω τη συσκευή αυτή, προκειμένου αυτή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του SARS-CoV-2. Πράγματι, η εταιρεία ανέπτυξε το COVBELD για την ανίχνευση του κορωνοϊού με ανάλυση επιχρίσματος δειγμάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού και πέτυχε ακρίβεια 96%! Στη συνέχεια, έκανε ένα ακόμα βήμα και δημιούργησε το AIRBELD, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό σε διάφορα περιβάλλοντα όπως γραφεία, εστιατόρια, αεροδρόμια, καταστήματα και σχολεία, ώστε να επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και τον καλύτερο έλεγχο του περιβάλλοντος.

Με τις λύσεις της αυτές, η εταιρεία κατάφερε να ξεχωρίσει στον διαγωνισμό της EBRD και να βρεθεί ανάμεσα στις 5 νικήτριες ομάδες. Οι υπόλοιπες ήταν η Otsimo (πλατφόρμα εκπαίδευσης από την Τουρκία), η Fazla Gıda (πλατφόρμα διαχείρισης πλεονάζοντος φαγητού, επίσης από την Τουρκία), η 1Trolley (πλατφόρμα delivery από τοπικά καταστήματα, από την Αίγυπτο), και η  Plant an App (πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών από τη Ρουμανία).

Διαβάστε ακόμα:

Embio Diagnostics: Η κυπριακή Startup που “εγγυάται” ασφαλή τρόφιμα σε 3 λεπτά!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις